Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΦΩΚΑ ΓΙΑ ΚΑΥΣΗ ΑΓΡΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τα αυξημένα προβλήματα στη δημόσια υγεία αλλά και στην κυκλοφορία των οχημάτων που έχουν ανακύψει τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας της καύσης των αγρών τοποθετήθηκε με ερώτηση του στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς.
Συγκεκριμένα ο κ. Φωκάς ζητά από τον Υπουργό τη λήψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ώστε να μη δημιουργείται αυτή η πνιγηρή ατμόσφαιρα στη Θεσσαλονίκη, την επανεξέταση της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την καύση των αγρών και τη διερεύνηση της δυνατότητας απαγόρευσης της καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών, με την παροχή κινήτρων για εναλλακτικές πρακτικές.
Σε δήλωση του ο κ. Φωκάς επισημαίνει: «Πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, με πρώτο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να κατανοήσουν πως η δημόσια υγεία αποτελεί το ύψιστο αγαθό και πως η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, μετά ασφαλώς από τον απαιτούμενο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και χωρίς σπασμωδικές κινήσεις που θα προκαλέσουν νέα προβλήματα στον Έλληνα αγρότη, θα λειτουργήσει ευεργετικά. Τόσο για τους αγρότες, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Αναγκαία η επανεξέταση της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την καύση αγρών λόγω των επιπτώσεων στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία»
Η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, μία περιοχή με αυξημένα επίπεδα υγρασίας, επιβαρύνεται ιδιαίτερα, όταν λαμβάνουν χώρα καύσεις αγρών. Φέτος, ξεκίνησαν για ακόμη μία φορά οι καύσεις αγρών στις αγροτικές περιοχές του Δήμου Δέλτα αλλά και σε άλλες αγροτικές περιοχές.
Μπορεί βέβαια οι ελεγχόμενες καύσεις αγρών να επιτρέπονται βάσει ειδικής άδειας κατά τα προβλεπόμενα στο νόμο, αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι δημιουργούν μία ιδιαίτερα αποπνικτική ατμόσφαιρα γεμάτη ρύπους, επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.
Σημειωτέον ότι εδώ και λίγες ημέρες η ορατότητα σε ορισμένα σημεία της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης- Κατερίνης είναι σχεδόν μηδενική λόγω του πυκνού καπνού από τις καύσεις αγροτικών υπολειμμάτων (ριζάχυρα), καθιστώντας την οδήγηση ιδιαίτερα επικίνδυνη.
Θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλες πρακτικές, συνεκτιμώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας.


Μάλιστα, συγκεκριμένα, ήδη η καύση καλαμιάς απαγορεύεται σε όσους παραγωγούς λαμβάνουν οικονομικές ενισχύσεις, πριμοδοτήσεις κλπ. και καλούνται να ακολουθήσουν κάποια άλλη πρακτική σχετικά με τα υπολείμματα (καλάμια) των καλλιεργειών, όπως ενσωμάτωση στο έδαφος, βόσκηση της καλαμιάς ή διατήρησή της στο χωράφι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ενσωμάτωση της την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Με ποιες ενέργειες προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το θέμα της καύσης των αγρών, ώστε να μη δημιουργείται αυτή η πνιγηρή ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία ;
2) Είναι στις προθέσεις σας να τροποποιήσετε το νόμο όσον αφορά τους μήνες που θα επιτρέπεται η καύση των αγρών λόγω της αυξημένης υγρασίας;
3) Σκοπεύετε να απαγορεύσετε γενικότερα την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, δίνοντας κίνητρα για εναλλακτικές πρακτικές σχετικά με τα υπολείμματα;

Ο ερωτών βουλευτής
Αριστείδης Χ. Φωκάς

Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης- Ένωση Κεντρώων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.