Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Βήμαν - Βήμαν Μαθέματα για Σκεδίασμαν γι’ Αμάθετους Νο1 ,Μαθήματα σκίτσου στην Ποντιακή διάλεκτο.

Μόλις Κυκλοφόρησε

Βήμαν - Βήμαν Μαθέματα για Σκεδίασμαν γι’ Αμάθετους Νο1
Μαθήματα σκίτσου στην Ποντιακή διάλεκτο.

Μαθήματα σκίτσου στην Ποντιακή διάλεκτο από τον Πόντιο ( στην καταγωγή) σκιτσογράφο Δημήτρη Νικολαΐδη. Δεν είναι Ποντιακό ανέκδοτο, είναι πραγματικότητα, για πρώτη φορά η τέχνη του σκίτσου στα Ποντιακά, Βήμαν - Βήμαν Μαθέματα για Σκεδίασμαν. Είναι το Νο1 βιβλίο – εγχειρίδιο Καρέ - Καρέ Μαθήματα σκίτσου, το πρώτο από τα τρία βιβλία – εγχειρίδια της σειράς που κυκλοφορούν μέχρι σήμερα, τα πρώτα από Έλληνα σκιτσογράφο. Η νέα προσπάθεια του σκιτσογράφου σκοπό και στόχο έχει, όχι τόσο να μάθουμε να σκιτσάρουμε διαβάζοντας το βιβλίο Βήμαν - Βήμαν Μαθέματα για Σκεδίασμαν, αλλά κυρίως να συνεχίσει η Ποντιακή διάλεκτος σε θέματα τέχνης να υπάρχει και να την έχουν οι νεότεροι και οι επόμενες γενιές, σε γραπτή μορφή.

Τις επόμενες ημέρες ( μέσα στον μήνα Μάιο) προγραμματίζονται παρουσιάσεις σε διάφορους Ποντιακούς Συλλόγους της Θεσσαλονίκης, αφού τις προηγούμενες ημέρες όπου βρέθηκε προσκεκλημένος από το Σύλλογο Ποντίων της Κολωνίας στη Γερμανία παρουσίασε το βιβλίο – εγχειρίδιο Βήμαν - Βήμαν Μαθέματα για Σκεδίασμαν, στους δύο Ποντιακούς Συλλόγους Κολωνίας και στο Λουντεσάιν, όπως επίσης και στους μαθητές των Ελληνικών Γυμνασίων στην Κολωνία και στο Ντόρτμουντ.
Το Βήμαν - Βήμαν Μαθέματα για Σκεδίασμαν Νο1, είναι ένα ελάχιστο ευχαριστώ και μνήμη για όλους αυτούς που έμειναν στον Πόντο… όπως γράφει στην εισαγωγή των σελίδων ο σκιτσογράφο… Για τ’ ατείντς που τα στούδα τουν επέμ’ναν σην ...Πατρίδαν.
Τέλος να σημειώσουμε, ότι, σε συνδυασμό τα δύο βιβλία – εγχειρίδια ( Καρέ-καρέ μαθήματα σκίτσου και Βήμαν-βήμαν μαθέματα σκεδίασμαν), μπορούμε να διδαχτούμε κα να μελετήσουμε την Ποντιακή διάλεκτο μικροί και μεγάλοι συνδυαστικά και ταυτόχρονα να σκιτσάρουμε, δηλαδή και να μάθουμε για να μη σβήσει η Ποντιακή διάλεκτος με τρόπο διασκεδαστικό και ξεκούραστο.
Το βιβλίο – εγχειρίδιο είναι των εκδόσεων raster one – Δημήτρης Τσάτσης, Χλόης 9 και Γιαννιτσών, Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2310 548285 και η επιμέλεια των κειμένων έγινε από τη δασκάλα – δασκάλα Ποντιακής διαλέκτου Θεοδωρίδου Αλκμήνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.