Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, τροποποιείται παλαιότερη διάταξη, η οποία προέβλεπε ότι η υποβολή των σχεδίων που συνοδεύουν τη δήλωση αυθαιρέτου γίνεται μέσα σε έξι μήνες.

Με τη νέα ρύθμιση, ο μηχανικός υποχρεούται να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών μέσα σε 24 μήνες από την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου (την 8η/2/2016).


Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά η προθεσμία μετατίθεται έως τις 8 Φεβρουαρίου 2018. Επιπλέον, το πρόστιμο θα μπορεί να εξοφλείται σε 60 μηνιαίες δόσεις.

Η παράταση, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, αποφασίστηκε ώστε να προλάβουν οι πολίτες να υποβάλουν δήλωση υπαγωγής και να καταγράψουν το αυθαίρετό τους, ώστε στο μέλλον να μπορεί το ακίνητο να ενοικιαστεί ή να μεταβιβαστεί (πώληση, γονική παροχή κ.λπ.).

Από το μέτρο έχουν ήδη επωφεληθεί περισσότερα από 800.000 ακίνητα και το Δημόσιο έχει εισπράξει μέχρι στιγμής 2,2 δισ. ευρώ.

Από αυτές τις περίπου 800 χιλιάδες δηλώσεις, άνω των 490.000 έχουν πληρώσει ήδη παράβολο και 269.036 έχουν ολοκληρώσει την υπαγωγή. Από το σύνολο των υπό νομιμοποίηση αυθαιρέτων αναμένεται να μπουν στα δημόσια ταμεία ακόμη 1 δισ. ευρώ.

Από τα στοιχεία του υπουργείου, όπως αναφέρει σχετικά και το left.gr, προκύπτει πως η συντριπτική πλειονότητα των κτισμάτων διαθέτουν οικοδομική άδεια (75%), βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές (70%) και αφορούν δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες (60%) με μέση επιφάνεια κύριων 75 τ.μ. Και βοηθητικών 31 τετραγωνικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.