Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Θ. Παππάς: «Αστική ανάπλαση, μια ολική προσέγγιση». Θ. Μπακογλίδης: «Ο πεζόδρομος αύξησε την επισκεψιμότητα της αγοράς του δήμου Καλαμαριάς»

Αναδημοσίευση από 


Με ουσιαστική  επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Πεζόδρομοι στις αυτοκινητοκρατούμενες πόλεις» που διοργάνωσαν, www.oraiokastronet.gr, www.oraiokastronews.blogspot.gr   και το περιοδικό «ΩΡΑΙΟ». Ο  δήμαρχος  Καλαμαριάς και οι αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκης και Θέρμης, καθώς και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, ήταν οι εισηγητές. Ο δήμαρχος Κορδελιού- Ευόσμου δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω συνεδρίασης δημοτικού συμβουλίου.  Ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης αρχιτέκτονας Θανάσης Παππάς, αφού  αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς του δήμου Θεσσαλονίκης, εντυπωσίασε με την εμπεριστατωμένη και καινοτόμα εισήγησή του. Έθεσε τις πεζοδρομήσεις στο γενικότερο  πλαίσιο με τον τίτλο «Αστική ανάπλαση, μια ολική προσέγγιση» για  την ένταξή τους στον πολεοδομικό ιστό.  Ανέδειξε τη  σημασία της ολοκληρωμένης προσέγγισης των αστικών αναπλάσεων, με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, από τα δομικά υλικά έως τη μεταχείριση  και αντιμετώπιση  των απορριμμάτων.
 «Η σύλληψη και η υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων αστικών αναπλάσεων με ορθές πρακτικές, είναι αναγκαίες» κατέληξε «για τον επανασχηματισμό ενός βιώσιμου μέλλοντος των πόλεων».
Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης αναφέρθηκε στην εμπειρία της Καλαμαριάς που ξεκίνησε την πεζοδρόμηση της Κομνηνών από τη δεκαετία του ΄80 για να επεκταθεί  στη συνέχεια σε όλο σχεδόν το εμπορικό και ιστορικό κέντρο της Καλαμαριάς. Και συνέχισε ο Μπακογλίδης Θ., λέγοντας ότι τώρα έχει συμπεριλάβει στον πενταετή σχεδιασμό τη  δημιουργία  πεζόδρομων και στους περιφερειακούς οικισμούς του δήμου. «Η δημιουργία του πεζόδρομου»  τόνισε «βοήθησε την τοπική αγορά να αντέξει στις ισχυρές πιέσεις που δέχονταν από τα κοντινά σε εμάς εμπορικά κέντρα. Με αποτέλεσμα ο πεζοδρόμος  της Καλαμαριάς να αποτελέσει  πόλο έλξης επισκεπτών και εκτός του δήμου. Η επισκεψιμότητα του πεζόδρομου φθάνει στις 2.000 την ημέρα, ενώ σε περιόδους αιχμής έχει φθάσει και στις 4.000 επισκέπτες την ημέρα».
Και κατέληξε ο δήμαρχος Καλαμαριάς «Ο τότε δήμαρχος  Θ. Λαζαρίδης είχε δύο και τρία δικαστήρια την εβδομάδα ενάντια στον πεζόδρομο, ώσπου στο τέλος δικαιώθηκε και οι πολέμιοι του πεζόδρομου, μετατράπηκαν σε φανατικοί υποστηριχτές. Για αυτό τολμήστε το!» κατέληξε την πολύ χρήσιμη εισήγησή του ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης.
Ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Θέρμης Απόστολος Τσολάκης και πρώην δήμαρχος Βασιλικών  που αντικατέστησε το δήμαρχο λόγω ξαφνικής απουσίας του στην Αθήνα, αναφέρθηκε στον πεζόδρομο της Θέρμης, ο οποίος συνέβαλε στην ενίσχυση της τοπικής αγοράς   στον ανταγωνισμό με τα εμπορικά κέντρα που είναι δίπλα στο δήμο Θέρμης. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για  μελέτες ανάπλασης περιοχών με  ολοκληρωμένα αστικά προγράμματα.
Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Ασ. Γαβότσης αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους συναδέλφους του εισηγητές, ανέφερε ότι ήταν πολύ χρήσιμα όσα ακούστηκαν και ο δήμος θα αξιοποιήσει και θα πάρει υπόψη την εμπειρία των άλλων δήμων, αλλά και τις γνώσεις και  τις καινοτόμες προτάσεις του αντιδήμαρχου Θεσσαλονίκης Θ. Παππά.
Ανέφερε επίσης ότι σαν διοίκηση παρακολουθεί τη συζήτηση που ξεκίνησε στο Ωραιόκαστρο με πρωτοβουλία του  συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας, μεταξύ των επαγγελματιών και των πολιτών για τον πεζόδρομο, και θα ενεργήσει με σχεδιασμό και μελέτη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Πέτρος Αταμιάν, Βαγγέλης Καραστερίου, Θωμάς Δίγκαλης και Ηρακλής Τσακαλίδης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιώργος Παπακωνσταντίνου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Π. Κοϊτσίδης, Ε. Κανταρτζής , η κα Βαμβάκη- Λιμπατέ, Ε. Χατζηαντωνίου και Π. Πορφυριάδης,   ο πρόεδρος  της Δημοτικής Κοινότητας Ωραιοκάστρου Μιχάλης Κουφονάκης  και οι  τοπικοί σύμβουλοι  κα Βασιλική  Λύσσα και η κα Στέλλα  Ίννου.  Επίσης παραβρέθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Μπάτος, αλλά και ο πρώην δήμαρχος Ωραιοκάστρου Ν. Μπάτος.  Την εκδήλωση συντόνιζε ως εκπρόσωπος των διοργανωτών η κα Αφροδίτη Λουδοβάρη, ενώ οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Βάγιου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.