Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΜΕΣΑΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑ

Την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε η διήμερη εκδρομή που οργάνωσε η εκκλησία της Αναλήψεως Του Σωτήρος Μεσαίου στους Δελφούς και στο μοναστήρι Παναγία Βαρνάκοβα στη Ναύπακτο.
Η αποστολή ξεκίνησε την Τρίτη στις 6:30 το πρωί κι αφού έκανε δυο στάσεις  στη διαδρομή για καφέ και ξεκούραση έφτασε στις 12 περίπου το μεσημέρι στο μοναστήρι της Αγίας Δαμάστης, στο νομό Φωκίδος. Αφού προσκύνησαν την Αγία εικόνα και προσευχήθηκαν κατευθύνθηκαν στους Δελφούς όπου ξεναγήθηκαν στο μουσείο.

Πράγματι ήταν κάτι εντυπωσιακό να βλέπεις αυτά τα υπέροχα αγάλματα και να ακούς την ιστορία των Δελφών από την ξεναγό είναι σα να  έχεις όλη την ιστορία της αρχαίας Ελλάδος μπροστά σου.  Φεύγοντας από τους Δελφούς γεμάτοι μνήμες και θαυμασμό για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό το απόγευμα έφτασαν στη Ναύπακτο, όπου θα διανυκτέρευαν. Μετά την εγκατάσταση τους στο ξενοδοχείο βγήκαν στην παραλία και στο μικρό κάστρο για καφέ, εκεί κοντά στο λιμανάκι  βλέποντας τα ήσυχα νερά της θάλασσας,  εκείνη την ώρα  σου έρχονται εικόνες της μεγάλης ναυμαχίας που έγινε στη Ναύπακτο στις 7 Οκτωβρίου 1571 μεταξύ του συμμαχικού στόλου των χριστιανών κρατών με ηγέτη τον Δον Ιωάννη τον Αυστριακό και του Οθωμανικού στόλου του Καπουδάν πασά, που έληξε με τη μεγάλη νίκη των χριστιανικών κρατών. Στη ναυμαχία αυτή σκοτώθηκε κι ο αρχηγός του οθωμανικού στόλου Καπουδάν πασάς. Πραγματικά εκείνη την ώρα η ομορφιά του τοπίου  σε κάνει να θαυμάσεις την ιστορία της μικρής περιοχής που έχει τόσο μεγάλο παρελθόν.
Το πρωί αφού άφησαν την ωραία Ναύπακτο ξεκίνησαν για το μοναστήρι της Παναγίας Βαρνάκοβας όπου έφτασαν γύρω στις 10 το πρωί. Η μονή είναι κτισμένη πάνω σε ένα μικρό λόφο στις παρυφές των Βαρδουσίων Όρεων και σε υψόμετρο 750 μέτρων περιτριγυρισμένη από πυκνό δάσος με δρυς και αγριοκαστανιές, 25 χλμ έξω από τη Ναύπακτο, φανταστικό τοπίο. Παλιό μοναστήρι ιδρύθηκε γύρω στο 1077 μ.Χ. από τον Όσιο Αρσένιο Βαρνακοβίτη. Σήμερα λειτουργεί με 15 μοναχές με επικεφαλής την ηγουμένη Θεοδοσία Ανδρικοπούλου. Στις 15 Αυγούστου του 1940 ένας μεγάλος σεισμός ράγισε την εικόνα της Παναγίας κι από τότε παραμένει έτσι ραγισμένη. Αφού προσευχήθηκαν και προσκύνησαν την εικόνα της Παναγίας, αγόρασαν αντικείμενα του μοναστηριού και μετά το καθιερωμένο κέρασμα που τους προσφέρθηκε από τις μοναχές αναχώρησαν για το Μεσολόγγι.
Στη διαδρομή λίγο έξω από τη Ναύπακτο θαύμασαν τη γέφυρα του Ρίου- Αντίρριου, καταπληκτική γέφυρα που ενώνει τη Δυτική Ελλάδα με την Πελοπόννησο, εκεί γύρω στο μεσημέρι έφτασαν στην πόλη του Μεσολογγίου και πήγαν στον ιερό χώρο όπου στις 10 Απριλίου του 1826 έγινε η ηρωική έξοδος. Εκεί εντυπωσιάστηκαν από τα μνημεία. Την ξενάγηση έκανε ένας εθελοντής ξεναγός  ο οποίος με ωραίο τρόπο περιέγραψε την ιστορία της, την εποχή πριν και μετά την έξοδο. Αφού ήπιαν τον καφέ τους και ξεκουράστηκαν έφυγαν πλέον γεμάτοι αναμνήσεις από τις περιοχές που επισκέφτηκαν και πήραν το δρόμο του γυρισμού. Μετά από δυο στάσεις η μία κοντά στην Αμφιλοχία και η άλλη κοντά στα Γρεβενά η αποστολή έφτασε στο Μεσαίο στις 9 το βράδυ. Ήταν ένα υπέροχο ταξίδι που άφησε στους συμμετέχοντες υπέροχες αναμνήσεις από αυτά που είδαν. Σ΄αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε την προσπάθεια της υπευθύνου της εκδρομής Μαρία Λιθοξοπούλου  και τον ιερέα Σταύρο Κυρσταυρίδη που είχε την ιδέα  καθώς και τον υπέροχο οδηγό Γιάννη Σίμο που εκτέλεσε κατά γράμμα το πρόγραμμα κι έφερε την αποστολή δίχως το παραμικρό πρόβλημα στον προορισμό της.
Στην αποστολή συμμετείχε κι ο πρόεδρος του Μ.Π.Σ. Μεσαίου ο «Πόντος» Θεόδωρος Αμανατίδης ο οποίος και κατέγραψε το οδοιπορικό.  















ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ  ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
Με την παρουσία γονιών, εκπαιδευτικών και εκπροσώπων του Δήμου πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός στις 10:00 το πρωί από τον πάτερ Κυριακο.
Μετά τις ευχές για μια σχολική χρονιά παραγωγική και δημιουργική, οι μαθητές συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους μπήκαν στις τάξεις  όπου αφού παρέλαβαν τα βιβλία τους απεχώρησαν.
Οι μαθητές τις ΣΤ τάξης υποδέχτηκαν τα «Πρωτάκια» με μπαλόνια , καραμέλες και πολλή αγάπη.
Φέτος το σχολείο , ήταν αγνώριστο, αφού βάφτηκε μέσα και έξω με την φροντίδα  του  Δήμου και του Συλλόγου Γονέων.
Ελπίζουμε πως θα λυθεί σύντομα και το πρόβλημα της μεταφοράς των Μαθητών.    

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Μαρία  Κουρτελή   Δ/ντρια
Νικόλαος Ζαφειρίδης  Α τάξη
Δημήτριος Τασούλης  Β τάξη
Αλεξάνδρα Κίζου  Γ τάξη
Λέανδρος Ελευθεριάδης Δ τάξη
Ζωή Παπαναγιώτη Ε τάξη
Φώτιος Πεχλιβανίδης ΣΤ τάξη
Γρηγόριος Παύλος Ολοήμερο


Πηγή: Μ.Π.Σ. Μεσαίου Ο ΠΟΝΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.