Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Οδοιπορικό της εκκλησίας Αναλήψεως Του Σωτήρος Μεσαίου στα μοναστήρια Παναγίας Γουμερά, Τιμίου Προδρόμου και Οχυρό Ρούπελ

Οδοιπορικό της εκκλησίας Αναλήψεως Του Σωτήρος Μεσαίου στα μοναστήρια Παναγίας Γουμερά, Τιμίου Προδρόμου και Οχυρό Ρούπελ

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014 ώρα 7:15 π.μ., ο καιρός συννεφιασμένος έτοιμος για βροχή, οι εκδρομείς του Μεσαίου υπό την καθοδήγηση του ιερέα Σταύρου Κυρσταυρίδη, υπεύθυνο της εκδρομής Μαρίας Λιθοξοπούλου και με οδηγό του τουριστικού λεωφορείου το Γιάννη Σίμο, παλιό γνώριμο και φίλο, ξεκίνησαν για το όμορφο ταξίδι τους για τα μοναστήρια της Παναγίας Γουμερά στη Μακρυνίτσα Σερρών, του Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σερρών και στο Οχυρό του Ρούπελ.

 Στη διάρκεια του ταξιδιού από το Μεσαίο έως τη Μακρυνίτσα έβρεχε συνεχώς αλλά αυτό δεν πτόησε τους εκδρομείς. Φτάνοντας στη Μακρυνίτσα ένα πολύ όμορφο χωριό ποντιακής καταγωγής πήγαν στην ιερά μονή της Παναγίας Γουμερά την οποίαν έφεραν από τον Ανατολικό Πόντο και συγκεκριμένα από την περιοχή Γουμερά της Χαλδίας. 
Εκεί υποδέχτηκαν την αποστολή δυο μοναχές και την φιλοξένησαν με πολύ αγάπη. Στη συνέχεια ο ιερέας λειτούργησε στη μονή και μετά την ξενάγηση στο φτωχικό αυτό μοναστήρι οι εκδρομείς συνέχισαν το οδοιπορικό τους. Αριστερά φάνταζε η επιβλητικότητα της οροσειράς Κερκίνης ή Μπέλες και δεξιά η λίμνη Κερκίνη.
 Μετά από λίγη ώρα η αποστολή έφτασε στο Ακριτοχώρι και στη μονή του Τιμίου Προδρόμου που δε θύμιζε σε τίποτα το προηγούμενο μοναστήρι. Η μονή αυτή αποτελείτο από 40 μοναχές με μεγάλη εκκλησία που είχε το σχέδιο της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης, με ωραία κτίρια και ελικοδρόμιο. Κι εδώ η φιλοξενία ήταν αρίστη. Αφού προσκύνησαν την ιερή εικόνα του Τιμίου Προδρόμου κι αγόρασαν αναμνηστικά ξεκίνησαν για το Οχυρό του Ρούπελ. Σε μικρή απόσταση από το μοναστήρι η αποστολή περνούσε τον ποταμό Στρυμόνα. Όμορφο τοπίο με το Στρυμόνα να κυλάει τα ήρεμα νερά του εκβάλλοντας τα στο Στρυμονικό κόλπο. 
 Πέντε λεπτά αργότερά οι εκδρομείς έφτασαν στο Οχυρό του Ρούπελ. Ήταν μία το μεσημέρι. Εκεί την αποστολή υποδέχτηκαν στην πύλη στρατιώτες που φρουρούσαν το Οχυρό κι αφού ενημερώθηκαν για το σκοπό της επίσκεψης τους άφησαν να περάσουν. Κατόπιν ένας στρατιώτης που ήταν άρτια ενημερωμένος για την ιστορία του Οχυρού τους ξενάγησε στους χώρους που ήταν κάτω από το έδαφος και στο μουσείο.
 Όλο το γκρουπ εντυπωσιάστηκε από τον σχεδιασμό του Οχυρού που κανένας στρατός δεν μπορούσε να το πάρει υπό την κατοχή του εκτός κι αν παραδοθεί. Ο ξεναγός ενημέρωσε για το ιστορικό της μάχης και την παράδοση του Οχύρου στους Γερμανούς οι οποίοι με τη σειρά τους το παρέδωσαν στους Βουλγάρους με σκοπό οι τελευταίοι να το ανατινάξουν αλλά δεν μπόρεσαν λόγω της κατασκευής του. Στα βόρεια του Οχυρού στην περιοχή της Βουλγαρίας ήταν πολύ όμορφα ειδικά βλέποντας την καταπράσινη πεδιάδα του Στρυμόνα. Φεύγοντας από το Οχυρό του Ρούπελ γεμάτο αναμνήσεις από την ιστορική αναφορά του ξεναγού έφτασαν στο Άγκιστρο ένα πολύ όμορφο χωριό κοντά στο Οχυρό. Εκεί η αποστολή γευμάτισε ωραίο φρέσκο ψάρι πέστροφα από ιχθυοτροφείο που ανήκε στον ιδιοκτήτη της ταβέρνας. Ένα τοπίο που θύμιζε καταρράκτες της Έδεσσας με πολύ νερό που ερχόταν από το βουνό και καταπράσινο δάσος να ομορφαίνει τη γύρω περιοχή. 
Μετά από μιάμιση ώρα ξεκούρασης η αποστολή πήρε το δρόμο της επιστροφής φτάνοντας στις 6 το απόγευμα στο Μεσαίο. Ήταν ομολογουμένως ένα όμορφο οδοιπορικό και γέμισε το μυαλό όσων ήταν στην εκδρομή από εικόνες θρησκευτικής και ιστορικής μνήμης.  


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.