Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΩΝ ΓΕΝΙΚΑ, άρθρο του Γρηγόρη Εδιρνέλη

ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΩΝ ΓΕΝΙΚΑ
άρθρο του Γρηγόρη Εδιρνέλη,
υποψήφιου Δημάρχου της «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ»
Με το σύντομο αυτό άρθρο μου θα προσπαθήσω να ενημερώσω «εν τάχει» τους αναγνώστες για κάποια θέματα που ήδη τους αφορούν ή πιθανότατα θα τους απασχολήσουν στο μέλλον.

Κατασχέσεις για ασφαλιστικές οφειλές
Σε περισσότερες από 500 κατασχέσεις ακινήτων έχει προχωρήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Στο διάστημα αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα ύψους 409.000.000 ευρώ, έχουν κατασχεθεί συνολικά 586 ακίνητα, ενώ έχουν γίνει 160 αναγγελίες πλειστηριασμών.
Μόνο τον Μάιο, το ΚΕΑΟ προχώρησε σε 327 κατασχέσεις ακινήτων, ενώ κινήθηκαν οι διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κατά οφειλές ύψους 58.000.000 ευρώ.
«Ο ΣΩΖΩΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΩΘΗΤΩ» και για οφειλές σε Τράπεζες.
Δύσκολα τα πράγματα για τα κόκκινα δάνεια και τους απελπισμένους δανειολήπτες. Ακόμα και αυτοί που είχαν προσφύγει στον Νόμο Κατσέλη, δεν είχαν πάντα τα επιθυμητά νόμιμα αποτελέσματα αφού η δικαιοσύνη, ήταν αρκετές φορές με το μέρος των τραπεζών.
Πρόσφατο κατάπτυστο παράδειγμα, συνταξιούχου δασκάλας, που μένει σε ένα δυάρι με μηνιαίο εισόδημα 1.300 ευρώ. Το Ειρηνοδικείο Αθήνας απέρριψε την αίτηση της, υιοθετώντας τις ψευδείς, νομικίστικες και παραπλανητικές αντιρρήσεις των δικηγόρων των τραπεζών!
Μέχρι και σήμερα οι τραπεζίτες ήδη έχουν δολοφονήσει περισσότερους από
5.000 δανειολήπτες και μια μέρα θα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για ψυχολογικά βασανιστήρια δανειοληπτών και για γενοκτονία.
Ελάχιστοι από αυτούς που έχουν «κόκκινα δάνεια» γνωρίζουν το γράμμα του νέου νόμου που ορίζει ότι για να προστατευτεί ακόμη και η κύρια κατοικία από τον πλειστηριασμό
πρέπει να υποβληθεί αίτηση από τον δανειολήπτη στην τράπεζα.
Ακόμη όμως και αυτοί που το γνωρίζουν, έρχονται αντιμέτωποι ακόμη και με την άρνηση κάποιων τραπεζών να παραλάβουν τις αιτήσεις. Αναμένεται μάλλον παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ο Κώδικας δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα εκδώσει τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών. Αυτός θα τεθεί σε λειτουργία το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014.
Ο Κώδικας περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης κινδύνου, της δυνατότητας αποπληρωμής, σχετικά με τους δεσμευτικούς κανόνες συμπεριφοράς των τραπεζών με σαφή χρονοδιαγράμματα, όρους επικοινωνίας μεταξύ τραπεζών και δανειστών.
Σε αυτές τις διατάξεις θα αξιοποιηθούν οι έννοιες των «ευλόγων δαπανών διαβίωσης» (;) και του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» (;) Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχετικός Κώδικας είναι σε φάση προετοιμασίας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Κανείς δανειολήπτης Τράπεζας ή οφειλέτης ασφαλιστικού ταμείου δεν μπορεί να αισθάνεται πλέον ασφαλής για την ακίνητη περιουσία του αφού η συγκεκριμένη κυβέρνηση δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για τα συμφέροντα των Τραπεζών και την ανακεφαλαιοποίηση τους παρά για τον Έλληνα πολίτη που αγκομαχά, βασανίζεται και λυγίζει κάτω από το βάρος της τραγικής του καθημερινότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.