Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Φώτης Παρπόρης: Ηχηρό ΟΧΙ στη νέα δημοτική κίνηση απο τον Νίκο Μπάτο στο Ωραιόκαστρο

Φώτης Παρπόρης: "Η πολιτική χειραγώγηση της νέας δημοτικής κίνησης απο τον πρώην Δημάρχο Ν.Μπάτο με βρίσκει αντίθετο.Δηλώνω πως δεν θα είμαι υποψήφιος στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 στο Δήμο Ωραιοκάστρου"

.

Αγαπητοί συμπολίτες, συμπολίτισσες

Είμαστε τρεις μήνες πριν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και θεωρώ τίμιο και ειλικρινές, από θέση ευθύνης ως Δημοτικός Σύμβουλος, να μοιραστώ μαζί σας τις πολιτικές μου θέσεις και σκέψεις που αφορούν στη Σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις νέες δομές που θα πρέπει να διέπουν αυτήν, τόσο σε επίπεδο θεσμικό όσο και σε επίπεδο τοπικό, στον διευρυμένο πλέον Δήμο Ωραιοκάστρου.


Είναι σίγουρο πως το παρόν μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πλέον ξεπερασμένο και αναχρονιστικό σαν πρότυπο διοίκησης, με φυσικό επόμενο να μη μπορεί από τη μια να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκύπτουν στις τοπικές κοινωνίες και από την άλλη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των νέων δεδομένων – οικονομικό περιβάλλον, κοινωνική κρίση, αξιοποίηση πόρων - με δομές που χτίστηκαν τα προηγούμενα 30 χρόνια.

Ο άνθρωπος
Είχα την τιμή να υπηρετώ τους πολίτες του Ωραιοκάστρου από το 2002 έως το 2010 ως Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος με την παράταξη «Σύγχρονη Εποχή» και Δήμαρχο τον κ. Νικόλαο Μπάτο. Στα οκτώ χρόνια Διοίκησης του Δήμου πετύχαμε σημαντικό έργο για την πόλη του Ωραιοκάστρου, ασκήσαμε διαφανή Διοίκηση και αφήσαμε παρακαταθήκη Δημόσια κτίρια, νέα σχολεία και έργα υποδομής που αναβάθμισαν την πόλη μας και βελτίωσαν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Δράττομαι της ευκαιρίας, να ευχαριστήσω τον πρώην Δήμαρχο Ωραιοκάστρου για 16 χρόνια κ. Νικόλαο Μπάτο, έναν σημαντικό αυτοδιοικητικό πολιτικό, για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και τη συνεργασία, καθώς και όλους τους συναδέλφους Δημοτικούς Συμβούλους, ανεξαρτήτου δημοτικής παράταξης, στο διάστημα αυτό.

Θα ήταν σημαντική παράλειψη αν δεν έλεγα «ευχαριστώ» στους συνεργάτες, υπαλλήλους του Δήμου Ωραιοκάστρου, σε όλους τους φορείς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, καθώς και στους αθλητικούς –πολιτιστικούς συλλόγους για τα όσα σπουδαία πετύχαμε μαζί.

Τον Μάρτιο του 2013 ορκίστηκα Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Σύγχρονη Εποχή» και θα παραμείνω ως το τέλος αυτής της αυτοδιοικητικής θητείας, τιμώντας την ψήφο των πολιτών του νέου Δήμου και υπηρετώντας τις αρχές μου, ασκώντας εποικοδομητική αντιπολίτευση με προτάσεις και παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου .


Η πρόταση
Συζητώντας με τους πολίτες διαπίστωσα κοινές θέσεις και απόψεις για το «πολιτικό έλλειμμα» στο Ωραιόκαστρο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών . Οι ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών συμβούλων, η απαξίωση των δημοτικών παρατάξεων με τον τρόπο που λειτουργούν, καθώς και η απόσταση που λαμβάνουν πλέον από την κεντρική εξουσία είναι παραδείγματα, ως ένα σημείο, πως το αυτοδιοικητικό σύστημα χωλαίνει και ο προβληματισμός είναι «κοινός» σε όλους μας.

Ο εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έπρεπε να είχε αλλάξει χθές, μιας και ο ισχύων νόμος αποτελεί το «άρμα» για τη διαφθορά, τη συναλλαγή, τη διαπλοκή και την κακοδιαχείριση όπως αυτή καταγράφεται από τις ανεξάρτητες αρχές δημόσιας διοίκησης.

Η κεντρική εξουσία δεν τόλμησε να κάνει την υπέρβαση, με πρώτο βήμα την ψήφιση του «νέου εκλογικού νόμου» για την Αυτοδιοίκηση.

Η Αυτοδιοίκηση πιστεύω, όπως και η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και υπάρχει πρόταση. Μία «νέα» πρόταση αυτοδιοικητική, ακομμάτιστη, με νέους ανθρώπους, χωρίς ανακυκλωμένες πολιτικές και ανθρώπους που υπηρέτησαν και διαχειρίστηκαν πράγματα στο παλιό μοντέλο διοίκησης. Κυρίως όμως, με θετικό πρόσημο στην κοινωνία υπηρετώντας τον πολιτικό πολιτισμό και τη συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων. Μία «νέα» πρόταση που θα αποτελεί την κορωνίδα του επόμενου σύγχρονου μοντέλου στην Αυτοδιοίκηση.

Την πρόταση αυτή για ίδρυση ακομμάτιστης -νέας Δημοτικής Παράταξης με επικεφαλής νέο πρόσωπο από την πόλη του Ωραιοκάστρου παρουσίασα πρώτος και κατέθεσα σε συγκέντρωση της παράταξής μου, όπου συμμετείχαν 35 άτομα από Ωραιόκαστρο –Μυγδονία -Καλλιθέα πριν τα Χριστούγεννα. Επίσης, πάγια θέση μου είναι πως ο κύκλος της παράταξης «Σύγχρονη Εποχή» έχει κλείσει μαζί και το παλιό μοντέλο διοίκησης.

Η απόφαση.
Μετά από συνεχείς συναντήσεις με στελέχη της παράταξης, όπου την πολιτική χάραζε πάντα ο κ. Νικόλαος Μπάτος, διαπίστωσα πως το παλιό μοντέλο διοίκησης δεν μπορεί να δεχθεί τομές, νέες δομές και αυτοδιοικητικές καινοτόμες πολιτικές χωρίς την παρουσία του.

Ως άνθρωπος και επιστήμονας, αλλά και ως Δημοτικός Σύμβουλος πάντα συζητώ με τους πολίτες και κρατώ στάση ευθύνης απέναντι σε ανθρώπους και θεσμούς, ιδίως όταν αφορά τις αποφάσεις μου για το μέλλον του Δήμου που υπηρετώ και των νέων ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται στη πόλη μας.

Η πολιτική χειραγώγηση του πρώην Δημάρχου, και οι όποιες πρακτικές πηγάζουν από αυτή, το δόγμα «ενός ανδρός αρχή» δυστυχώς υπερίσχυσαν στις συζητήσεις για τη δημιουργία της νέας δημοτικής κίνησης και πλέον επιβεβαίωσαν στη συνείδηση μου την πρακτική και την επιθυμία του παλιού μοντέλου διοίκησης να διατηρηθεί στα Αυτοδιοικητικά δρώμενα με τον μανδύα της νέας κίνησης.

Την αντίθεσή μου σε αυτή την πολιτική χειραγώγησης, τις πολιτικές μου θέσεις, τις διαφορετικές θέσεις μας για την σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον κ. Νικόλαο Μπάτο, καθώς και την απόφαση μου να αποχωρήσω από την συζήτηση για «νέα κίνηση», εξαιτίας των παραπάνω, κατέθεσα πρώτα στον ίδιο και τα στελέχη της παράταξης, ως όφειλα θεσμικά στις 6 Φεβρουαρίου 2014.

Σήμερα θέτω τις αποφάσεις και τις θέσεις μου υπόψη των πολιτών του διευρυμένου Δήμου Ωραιοκάστρου προκειμένου να μείνω πιστός σε αρχές και σε όσα σπουδαία μαζί με τους συμπολίτες μου έχουμε συμφωνήσει για την Αυτοδιοίκηση.

Η απόφασή μου αυτή πάρθηκε μετά από ώριμο διάλογο με τους πολίτες, τους νέους ανθρώπους που πάντα συζητάμε αυτοδιοικητικά και μεταφέροντας στη συζήτησή μας απόψεις – θέσεις και προτάσεις της κοινωνίας μας.

Παραμένω στα κοινά, υπηρετώντας την πόλη μου, τους νέους ανθρώπους μέσα από τους φορείς πολιτισμού και αθλητισμού, όπως κάνω εθελοντικά με μεράκι και αγάπη από μικρό παιδί.

Επίσης δηλώνω πως δεν θα είμαι υποψήφιος στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 στο Δήμο Ωραιοκάστρου.

Η θέση μου και η στάση μου είναι πως πρέπει στη ζωή μας και δη στην Αυτοδιοίκηση να τολμούμε και να κάνουμε τομές. Πιστεύω πως πρέπει να λες ΟΧΙ για να έχει μεγαλύτερη αξία το ΝΑΙ!

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους μαζί, αλλά και τον καθένα ξεχωριστά, για την σημαντική βοήθεια σας, είτε με την ψήφο σας είτε με τις σημαντικές επισημάνσεις σας σε όλα τα βήματα που κάναμε μαζί στην Αυτοδιοίκηση και στον Δήμο Ωραιοκάστρου. Ευχαριστώ όλους τους πολίτες από το Ωραιόκαστρο, τη Μυγδονία, την Καλλιθέα για την σημαντική στήριξη στο πρόσωπό μου και κυρίως θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου και τους δικούς μου αγαπημένους ανθρώπους και φίλους που ήταν κοντά μου σε κάθε δύσκολη στιγμή.


Με τιμή,

Φώτιος Π. Παρπόρης

Msc. Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Υπεύθυνος Φυσικής Αγωγής
Β/μιας Εκπ/σης Ν. Κιλκίς
Δημοτικός Σύμβουλος-π. Αντιδήμαρχος
Δήμου Ωραιοκάστρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.