Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΧΟΡΩΔΙΑ “EU CHORALIS” και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ ΤΟΥ Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ



Ι. Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                         


ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΕΣ
ΑΠΟ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΧΟΡΩΔΙΑ “EU CHORALIS

Έχουμε την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουμε, την Παρασκευή 24 Μαΐου, στο Δημοτικό Μέγαρο Παλαιοκάστρου «Παύλος Μελάς» και ώρα 8:30μ.μ. σε ένα πρωτότυπο μελωδικό ταξίδι στην ελληνική μουσική και σε Έλληνες συνθέτες. Λίγα λόγια για τη συναυλία:

«Έγραφε κάποτε, ο Γιάννης Τσαρούχης, «…αγαπώ την Κάλλας και την Σωτηρία Μπέλλου. Και δεν αισθάνομαι διχασμένος. Ας κοπιάσουν όσοι σκανδαλίζονται γι’ αυτό να καταλάβουν τι μου συμβαίνει. Εγώ πάντως κόπιασα και κοπιάζω για να βρω μια τάξη και ισορροπία. Θέλω συνεχώς να γνωρίζω και να ξεκαθαρίζω. Για να είμαι ελεύθερος… Είναι φυσικό να θέλω να κάνω ελληνικό ό,τι μ’ αρέσει στην Αναγέννηση. Αλλά ποτέ δεν θέλησα να γίνω Ιταλός…».
Με σκέψεις κοντά σ’ αυτές του μεγάλου ζωγράφου αποφασίσαμε να αφιερώσουμε τη μεγάλη ετήσια συναυλία της Χορωδίας μας στην ελληνική μουσική, παρουσιάζοντας, εκ των πραγμάτων, κάποιες μόνο από τις πτυχές της. Επιλέξαμε αντιπροσωπευτικά έργα της λόγιας δημιουργίας και επεξεργασμένες μορφές δημοτικών τραγουδιών.
Μέσα από τις πολύωρες πρόβες, διατρίβοντας στις, ουκ ολίγες, δυσκολίες της μουσικής, προσπαθήσαμε να κατασταλάξουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας και να απαντήσουμε συλλογικά στις προκλήσεις που ανεδείκνυε η ίδια η χορωδιακή γραφή.
Πρωτίστως όμως, αισθανθήκαμε τυχεροί και μαζί περήφανοι για τον πλούτο της μουσικής μας, για τους δικούς μας συνθέτες, τους δημιουργούς εκείνους που συνεχίζουν να προσφέρουν απλόχερα στην ιστορία και στο μουσικό πολιτισμό, το δικό τους στίγμα. Ένα στίγμα το οποίο στην περίπτωση της ελληνικής μουσικής βρίσκεται σ’ ένα πλαίσιο, μάλλον υποσυνείδητα οικείο και ενίοτε αισθητικά ευκόλως αναγνωρίσιμο.
Μεταξύ των έργων που παρουσιάζονται ξεχωρίζουν οι συνθέσεις του Χρήστου Σαμαρά, του Άλκη Μπαλτά, του Νίκου Αστρινίδη οι επεξεργασίες του Νίκου Σκαλκώτα και του Φίλιππου Τσαλαχούρη.
Το β’ μέρος της συναυλίας υφολογικά διαφοροποιείται με τη μουσική παρουσία του φίλου Δημήτρη Πρατσινάκη και του οργανικού συνόλου που τον συνοδεύει , σε πιο γνώριμα μελωδικά μονοπάτια.
Ευχαριστώ  ιδιαίτερα τον τενόρο Χριστόφορο Ψαλτόπουλο που συμπράττει στο α’ μέρος και την αγαπητή  συνάδελφο και πιανίστα Δώρα Λιθοπούλου για την συνδρομή της.
Η διδασκαλία της Χορωδίας ανήκει στην εκπαιδευτικό μουσικής κ. Άννα Γεράση χάρη στις φροντίδες και στις άοκνες προσπάθειες της οποίας, κατέστη δυνατή η σημερινή παρουσίαση.
Ακρογωνιαία αποδεικνύεται η διοικητική μέριμνα και το αμείωτο προσωπικό ενδιαφέρον για την ”Ευ Choralis, του π. Νικολάου Μοναστηρίδη, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η συνεισφορά της ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην τοπική κοινωνία, είναι πολυδιάστατη και ασφαλώς πέρα από τα συνήθη.  Τον ευχαριστούμε από καρδιάς.
Καλή Ακρόαση!»
Αντώνης Ι. Κωνσταντινίδης
Δρ. Μουσικολογίας

Βιογραφικά σημειώματα των συντελεστών

Ο Δημήτρης Πρατσινάκης, ασχολείται με τη μουσική από μικρή ηλικία,  παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, ενώ οι μουσικές του σπουδές περιλαμβάνουν κλασική κιθάρα, ανώτερα θεωρητικά και βυζαντινή μουσική. Στη Θεσσαλονίκη τραγουδά από το 1979, έχοντας εμφανιστεί στις μπουάτ « Λιόγερμα» και «Μυστικό» και σε άλλους χώρους, όπου η μουσική και το τραγούδι είχαν πάντοτε τον πρώτο λόγο. Το 1989 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού. Έχει συμμετάσχει επίσης σε δίσκους ακτίνας και βινυλίου είτε ως ερμηνευτής είτε ως συνθέτης τραγουδιών. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται επιλεκτικά κυρίως με τα αδέλφια του, στο σχήμα «Πρατσινάκη5» σε συναυλίες ανά την Ελλάδα. Από το 2002, υπηρετεί ως καθηγητής μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Ο Χριστόφορος Ψαλτόπουλος γεννήθηκε το 1987 στη Θεσσαλονίκη και διαμένει στο Ωραιόκαστρο. Έχει σπουδάσει ανώτερα θεωρητικά στο Κεντρικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Η ενασχόλησή του με το τραγούδι είναι κυρίως στο πλαίσιο χορωδιών.   Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ.

ΧΟΡΩΔΟΙ
Ανδριώτη Χιονία, Βαζακίδου Πασχαλίνα, Βεργίνη Δανάη, Γεράση Άννα, Δεληγιώργη Μαριάννα, Δεληγιώργη Σοφία, Δημοτζίκη Φωτεινή, Ζαϊντούδη Χρύσα, Ζαφειροπούλου Αδαμαντία, Ζαχαρίου Ελένη, Ζαχαρίου Φωτεινή, Καϊσίδου Άννα, Καϊσίδου Αντιγόνη, Καλώνη Ευφροσύνη, Καραγκιόζη Ζωή, Κασίδου Κυριακή, Κασίδου Μαρία, Κεσοπούλου Μαγδαληνή, Κορδελά Στυλιανή, Κορδελά Χρυσούλα, Κοτσώνη Ευδοκία, Κουρκούτα Άννα, Κούσουλα Γεωργία, Κωνσταντινίδου Μαρία-Αθηνά, Λιάπη Περσεφόνη, Μανιαδάκη Μαρία, Μοναστηρίδη Σοφία, Μπίσμπα Ανδριάννα, Νεστορίδου Άννα, Παλιουργιώτη Μαριλίζα, Παντίδου Μαρία, Παπαϊωάννου Αικατερίνη, Παπαϊωάννου Δέσποινα, Παπαϊωάννου Στυλιανή, Παπαϊωάννου Φρειδερίκη, Παπασταυρίδου Έλενα, Πεγκλίδου Συμέλα, Λυσίτσα Μαρία, Σαρηδεμερτζή Αμαλία, Σεκέρκα Έλλη, Τηλικίδου Χάιδω, Τούπαλα Αργυρώ, Χατζηγεωργίου Μαρία, Χατζηγεωργίου Σοφία, Χλιοπάνου Κατερίνα, Χρυσανθακοπούλου Αικατερίνη, Χρυσανθοπούλου Μαρία



Ι. Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                          

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ
ΤΟΥ Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Έχουμε την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουμε στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στην ενορία μας, ενόψει της πανηγύρεως της Εφεστίου Εικόνος και προστάτιδος του Δήμου Ωραιοκάστρου, της Παναγίας Πορταϊτίσσης, στις 25 & 26 Μαΐου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Παρασκευή, 24 Μαΐου, ώρα 8:30μ.μ., στο Δημοτικό Μέγαρο Παλαιοκάστρου «Παύλος Μελάς», μεγάλη συναυλία της Γυναικείας Χορωδίας της ενορίας μας Eu Choralis, αφιερωμένη σε Έλληνες συνθέτες. Με τη χορωδία θα συμπράξει μουσικό σύνολο, ο γνωστός μουσικός και τραγουδιστής Δημήτρης Πρατσινάκης και ο ενορίτης μας, μουσικός και τενόρος, Χριστόφορος Ψαλτόπουλος.
Σάββατο, 25 Μαΐου, ώρα 10π.μ., στην αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, οι Ενοριακές Εικαστικές Ομάδες «Ζωγραφείον» θα παρουσιάσουν ένα εικαστικό δρώμενο-έκπληξη αφιερωμένο στον Γάλλο ιμπρεσιονιστή ζωγράφο, Ντεγκά.
Σάββατο, 25 Μαΐου, ώρα 7μ.μ., ο Μέγας Εσπερινός της εορτής και στη συνέχεια η λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας Πορταϊτίσσης. Αμέσως μετά θα παρατεθεί δείπνο προς τιμήν των εκπαιδευτικών που εργάστηκαν εθελοντικά στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου της ενορίας μας, κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2012-2013.
Κυριακή, 26 Μαΐου, ώρα 7π.μ., ο Όρθρος της εορτής και πανηγυρική Θ. Λειτουργία.
Κυριακή, 26 Μαΐου, ώρα 7μ.μ., ο μεθέορτος Εσπερινός, οι Χαιρετισμοί και η Παράκληση στην Παναγία Πορταΐτισσα.
Σάββατο, 1 Ιουνίου, ώρα 10π.μ., τα παιδικά τμήματα των Ενοριακών Εικαστικών Ομάδων «Ζωγραφείον» θα εικονογραφήσουν, στην αυλή της Εκκλησίας, ένα παραμύθι, το οποίο έγραψαν τα ίδια τα παιδιά κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Θα χαρούμε πολύ να σας έχουμε κοντά μας.
Χριστός Ανέστη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.