Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαίου Θεσ/νίκης «Ο ΠΟΝΤΟΣ»


Πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαίου Θεσ/νίκης «Ο ΠΟΝΤΟΣ» την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 με θέματα «Έκθεση πεπραγμένων», «Ισολογισμός – Απολογισμός από 11/03/2012 έως 31/12/2012» και «Έγκριση προϋπολογισμού έτους 2013».
Ομόφωνα τα παρόντα μέλη ενέκριναν την έκθεση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου και τον οικονομικό απολογισμό από 11/03/2012 έως 31/12/2012 και απάλλαξαν το Δ.Σ. από κάθε ευθύνη.
Επίσης, ομόφωνα  ψήφισαν και τον προϋπολογισμό έτους 2013. Τέλος, στην γενική συνέλευση αυτή εκλέχθηκε  νέο μέλος στην εξελικτική επιτροπή Ιερόθεος Μαρμαρίδης στην θέση του παραιτηθέντος Δημήτριο Ι. Θεοδωρίδη. 

Αναλυτικά τα θέματα της γενικής συνέλευσης όπως είναι κατά σειρά στην ημερησία διάταξη.




Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαίου Θεσ/νίκης «Ο ΠΟΝΤΟΣ» διοργανώνει ποικίλες εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα την Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 πραγματοποίησε εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση με θέματα: έκθεση πεπραγμένων του διοικητικού συμβουλίου, οικονομικός απολογισμός 2011 έως 11/03/2012 και ψήφιση προϋπολογισμού έτους 2012.  Στις εκλογές που ακολούθησαν εξελέγησαν οι κάτωθι: πρόεδρος Θεόδωρος Αμανατίδης, αντιπρόεδρος Λάζαρος Κωστίδης, γενική γραμματέας Σοφία Θ. Αμανατίδου, ταμίας Σοφία Π. Αμανατίδου και μέλη Χρήστος Γ.Χ. Μαρμαρίδης, Γεώργιος Ν. Μαρμαρίδης και Ευρώπη Δ. Λαζαρίδου και εξελεγκτική επιτροπή Δημήτριος Ι. Θεοδωρίδης, Χαράλαμπος Γ.Ε. Μαρμαρίδης και Λάζαρος Φωτιάδης.  
Την Κυριακή 25 Μαρτίου 2012, ο σύλλογος κατέθεσε
στεφάνι στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στους πρώτους κατοίκους του Μεσαίου στην επέτειο της Επανάστασης του 1821. Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου Θεόδωρος Αμανατίδης με θέμα «Η συμβολή των Ελλήνων ποντίων  στην Επανάσταση του 1821» και κατόπιν, χόρεψαν τα χορευτικά συγκροτήματα.                         
Την Μεγάλη Παρασκευή, 13 Απριλίου 2012, αντιπροσωπεία του συλλόγου αποτελούμενη από παιδιά του χορευτικού τμήματος συμμετείχαν στην Περιφορά του Επιταφίου, ντυμένες με την παραδοσιακή στολή και με μαύρα μαντήλια.
Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα 16 Απριλίου 2012 πραγματοποιήθηκε μεγάλη πασχαλινή χορευτική εκδήλωση με την συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων του συλλόγου και του Πολιτιστικού
Συλλόγου Πενταλόφου. Στην εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκαν έθιμα όπως το κάψιμο του Ιούδα, ο διαγωνισμός τσουγκρίσματος αυγών και η προσφορά κόκκινων αυγών με συνοδεία λύρας σε σπίτια του χωριού.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράζονται κόκκινα αυγά, τσουρέκια και αναψυκτικά. Στο διαγωνισμό τσουγκρίσματος αυγών πρώτος βγήκε ο Ιωάννης Λιθοξόπουλος και  ο Δημήτριος Χ. Λαζαρίδης . Δεύτερος , Παύλος  Θ. Αμανατίδης και τρίτος ο Βασίλης Παρασκευόπουλος. Στους μικρούς πρώτος νικητής βγήκε ο Ζαχαρίας Λιθοξόπουλος και δεύτερος ο Νικόλαος Μουρατίδης και τρίτος ο Βαλάντης Μπουτακίδης. 
Την εκδήλωση αυτή κάλυψαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΕΡΤ-3 και TV-100. Η εφημερίδα Αυριανή Μακεδονίας – Θράκης. Ο ραδιοφωνικός σταθμός Ράδιο Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης.  Την εκδήλωση τίμησαν ο Δήμαρχος Δήμου Ωραικάστρου Δημήτριος Σαραμάντος, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, Βουλευτές, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ωραιοκάστρου και εκπρόσωποι συλλόγων. 
Στις 24 Απριλίου 2012, έγινε η κλήρωση των λαχείων του συλλόγου με την κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου.
Την Κυριακή 20 Μάιου 2012, τελέστηκε Θεία λειτουργία και Μνημόσυνο στον Ιερό ναό Αναλήψεως Του Σωτήρος Μεσαίου, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο αφιερωμένο στους πρώτους κατοίκους του Μεσαίου. Ακολούθησε ομιλία με θέμα: «Η γενοκτονία σε βάρος των ποντίων σε τέσσερις φάσεις» από την δημοσιογράφο Καίτη Μελή, και «Οι επιπτώσεις της γενοκτονίας στον πολιτισμό των ποντίων» με τον δημοσιογράφο και επίτιμο μέλος του συλλόγου Πάνο Καισίδη. Κατόπιν ακολούθησε απόσπασμα προβολής DVD  από εκδήλωση Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού του Συλλόγου Μεσαίου «Ο Πόντος» του 2003. Η εκδήλωση  έλαβε χώρα στο μνημείο αφιερωμένο στους πρώτους κατοίκους του Μεσαίου.

Την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Μαΐου  2012, πραγματοποιήθηκαν διήμερες εκδηλώσεις για τη γιορτή της Αναλήψεως Του Σωτήρος. Συγκεκριμένα την  Τετάρτη, παραμονή της γιορτής έγινε Μέγας Εσπερινός και κατόπιν ακολούθησε ομιλία  με θέμα: «Οι επιπτώσεις της τεχνολογίας στις σχέσεις των εφήβων» από την ειδική παιδίατρο Έλσα Καλούδη.  Η βραδιά έκλεισε με τα μικρά χορευτικά συγκροτήματα του συλλόγου.  Την Πέμπτη έγινε  Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Του Σωτήρος και το απόγευμα παιδική εκδήλωση με ομαδικό μουσικοκινητικό παιχνίδι και μαγικά από τον κλόουν Μαρμέλο.  
Αρχές Ιουνίου 2012, εκδίδεται το 51ο φύλλο της εφημερίδας «Τα νέα του Μεσαίου» με την ειδησεογραφία των μηνών από Ιανουάριο έως και τον Μάιο.  
Το Σάββατο 9 Ιουνίου 2012, έγινε η έλευση της Ιεράς Εικόνας Παναγίας «Αξιον Εστίν» στο Ιερό Ησυχαστήριο Παναγίας Άξιον Εστίν.  Την εικόνα μετέφεραν στους ώμους τους άνδρες του χορευτικού συγκροτήματος του συλλόγου με την συνοδεία και υπολοίπων μελών του χορευτικού τμήματος. 
Την Τρίτη 19 Ιουνίου 2012, ο σύλλογος μας στην επέτειο της εγκατάστασης του στρατηγείου των ενόπλων δυνάμεων στο Μελισσοχώρι κατά την τριήμερη μάχη Κιλκίς- Λαχανά κατέθεσε στεφάνι στο ηρώο του χωριού.
Στις 26 Ιουλίου 2012, το μεγάλο χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου χόρεψε στις εκδηλώσεις του πολιτιστικού συλλόγου Ν. Φιλαδέλφειας.  

Από τις 31 Ιουλίου έως 6 Αυγούστου 2012, πραγματοποιήθηκαν από το σύλλογο μας επταήμερες εκδηλώσεις με την ευκαιρία της τοπικής γιορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. 
Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετείχαν χορευτικά συγκροτήματα των: Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου Πετρωτού, Πολιτιστικού Μικρασιατικού Συλλόγου Ασπροβάλτας «Ο Ελλήσποντος», Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Αγιονερίου «Το Μιστί», Πολιτιστικού Συλλόγου Πικρολίμνης, Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κριθιάς, Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μαδύτου, Συλλόγου Κρητών Ωραιοκάστρου και Φίλων «Ο Ερωτόκριτος» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαίου «Ο ΠΟΝΤΟΣ».    
Πραγματοποιήθηκε δίωρο αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη του ελληνικού τραγουδιού Γεώργιο Μητσάκη από το λαϊκό συγκρότημα «Μακεδόνες».
Ποντιακή βραδιά με τους τραγουδιστές Γεώργιο Σιδηρόπουλο, Γιάννης Χριστοδουλίδης, Ιωάννης Δασκουλίδης, Βαγγέλης Ντινόπουλος (λύρα-τραγούδι), Ραφαήλ Αμανατίδης και Φίλιππος Ανανικίδης, στη λύρα ήταν Θωμάς Μπαϊραχτάρης, Δαμιανός Ακριτίδης, Αλέξης Χινιτίδης, Παύλος Θ. Αμανατίδης και Γεώργιος Σ. Φωτιάδης,  στο νταούλι και τη ντραμς ο Γεωργιος Π. Αμανατίδης και στο αρμόνιο ο Γεώργιος Θ. Αμανατίδης.
Επίσης παρουσιάστηκε μουσική με ποντιακή λύρα από τους μαθητές του μουσικού τμήματος του συλλόγου Χρήστο Μαρμαρίδη, Παναγιώτη Μωϋσιάδη και Κώστα Λαζαρίδη. Η μουσική επιμέλεια των τραγουδιών έγινε από τον υπεύθυνο του τμήματος αυτού Μπαϊρακτάρη Θωμά.
Προσφέρθηκαν παραδοσιακά φαγητά, έγιναν ποδοσφαιρικοί αγώνες μικρών και μεγάλων της  «Αστραπής» Μεσαίου για το κύπελλο Αναστάσιος Μαρμαρίδης. Στους μεγάλους το κύπελλο  το  κέρδισαν οι νέοι της Αστραπής Μεσαίου με σκορ 4-3 στα πέναλτι, κανονικός αγώνας 4-4 και στους μικρούς η ομάδα των αγοριών έναντι των κοριτσιών με σκορ 4-1 στα πέναλτι, κανονικός αγώνας 4-4.                   Ακόμα έγιναν παιδικές εκδηλώσεις, Καραγκιόζη με τον Γιάννη Χαντζή, μουσικοκινητικά παιχνίδια από το Πολυθέαμα και τέλος έγινε αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών όπως τσιλίκι, τζαμί, μήλα, σχοινάκι κ.α.. 
Την παραμονή έγινε Μέγας Εσπερινός με αρτοκλασία και περιφορά της εικόνας Μεταμόρφωση Του Σωτήρος, με την παρουσία πολλών ιερέων της γύρω περιοχής, μέσα στο χωριό και το βράδυ έγινε το πανηγύρι από την ποδοσφαιρική ομάδα «Αστραπή» Μεσαίου. 
Την ημέρα της γιορτής έγινε η Θεία Λειτουργία και το βράδυ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων.
Σε όλους τους συμμετέχοντες (καλλιτέχνες και συλλόγους), δόθηκε αναμνηστικό δίπλωμα για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις αυτές.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους: οι αντιδήμαρχοι Δήμου Ωραιοκάστρου Γεώργιος Λαζαρίδης, Ανέστης Πολυχρονίδης και Θεόδωρος Ματσουκατίδης, οι  δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Ωραιοκάστρου: Σταύρος Μαρμαρίδης, Αστέριος Γαβότσης, Κυριάκος Ιωσηφίδης, Χρήστος Τερζής του Αθανασίου, Δάφνη Δεληπάλα, Δημήτρης Καρασαββίδης, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Μεσαίου Σάββας Φωτιάδης και δημοτικής κοινότητας Ωραιοκάστρου Θεόδωρος Τσακαλίδης, και οι σύμβουλοι Κωνσταντίνος Ντίνας και Κωνσταντίνος Γκούμας, ο δημοσιογράφος της ηλεκτρονικής εφημερίδας Καλλιθιώτης Χρήστος Κουκουρούζης, ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Κίνησης Μελισοχωρίου Βασίλης Τουρλιανίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κολωνίας Δημήτριος Κωνσταντινίδης,  εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Πενταλόφου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ωραιοκάστρου και Φίλων Ηρακλής Τσακαλίδης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου Γεώργιος Νικόπουλος.  
Ευχές έστειλε και ο υπουργός Μακεδονίας – Θρακής Θεόδωρος Καράογλου . 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου ευχαριστεί το Δήμο Ωραιοκάστρου και τη Δημοτική Επιχείρηση για τη συνεργασία τους (ηχητική κάλυψη, καρέκλες, τραπέζια, και το προσωπικό για την καθαριότητα του χώρου) και την οικονομική ενίσχυση, τον χορηγό επικοινωνίας Ράδιο Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης, την Αστραπή Μεσαίου για τον ποδοσφαιρικό αγώνα, τον Αριστείδη Τσανασίδη για τη δωρεά βάσης για το λάβαρο του συλλόγου, τις γυναίκες του χωριού   Δέσποινα Μαρμαρίδου, Μαρία Πετρίδου και Μαρία Πασαλίδου στο μαγείρεμα του παραδοσιακού σουρβά, αντιστοίχως τις Βέτα Κορωνίδου, Σόνια Μαυροπούλου,  Μαργαρίτα Λιθοξοπούλου, Μαρία Πετρίδου, Ελένη Πετρίδου, Μαρίνα Γρηγοριάδου και Άννα Αμανατίδου στις παραδοσιακές πίτες,  στην καντίνα  του συλλόγου τους Σταύρο Μαρμαρίδη, Μένια Λαζαρίδου, Κατερίνα Λαζαρίδου, τον Κυριάκο και την Ελένη Μπουτακίδου, την Κωνσταντία Δημητρίου, τη Νόπη Μαρμαρίδου, τη Σοφία Πατσίδου, τον Θεοχάρη Θεοδωρίδη για το ηλεκτρικό ρεύμα και τον Κωνσταντίνο Τσιτηρίδη. Τέλος ευχαριστεί όλα τα παιδιά του συλλόγου που βοήθησαν σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων και τον κόσμο που παρευρέθηκε.
Στις 13 Αυγούστου 2012, το μεγάλο χορευτικό συγκρότημα χόρεψε στις εκδηλώσεις που οργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Πενταλόφου. 
Στις 21 Αυγούστου 2012, έγινε η κλήρωση των λαχείων του συλλόγου με την κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου.
Το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012, το μικρό χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου έλαβε μέρος στην εκδήλωση που οργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Μικροκάμπου. 
Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε η 48η αιμοδοσία για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος του συλλόγου σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Θεαγένειο».
Στις 20 Οκτωβρίου 2012, ο σύλλογος κάλεσε τα μέλη του και τους κατοίκους του χωριού σε λαική συνέλευση με θέμα: «προτάσεις για την μετενομασία του χωριού από Μεσαίο σε Νέα Κοτύωρα ή από Μεσαίο σε Μεσαίο Νέα Κοτύωρα».  Το αποτέλεσμα της συνέλευσης ήταν αρνητικό και των δυο προτάσεων από τους παραβρισκόμενους. 
Την Παρασκευή 28η Οκτωβρίου, στη γιορτή της Επετείου του ΟΧΙ, ο σύλλογος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στους πρώτους κατοίκους του Μεσαίου.
Στις 13 Νοεμβρίου 2012, ο σύλλογος μας στέλνει στον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Μεσαίου προτάσεις για ονομασίες σε οδούς και πλατείες σε νέους δρόμους και πλατείες του χωριού. 
Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012, παρουσιάστηκε η παιδική θεατρική παράσταση με το έργο «Πόντος και ποντιόπουλα», του Στάθη Ευσταθιάδη σε σκηνοθεσία Έρικας Νικολαίδου από την παιδική θεατρική ομάδα του ποντιακού συλλόγου Καλλιθέας Συκεών. 
Την Παρασκευή 21Δεκεμβρίου 2012, προσφέρθηκαν δώρα στα παιδιά του δημοτικού σχολείου νηπιαγωγείου και παιδικού σταθμού Μεσαίου.  

Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε ο χορός του συλλόγου στο Κέντρο Διασκέδασης Αστέρας. Στο χορό αυτό χόρεψαν τα δύο χορευτικά συγκροτήματα του συλλόγου. Τον χορό χαιρέτησε ο πρόεδρος του συλλόγου Θεόδωρος Αμανατίδης.   
Την Κυριακή  23 Δεκεμβρίου 2012, ο σύλλογος συμμετείχε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι της Λωξάνδρας που οργάνωσε ο Μικρασιατικός σύλλογος Ωραιοκάστρου και Ηλιούπολης «Οι Αετοί της Μικράς Ασίας. 
Στις 26 Δεκεμβρίου 2012, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων προβλήθηκαν από τον σύλλογο δύο DVD’s με θέματα «Τραπέζι αγάπης για την Τρίτη ηλικία» και «Ο τόπος μου η ζωή μου».
Την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012, ο σύλλογος σε συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο Μουριών σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κυριακίδη, παρουσίασε το θεατρικό έργο «Μιαν σο καρφίν και μιαν σο πέταλον». 
Την Δευτέρα  31 Δεκεμβρίου 2012, παραμονή πρωτοχρονιάς αντιπροσωπεία χορευτικού συγκροτήματος του συλλόγου έψαλλε στους κατοίκους του χωριού, πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι, τα ποντιακά κάλαντα.
Η αλληλογραφία του συλλόγου για το έτος 2012 είχε 169 εισερχόμενα έγγραφα και 122 εξερχόμενα.  Επίσης πραγματοποιήθηκαν 5 πρακτικά Δ.Σ. με 32 θέματα και 32 αποφάσεις. 
Ο σύλλογος έχει βοηθήσει πολλούς κατοίκους του χωριού με αίμα όπως και κατοίκους της γύρω περιοχής. Επίσης έχει υπό την επίβλεψη του δενδρύλλια (πεύκα και δένδρα) στους δρόμους έξω από το χωριό και γύρω από το σχολείο καθώς και σε άλλες περιοχές του χωριού. 
Ο σύλλογος διατηρεί αρχείο φωτογραφιών με παλιές και νέες φωτογραφίες από τη ζωή του χωριού. Το αρχείο αυτό με τη φροντίδα του συλλόγου εμπλουτίζεται συνέχεια. Επίσης έχει στο αρχείο του πολλές βιντεοκασέτες και DVD από εκδηλώσεις καθώς και κασέτες μαγνητοφώνου με αφηγήσεις ηλικιωμένων και συνεντεύξεις.
Τα νέα του συλλόγου μας έγραψαν οι ποντιακές εφημερίδες: Ποντιακή Γνώμη, Αραεύω, Έυξεινος Πόντος. Τα ποντιακά περιοδικά: Ποντιακή Εστία και Ποντιακά. Πολιτικές Εφημερίδες: Αγγελιοφόρος, Μακεδονία, Αυριανή Μακεδονίας Θράκης και Τα Νέα. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί: Ράδιο Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης, Ράδιο Θεσσαλονίκη, Ραδιοφωνικός Σταθμός Μακεδονίας ΕΤ3, FM 102 της ΕΡΤ3, Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 100, Ράδιο Επιλογές Πολυκάστρου. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί: EPT3, TV Μακεδονία,  TV 100, 4Ε Ιερής Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, ΓΝΩΜΗ.  Τα Site του Δήμου Ωραικάστρου: Καλλιθιώτης, Ωραιόκαστρο νετ, Ωραιόκαστρο νέα, Ωραιόκαστρο νιουζ, 30 ημέρες, τροχός το νέο Ωραιόκαστρο. Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαίου Θεσσαλονίκης «Ο ΠΟΝΤΟΣ» συνεργάζεται με όλα τα αδελφά  ποντιακά σωματεία και τους πολιτιστικούς φορείς του χωριού και της γύρω περιοχής καθώς και με το Δήμο Ωραικάστρου. 

Το site του Μορφωτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου "Ο ΠΟΝΤΟΣ" λειτουργεί στην παρακάτω διεύθυνση: http://msm-pontos.sillogoi.com/index.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.