Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Το τμήμα σκίτσου του Κεραυνού Ωραιοκάστρου


Δελτίο τύπου Κεραυνού

Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ Ωραιοκάστρου,
επάξια φέρει το όνομα .Μορφωτικός, εκτός από Αθλητικός


     Μετά τα 32 χρόνια ανοδικής πορτείας, στο ΣΚΑΚΙ στην Α' ΕΘΝΙΚΗ, ο σύλλογος μας, ίδρυσε και τμήμα ΣΚΙΤΣΟΥ, με ΔΑΣΚΑΛΟ, τον αναγνωρισμένο στο είδος του και καταξιωμένο ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ.
Το τμήμα ιδρύθηκε πριν έξι μήνες και παρά την σύντομη πορεία του, απέκτησε πάρα πολλούς καλλιτεχνικούς ''αθλητές''
Ο κος Δημήτρης Νικολαίδης, δηλώνει ευχαριστημένος με την πρόοδο των μαθητών του και μέσα από το απαύγασμα της γνώσης του, στον τομέα της γελοιογραφίας-σκίτσου-ζωγραφικής, μας παρουσιάζει μιά εξομολόγηση ενημέρωσης .


  <<Δεν είναι μόνο ότι το γέλιο ομορφαίνει τη ζωή, όπως λέει ο λαός. Πολύ περισσότερο απ’ αυτό μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το γέλιο οξύνει το πνεύμα, διευρύνει τις αισθήσεις, αμβλύνει τα πάθη και τις εντάσεις της καθημερινότητας, διακωμωδεί και τελικά μειώνει το «κακό». Αυτή είναι και η κοινωνική σημασία του γέλιου, γιατί το γέλιο και το κωμικό δεν είναι παρά μια φιλοσοφική θεώρηση της ζωής.

Για να καταλάβουμε το γέλιο θα πρέπει να το τοποθετήσουμε στο φυσικό του περιβάλλον που είναι η κοινωνία.
Μέσα στα πλαίσια της σάτιρας εντάσσεται η γελοιογραφία και το σκίτσο. Η γελοιογραφία είναι η τέχνη της παραμόρφωσης των χαρακτηριστικών ενός προσώπου με σκοπό τον κριτικό σχολιασμό. Είναι μία παρέμβαση στην πολιτική και κοινωνική καθημερινότητα που καυτηριάζει και διακωμωδεί ένα θεσμό, μια εποχή, ένα γεγονός.

Το σκίτσο, βρίσκεται ­ κατά τη γνώμη μου ­ ανάμεσα στη ζωγραφική και στη φωτογραφία. Εχει έντονο το στοιχείο της τέχνης, που είναι η ζωγραφική, Είναι τέχνη μαζί και πληροφορία, διαφέροντας συγχρόνως κι από τα δύο. όλα μαζί λειτουργούν ως ένα λιτό πληροφοριακό κείμενο που μπορεί να συνοδεύει ένα εκτενές κείμενο αλλά που θα μπορούσε ­ με τη λεζάντα του ­ να σταθεί και μόνο του. Παράλληλα έχεις την αίσθηση ότι παίρνεις από το σκίτσο πληροφορίες ­ συμπληρωματικά και με τη λεζάντα ­, πληροφορίες για το είδος, τον χώρο, τα πρόσωπα και άλλα στοιχεία της εκδήλωσης. η δε τέχνη του σχεδιογράφου είναι να ξεχωρίσει από το επουσιώδες το ουσιώδες και να το προβάλει· που σημαίνει να αξιολογήσει και να αναπλάσει, όχι να αναπαραγάγει την εικόνα.

Με περιορισμένο αριθμό στοιχείων (γραμμών, σκιών, συνδυασμών) δημιουργεί ο σχεδιογράφος την απεραντοσύνη της γλώσσας του σκίτσου, που μπορεί να «μιλήσει» για τα πάντα. Είναι η μαγεία αυτή κάθε σημειακού συστήματος που κάνει τον άνθρωπο να μπορεί να επικοινωνεί μέσα από τις εικόνες όπως και μέσα από τις λέξεις.>>

Δημήτρης Νικολαίδης
Καθηγητής Εφαρμοσμένων Τεχνών  
Ντίνα Μαρκοπούλου  
υπεύθυνη τμήματος

''Στιγμιότυπο από τη γιορτούλα του τμήματος ΣΚΙΤΣΟΥ του ΚΕΡΑΥΝΟΥ για τη νέα χρονιά''


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.