Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

«ΕΚΜΑΙΕΥΣΕΙΣ»: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ.


1) Δώσε μας ένα σύντομο βιογραφικό.

Γεννήθηκα στο Ωραιόκαστρο το 1963. Είμαι παντρεμένος με την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Αναστασία Μπάρμπα και έχω δυο παιδιά, τον Μάκη και την Κατερίνα που είναι φοιτητές.
Έχω σπουδάσει Μάρκετιγκ – Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία. Ασχολήθηκα με το Λιανικό και Χονδρικό Εμπόριο και διετέλεσα επί πολλά χρόνια Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Σούπερ Μάρκετ.
Εκλέγομαι Δημοτικός Σύμβουλος από το 1995 εώς και σήμερα. Έχω διατελέσει Αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου το 1996 και το 1999. Το 2006 διεκδίκησα το αξίωμα του Δημάρχου. Οι δημότες του Ωραιοκάστρου ανέδειξαν την παράταξή μας στην δεύτερη θέση.

2) Με την ψήφιση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» επέλεξες να συνεργαστείς με τον πρώην Δήμαρχο Μυγδονίας Α. Γαβότση, για ποιο λόγο; Γιατί δεν συνέχισες την αυτόνομη πορεία σου;
Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σου, οι αιτίες που  δεν απέδωσε η συνεργασία αυτή και η παράταξη τέθηκε εκτός δεύτερου γύρου;

Η παράταξη «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» στην οποία είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής ήταν πανέτοιμη να διεκδικήσει τις εκλογές του 2010. Η διοικητική μεταρρύθμιση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» που προέκυψε ξαφνικά, με πολύ μικρό χρονικό ορίζοντα ως τις εκλογές, άλλαξε τις ισορροπίες και τα δεδομένα. Οι Δήμαρχοι των τριών πρώην Δήμων που θα αποτελούσαν το νέο Δήμο Ωραιοκάστρου είχαν πλεονέκτημα αναγνωρισιμότητας και αξιοποίησης των μηχανισμών των Δήμων τους.
Έτσι, διαπιστώνοντας τη δυσκολία διεισδυτικότητας της παράταξής μας στους άλλους πρώην Δήμους, αποφασίσαμε ομόφωνα όλα τα στελέχη να συνεργαστούμε με τον πρώην Δήμαρχο Μυγδονίας Στέλιο Γαβότση, τον οποίο γνώριζα προσωπικά ως άνθρωπο έντιμο και εξαιρετικό επιστήμονα.
Η παράταξη Γαβότση τέθηκε εκτός δεύτερου γύρου διότι χάραξε και ακολούθησε λανθασμένη στρατηγική, επικεντρώνοντας το στόχο της στην δεύτερη Κυριακή, ενώ δεν είχε εξασφαλίσει, όπως αποδείχτηκε, την είσοδό της σε αυτήν.
Επίσης, οι αντίπαλοί μας έκαναν πιο επαγγελματικό αγώνα αφού τα επιτελεία τους ήταν στελεχωμένα με έμπειρους πολιτικούς αναλυτές και επικοινωνιολόγους.

3) Πως κρίνεις την 2χρονη διοίκηση Σαραμάντου; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της;

Το θετικό της διοίκησης Σαραμάντου είναι ότι προσπαθεί να πετύχει και στην προσπάθεια αυτή πολλά στελέχη της δραστηριοποιούνται καθημερινά.
Τα αρνητικά της είναι η παλαιοκομματική νοοτροπία και η αδιαφάνεια.
Το βασικότερο είναι όμως ότι δεν έχει οραματιστεί και σχεδιάσει την ανάπτυξη του νέου διευρυμένου Δήμου σαν μια ενότητα, αναπτύσσοντας τις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων, με τρόπο που η κάθε κοινότητα να καρπώνεται την προστιθέμενη αξία που θα δημιουργείται από το σύνολο του δήμου.
Επίσης, δεν προσπάθησε να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής ώστε να καταστήσει τον κάθε κάτοικο του δήμου ως έναν εν δυνάμει πωλητή ή αγοραστή των προιόντων και υπηρεσιών που η κάθε περιοχή παράγει ή εμπορεύεται.
Σήμερα βιώνουμε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία και θα πρέπει όλοι εμείς οι δημότες του Δήμου να στηρίξουμε τον συνδημότη μας σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.
  
4) Πιστεύεις ότι μια διοίκηση Γαβότση θα τα πήγαινε καλύτερα; και για ποιο λόγο;

Αν δεν το πίστευα δεν θα συμμετείχα. Άλλωστε η παράταξη έχει πληθώρα στελεχών και τουλάχιστον αυτούς του Ωραιοκάστρου τους γνωρίζα πολύ καλά. Γνώριζα τις αξίες τους και τις δυνατότητές τους και ήμουν σίγουρος για το έργο που θα επιτελούσαν.

5) Πώς κρίνεις την αντιπολίτευση; Επηρεάστηκε από την έκπτωση του Μπάτου; Ποια η γνώμη σου για την στάση και το έργο της δική σου παρουσίας στην αντιπολίτευση;

Είναι γεγονός ότι η έκπτωση Μπάτου αφαίρεσε δυναμική από την αντιπολίτευση. Η πείρα του και οι γνώσεις του βοηθούσαν στην άσκηση πληρέστερου ελέγχου της διοίκησης του δήμου.
Εγώ έχω εμπειρία στην άσκηση αντιπολίτευσης, αφού από το 2006 ως το 2010 ήμουν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον πρώην δήμο Ωραιοκάστρου. Σήμερα, υπερασπιζόμενος τις ίδιες πάντα αξίες, προσπαθώ ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου και αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, με τον έλεγχο και την κριτική που ασκώ, να συμβάλλω στην προώθηση των συμφερόντων του διευρυμένου Δήμου Ωραιοκάστρου και μόνον. Αυτό αναγνωρίζεται από το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου και είναι μια κατάκτηση.

6) Ποια η άποψή σου για την έκπτωση αιρετών εξαιτίας του ασυμβίβαστου λόγω οφειλών;

Θεωρώ ότι ο νόμος είναι πολύ αυστηρός και η λογική της διαπίστωσης και μόνο της παραβίασής του, χωρίς να δίνεται ουσιαστικά το δικαίωμα της απολογίας, είναι απαράδεκτη.
Έτσι ακόμα και για 1 ευρώ οφειλής που μπορεί να μην αντιληφθείς, κρίνεσαι ένοχος και σου επιβάλλεται η έκπτωση από το αξίωμα του Δημάρχου ή του Δημοτικού Συμβούλου.

7) Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα κάθε δημοτικής ενότητας του δήμου μας και πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν;

Τα προβλήματα της κάθε Δημοτικής Ενότητας είναι διαφορετικά.
Το Ωραιόκαστρο έχει τα προβλήματα μιας ραγδαία αναπτυσσόμενης οικιστικής περιοχής. Παρουσιάζονται ελλείψεις στη σχολική στέγη, σε παιδικούς σταθμούς, αθλητικές εγκαταστάσεις, πάρκα, παιδικές χαρές, στην καθαριότητα.
Υπάρχει επίσης ανάγκη για μεγάλα έργα όπως η ολοκλήρωση του κεντρικού δρόμου, η ανακατασκευή της Συμμαχικής οδού, το αποχετευτικό στην περιοχή του ΟΑΕΔ, ένα ανοιχτό θέατρο.
Στην περιοχή της Μυγδονίας και της Καλλιθέας τα προβλήματα είναι σοβαρότερα και εντονότερα.
Ο παλαιός δρόμος του Κιλκίς που ενώνει τα περισσότερα χωριά της Καλλιθέας είναι επικίνδυνος και επιβάλλεται άμεσα η μετατροπή του σε δρόμο σύγχρονο και ασφαλή.
Η σχολική στέγη, η ανεύρεση κατάλληλου πόσιμου νερού, η ολοκλήρωση του αποχετευτικού της Μυγδονίας αλλά και η προώθηση της μελέτης για το αποχετευτικό της Καλλιθέας, η κατασκευή αποτεφρωτήρα στην Καλλιθέα, η βελτίωση της συγκοινωνίας με τη Θεσσαλονίκη και η δημιουργία ενδοδημοτικής συγκοινωνίας είναι μια σειρά προτεραιότητες στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες της διοίκησης. Έργα αναπλάσεων και αναπαλαιώσεων κτιρίων μπορούν να περιμένουν.

8) Ποια η άποψή σου για τις αμοιβές των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Οι νεοσύστατοι Δήμοι με τα τόσα προβλήματα που προανέφερα έχουν ανάγκη καθημερινής και ίσως ολοήμερης ενασχόλησης. Οι αιρετοί που θα αναλάβουν την ευθύνη επίλυσης αυτών των προβλημάτων πρέπει να λειτουργούν επαγγελματικά, με ταχύτητα και συνέπεια. Γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι πρέπει να αμείβονται, άλλως θα προκύψει πρόβλημα βιοπορισμού τους.
Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση να καταστεί η αυτοδιοίκηση χόμπυ πλουσίων κι έτσι δεν θα είναι απαραίτητο να αμοίβονται. Σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρξει όμως κατάλυση της ισονομίας των πολιτών.

9) Ποια θεωρείς ως καλύτερη εναλλακτική επιλογή απέναντι στον Σαραμάντο; Μια ενωμένη αντιπολίτευση; Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό πολιτικά (και πρακτικά), λαμβάνοντας υπόψη ότι η αντιπαράθεσή σου με τον Μπάτο για πολλά χρόνια ήταν εντονότατη;

Να αρχίσω από το τελευταίο. Με τον Νίκο Μπάτο δεν είχα, ούτε έχω κάποια προσωπική διαφορά. Με τον Δήμαρχο Νίκο Μπάτο είχα διαφορετική άποψη στην άσκηση της πολιτικής και αυτό μας οδήγησε, μετά από κάποια χρόνια συνεργασίας, στο να βρεθούμε πολιτικά αντίπαλοι.
Σήμερα φαίνεται να έχει αναγνωρίσει πολλά από τα λάθη του, τα οποία βέβαια τον οδήγησαν στην ήτττα στις περασμένες εκλογές.
Με την προυπόθεση ότι στο μέλλον δεν θα βάλει μπροστά το «εγώ» του, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος στην ανάπτυξη του νέου Δήμου. Οι γνώσεις του και η εμπειρία του μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην προσπάθεια αυτή.
Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης, σίγουρα μια κοινή υποψηφιότητα απέναντι στον Σαραμάντο θα έδινε προοπτική νίκης. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί αν οι τρεις συνδυασμοί της αντιπολίτευσης, με όλα τους τα στελέχη, συμμετείχαν σε μια διαδικασία εκλογής ενός κοινού επικεφαλής.

10) Ακούγεται ότι ετοιμάζεις μια συγκέντρωση προσώπων που σε έχουν στηρίξει κατά την πολιτική σου διαδρομή; Αν αληθεύει, για ποιο σκοπό το κάνεις; Θα πάρεις αποφάσεις για την μελλοντική σου πορεία;

Πραγματικά, αυτό αληθεύει. Ο σκοπός που γίνεται η συγκέντρωση είναι για να γίνουν γνωστά όλα τα νέα πολιτικά δεδομένα που επικρατούν σήμερα στο Δήμο μας.
Επίσης, θα πρέπει να ανταλλάξουμε απόψεις και το κυριότερο να ερευνήσουμε τις προοπτικές, διότι όλο αυτό το κατά γενική ομολογία αξιόλογο δυναμικό, οι σπουδαίοι άνθρωποι, θα πρέπει κάποια στιγμή να αξιοποιηθούν και να αποτελέσουν μέρος της επόμενης διοίκησης του Δήμου μας.
Στα πλαίσια αυτά, εκτιμώντας τους συσχετισμούς, θα πάρουμε μια απόφαση, που για το καλό του Δήμου μας, θα μπορεί να αποφέρει την τελική νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.