Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Κενό γράμμα οι ηθικοί κανόνες. Του Δάκη Μανουσάκη




ΜΕΤΑΞΥ ΟΔΗΓΩΝ ΚΑΙ ΠΕΖΩΝ

Κενό γράμμα οι ηθικοί κανόνες

Του Δάκη Μανουσάκη *

Ως χώρα έχουμε την πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα τροχαία ατυχήματα. Κάθε μήνα περίπου 200 οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες με μια πραγματικότητα, που όλους εμάς μας τρομάζει, μόνο όταν δημοσιεύονται οι στατιστικές θανάτων και ανάπηρων. Η πολιτεία πέρα από τη νομοθεσία και τις ποινές που εφαρμόζονται κατά περιόδους, τώρα έχει την υποχρέωση να σώσει όσες περισσότερες ζωές μπορεί. Και ο τρόπος είναι ένας: Να διδάξει τους κανόνες οδικής ασφάλειας.
-          Ο γονιός, ο δάσκαλος, ο συμπολίτης μας, όλοι, θα πρέπει να παρέχουμε παιδεία στους μικρούς μας φίλους.
-           Εμείς να  αναθεωρήσουμε σοβαρά τη συμπεριφορά μας στο τρόπο οδήγησης.
-          Θα πρέπει όλοι να πιέζουμε θεσμούς και τοπικούς φορείς για τη διαμόρφώση ασφαλών συνθηκών διέλευσης πεζών και οχημάτων έχοντας έτσι όσο το δυνατόν μια αρμονική συνύπαρξη
-          Οι κανόνες συμπεριφοράς σε οποιοδήποτε κομμάτι της ζωής μας δεν πρέπει να θεωρούνται περιορισμός των ατομικών ελευθεριών αλλά αναγκαιότητα για τη διατήρηση αυτών.

Τακτικός τεχνικός έλεγχος

Πέρα της νομοθεσίας για περιοδικό έλεγχο ΚΤΕΟ υποχρέωση κάθε οδηγού είναι να ελέγχει το όχημα του τουλάχιστον κάθε 6 μήνες σε εξειδικευμένα συνεργεία ή ΚΤΕΟ.
Έρευνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δείξει, ότι η καθιέρωση ενός ουσιαστικού τεχνικού ελέγχου θα μπορούσε να περιορίσει τον αριθμό ατυχημάτων έως και 15% κάθε χρόνο. Και αυτό γιατί τα ατυχήματα που οφείλονται σε τεχνικά προβλήματα είναι τα βαρύτερα. Εκτιμάται βέβαια πως θα υπάρχει μείωση των θανόντων κατά 10%, που για τα ελληνικά δεδομένα, θα σημαίνει έτσι απλά  200 ζωές λιγότερες στο βωμό της ασφάλτου.      


Ο κ. Μανουσάκης είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός οχημάτων και εισηγητής σε κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης για θέματα οδικής ασφάλειας και ασφάλειας/ υγιεινής εργαζομένων .          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.