Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ή διαχειριστής;

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΛΗΤΗΣ
Δελτίο τύπου
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ή διαχειριστής;
Αφορμή για το ερώτημα αυτό μας έδωσε η ανοιχτή «λαϊκή συνέλευση» που έκανε ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Σαραμάντος στη Λητή την Παρασκευή 12-10-2012 για να ενημερώσει του δημότες της περιοχής για το «έργο» του και να συζητηθούν τα προβλήματα που τους ταλανίζουν. Μετά από επεισοδιακή συνέλευση αρκετών ωρών και αντεγκλήσεις του κ. Δημάρχου με δημότες αλλά και δημοτών μεταξύ τους, καταλήξαμε στα παρακάτω συμπεράσματα:
1. Ο κ. Δήμαρχος αποποιήθηκε κάθε ευθύνης του για κάθε έργο, για κάθε κατάσταση και για κάθε πρόβλημα των κατοίκων της Λητής και της Ανθούπολης μετατοπίζοντας την ευθύνη στις προηγούμενες Δημοτικές Διοικήσεις.
2. Σε κάθε ερώτηση κατοίκων για κάθε πρόβλημα που τους «έκαιγε» απαντούσε με υπεκφυγές του τύπου: «πόσα χρόνια είστε κάτοικος της περιοχής; Τι έκαναν οι άλλοι όλα αυτά τα χρόνια;», «δεν είμαι υπεράνω του νόμου», «δεν είμαι θαυματοποιός» «δεν υπάρχουν χρήματα» «κάντε υπομονή», «αυτό κοστίζει λίγο, θα το δούμε» «αν δεν περάσει το ένταλμα από την ολομέλεια του Ελεγκτικού ο δρόμος (σ.σ εννοεί την ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ταλαίπωρη οδό Μπελογιάννη) δεν πρόκειται να συνεχιστεί αλλά θα επαναπροκηρυχθεί και μετά βλέπουμε», «η αποχέτευση έγινε προεκλογικά αλλά χωρίς αντλιοστάσιο μη περιμένετε σύνδεση με το δίκτυο», «θα δούμε το θέμα της συγκοινωνίας της Λητής με το κέντρο της Θεσσαλονίκης», «στο θέμα της επικινδυνότητας του πόσιμου νερού προηγούνται κατά τον κ. Δήμαρχο οι μεγάλοι οικισμοί και όχι αυτός της Ανθούπολης, (σ.σ που τροφοδοτείται με επικίνδυνα μολυσμένο νερό, λες και δεν είναι άνθρωποι οι κάτοικοι της) στο θέμα της διευθέτησης των όμβριων υδάτων που πλημυρίζουν τις κατοικίες του δύσμοιρου συγκροτήματος Παπά, δεν απάντησε τίποτε, για την έλλειψη πεζοδρομίων στην κεντρική οδό της Λητής απάντησε ότι το «πρόβλημα αυτό λύνεται μόνο με μπουλντόζες» οπότε ξεχάστε το, στην έλλειψη παιδικής χαράς ζήτησε από τους ακροατές του να του υποδείξουν οικόπεδο, κ.λ.π, κ.λ.π
3. Όταν τον δυσκόλευε κάποια τοποθέτηση ή ερώτηση κατοίκου, διέκοπτε τον ομιλητή άλλοτε τεχνηέντως και άλλοτε αυταρχικά με αποτέλεσμα να ακούγεται μόνο ο ίδιος και να μένει ανολοκλήρωτη η τοποθέτηση του ομιλητή.
ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Α) Σε όλο το σχεδόν διετές διάστημα της θητείας του δεν έγινε απολύτως κανένα έργο στη Λητή, τουλάχιστον δεν το ακούσαμε εμείς όπως ούτε και όλοι οι άλλοι συνδημότες μας.
Β) Επί των υπαρκτών προβλημάτων των δημοτών, γνωστοποιούσε τις υπάρχουσες δυσκολίες στην επίλυση τους αλλά δεν πρότεινε απολύτως τίποτε για τη λύση τους είτε μεταθέτοντας την επίλυση του προβλήματος για το απώτερο μέλλον είτε ομολογώντας την αδυναμία υλοποίησης των έργων λόγω τεχνικών, οικονομικών ή νομικών κωλυμάτων.
ΣΥΝΕΠΩΣ παρουσιάστηκε σαν απλός τεχνοκράτης διαχειριστής των προβλημάτων των δημοτών αλλά ουσιαστικά όχι σαν ΔΗΜΑΡΧΟΣ που παρεμβαίνει δυναμικά, κινητοποιεί τους κατοίκους, παρακάμπτει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, τις κρατικές αγκυλώσεις και τις μικροφοβίες πιθανών διώξεων.
ΔΕΝ ανέφερε απολύτως τίποτε περί δημοτικής πρόνοιας για τους άπορους και άνεργους συμπολίτες μας, για κάποια βοήθεια σε άπορους μαθητές με την παροχή φροντιστηριακών μαθημάτων και ενισχυτικής διδασκαλίας, για τη δημιουργία κάποιου κοινωνικού παντοπωλείου ή ιατρείου, για παροχή νομικής βοήθειας στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στους οικονομικά αδύναμους, κ.λ.π. Αντίθετα αναλώθηκε με ευχαρίστηση να κατηγορεί την προηγούμενη δημοτική αρχή, αποδέχθηκε τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης και έτσι αργά –αργά άπαντες αποχώρησαν και παρέμειναν οι επαγγελματίες δημοτικοί μονομάχοι να αλληλοκατηγορούνται.
ΤΕΤΟΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ; ΤΕΤΟΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΛΟΥΜΕ; ΕΑΝ ΘΕΛΑΜΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ και ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗ δεν θα χρειάζονταν εκλογές αλλά διορισμός.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΛΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.