Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΥΠΟΘΕΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ : ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

"ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ"
       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η εμπλοκή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ψωμιάδη με τη δικαιοσύνη που τον οδήγησε σε  αργία αλλά και η στάση  που επέδειξαν αιρετοί της αυτοδιοίκησης  και κόμματα, επιβεβαιώνουν  με καθαρό τρόπο την ανάγκη βαθιών ανατροπών στο πολιτικό σύστημα.
Ο Ψωμιάδης διοίκησε σε μεγάλη απόσταση από τις έννοιες διαφάνεια, χρηστή διαχείριση,  τήρηση του νομοθετικού πλαισίου και άρα προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Προέβαλλε το δημοκοπικό ισχυρισμό ότι  η λαϊκή ψήφος  είναι το μέσο που κρίνει τη νομιμότητα ή μη των πράξεων ενός αιρετού. Μια θέση ιδιαίτερα  επικίνδυνη, που απαξιώνει  τη δημοκρατία και τη θεσμική διασφάλιση του διαχωρισμού των 3 εξουσιών, ζητώντας τη συγχώνευση της  εκτελεστικής και δικαστικής  εξουσίας σε ένα πρόσωπο( αιρετό ή μη  δεν έχει μεγάλη σημασία).
Η αντίδραση των αιρετών αλλά και κομμάτων όταν προέκυψε η καταδικαστική απόφαση μας εξέπληξε αρνητικά.
Η άμεση στήριξη που παρείχαν Νέα Δημοκρατία και  ΛΑΟΣ  στον Ψωμιάδη δικαιολογώντας τον  με σαθρά επιχειρήματα, προφανώς για να μη διακινδυνεύσουν απώλεια ψήφων  από ενδεχόμενες ανεξάρτητες πολιτικές του κινήσεις,  επιβεβαιώνει ότι αυτοί οι πολιτικοί σχηματισμοί είναι μέρος της κρίσης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.
Ιδιαίτερη εντύπωση όμως προκάλεσε  η στάση του ΚΚΕ που θεώρησε «ως αρμόδιο να κρίνει την πολιτική του και τον ίδιο προσωπικά, μόνο το λαό της Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο» και ότι « τα αστικά δικαστήρια, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι αρμόδια να κρίνουν πολιτικές αποφάσεις και δράσεις», λες και  οι πράξεις που εμπεριέχουν ποινικές ευθύνες να αποτελούν πολιτική δράση.

Τέτοιες στάσεις ανεξάρτητα αν προκύπτουν από αλληλεγγύη στο «δικό μας άνθρωπο»  και στο σινάφι μας ή από ανοχή και χαμηλά αντανακλαστικά , τροφοδοτούν  την κρίση εμπιστοσύνης  προς το πολιτικό σύστημα.
Ο τρόπος διοίκησης Ψωμιάδη αποτελεί  έκφραση σε τοπικό επίπεδο του  - καθιερωμένου από το δικομματισμό -  κεντρικού πολιτικού τρόπου διοίκησης ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο να έρθει η χώρα σε αυτό το χάλι.
Ως Δημοκρατική Αριστερά έχουμε αταλάντευτο μέτωπο σε τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές. Υποστηρίζουμε την προώθηση βαθιών τομών που θα αλλάξουν τις μεθόδους διακυβέρνησης, θα εξυγιάνουν το πολιτικό σύστημα, θα θέσουν τέλος στην ασυλία των οικονομικών ελίτ και των πολιτικών διαχειριστών εξουσίας και θα κάνουν πράξη τη διαφάνεια, τη χρηστή διαχείριση, την ισονομία και την εφαρμογή του αντίστοιχου κάθε φορά νομοθετικού πλαισίου
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.