Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟ.ΣΥ.Ν ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ " ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"

«ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»
     Το πρόγραμμα “BLUE BINS , GREEN ENVIRONMENT  φιλοξένησε στο Δήμο Καλλιθέας για 8 ημέρες νέους από 5 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης (Γερμανία , Ιταλία , Σουηδία , Φιλανδία και Ελλάδα).
   Το πρόγραμμα είχε σαν θέμα την Ανακύκλωση . Κατά τη διάρκεια του προγράμματος μέσα από workshops και παρουσιάσεις οι συμμετέχοντες ,τις δύο πρώτες μέρες έδειξαν κατά πόσο η ανακύκλωση είναι μέρος της καθημερινότητας τους αλλά και μεθόδους ανακύκλωσης
που χρησιμοποιούνται στις χώρες τους. Επίσης μέσω ενός workshop οι συμμετέχοντες δημιούργησαν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο μοιράστηκε στους κατοίκους του Δήμου , έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί μία έρευνα το κατά πόσο η ανακύκλωση έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας τους. Ακόμα κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής οι νέοι συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού με το όνομα «Ο Θησαυρός της Καλλιθέας» το οποίο έλαβε χώρα στο χωριό Μονόλοφος και είχε στόχο οι παίκτες των ομάδων να συγκεντρώσουν πληροφορίες , να αποκτήσουν γνώσεις , να έρθουν σε επαφή με τους κατοίκους αλλα και να εξερευνήσουν  τις ομορφιές τουυ χωριού.
   Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε δύο εργοστάσια τα οποία ασχολούνται με την Ανακύκλωση. Η πρώτη επίσκεψη ήταν στο Ε.Ε.Α.Α  Α.Ε. το οποίο είναι εργοστάσιο συλλογής και διαλογής ανακυκλώσιμων απορριμάτων . Εκεί οι συμμετέχοντες όχι μόνο ενημερώθηκαν αλλά είχαν και μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους υπευθήνους. Έπειτα επισκεφθήκαμε τη Μ.Ε.Λ Α.Ε. Ανακύκλωση Χάρτου , όπου οι νέοι είχαν την  ευκαιρία να δουν όλη τη διαδικασία που απαιτείται για να επεξεργαστεί το ανακυκλώσιμο χαρτι και να γίνει ξανα έτοιμο για χρήση.
  Το πρόγραμμα βέβαια είχε και διαπολιτιστική διάσταση καθώς πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στον Αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνα , στον οποίο μία ημέρα πριν την επίσκεψη μας , μας είχε ξεναγήσει εικονικά με την βοήθεια της τεχνολογίας η αρχαιολόγος και Ευρωβουλευτής κυρία Παλιαδέλη. Υπήρχαν  επισκέψεις στα κάστρα της πόλης , το Αρχαιολογικό Μουσείο , τον Λευκό Πύργο  , το Ναό της Αγίας Σοφίας , τη Ροτόντα , την Καμάρα και την πλατεία Αριστοτέλους.
  Επίσης την τελευταία ημέρα του προγράμματος επισκεφθήκαμε το Δήμαρχο Καλλιθέας κύριο Δημήτρη Σαραμάντο , όπου έγινε η παρουσίαση όλων των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
  Πρέπει να τονίσουμε πως κατά την ανταλλαγή οι νέοι γνώρισαν τις ομορφίες του Δήμου μας, και συμμετείχαν σε πολλές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από τους τοπικούς φορείς αλλλα και από κατοίκους του Δήμου.Επίσης οι συμμετέχοντες από τη σχολή χορού Taidekoulu Hyrra από την  πόλη Sanvonlinna της Φιλανδίας έδωσαν δύο χορευτικές παραστάσεις.
     Τέλος το πρόγραμμα αυτό ήταν μία καλή ευκαιρία για τους συμμετέχοντες και για όλες τις χώρες που συμμετείχαν γιατί αναπτύχθηκαν φιλίες και προέκυψαν νέες ευκαιρίες για μελλοντικές συνεργασίες και ανταλλαγές.
     Κλείνοντας θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς μας , χωρίς την βοήθεια των οποίων δεν θα είχε το πρόγραμμα την ανάλογη επιτυχία, και αυτοί είναι: Δήμος Καλλιθέας , “ΜΕΛ Α.Ε” (Μακεδονική Εταιρία Χάρτου) , “TRIAS ECO” (Διαχείριση –Ανακύκλωση απορριμάτων) , “ΧΑΡΜΑ ΑΒΕΕ” (κοτόπουλα Νεοχωρούδας) ,αίθιυσα δεξιώσεων “ROSE GARDEN” Ε.Ε.Α.Α Α.Ε , αίθουσα δεξιώσεων “ΑΣΤΕΡΑΣ” , Super market “ΑΡΙΣΤΑ” (Παπαδόπουλος Αναστάσιος) , Super market “Συμεωνίδης Ιωάννης” , Πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρούδας, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μονολόφου .
  Ο Δήμος μας εκπροσωπήθηκε επάξια από τους : Θεοδούλη Σπύρο , Στρατηγούση Νίκο , Τσολάκη Κατερίνα , Κουκουρούζη Ελένη , Κουκουρούζη Στέλλα  , Στρατηγούση Σίσσυ , Κατσικάνη Αγγελική και Σαραμούρτση Νίκο. Πολύτιμη ήταν και η βοήθεια πολλών ακόμα μελών του ΤΟ.ΣΥ.Ν Καλλιθέας οι οποίοι δεν έλειψαν στιγμή από το πρόγραμμα , ήταν ενεργά μέλη της ανταλλαγής και χωρίς την παρουσία τους και την τεράστια συμβολή τους δεν θα υπήρχε η επιτυχία αυτής της διοργάνωσης.

    Περισσότερες πληροφορίες για την ανταλλαγή μπορείτε να διαβάσετε στο monolofos.blogspot.com

ΘΕΟΔΟΥΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
Γραμματέας ΤΟ.ΣΥ.Ν ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ.
 foto απο την εκδήλωση
Επίσκεψη στον Δήμαρχο Καλλιθέας κ.Σαραμάντο Δημήτριο

Έκθεση φωτογραφίας ,συνδιοργάνωση δήμος DETMOLD & Δήμος Καλλιθέας. Στη φωτό διακρίνονται οι συμμετέχοντες και οι Δήμαρχοι Καλλιθέας Σαραμάντος Δημήτριος κ Detmold Rainer Heller




Επίσκεψη σε E.E.A.A AE


Αποχαιρετιστήριο πάρτυ που οργανώθηκε από τους κατοίκους του Μονολόφου στην πλατεία του χωριού




Επίσκεψη στα Κάστρα στα πλαίσια της ξενάγησης που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.