Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΛΙΡΗ:«Κοινωνία Πολιτών» και μεγάλων αλλαγών.

«Κοινωνία Πολιτών» και μεγάλων αλλαγών.
     Η τοπική αυτοδιοίκηση αλλάζει δραστικά. Η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη μεταβάλει άρδην το τοπίο και αναδιατάσσει τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας. Ταυτόχρονα, η οικονομική κρίση και η δημοσιονομική προσαρμογή θέτουν νέες προτεραιότητες, αλλάζουν κατεστημένες νοοτροπίες ετών και παραμερίζουν πλημμελείς διαχειριστικές συνήθειες.
Οι εκλογές του Νοεμβρίου αυτομάτως καθίστανται κομβικές. Ο νέος δήμος Ωραιοκάστρου και οι πολίτες του, θα βρεθούν μπροστά σε ένα δίλημμα. Τη στιγμή που μεγάλες αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη, η επιλογή τους θα παραμείνει μία από τα ίδια; Τη στιγμή που η ανάγκη για νέες ιδέες, αξίες και πρακτικές είναι αδήριτη, θα επιλέξουν το γνώριμο δρόμο των ελάχιστων αποτελεσμάτων;
Το δίλημμα είναι μεγάλο και η σύγκρουση θα είναι μετωπική. Τα στρατόπεδα των υποψηφίων ίσως είναι πολλά. Η μάχη όμως θα δοθεί ανάμεσα σε αυτούς που διοίκησαν, που κρίθηκαν και σε αυτούς που κομίζουν κάτι νέο. Νέες ιδέες, όρεξη για δουλειά, παγκόσμιο βλέμμα, κοινωνική  ευαισθησία και προγραμματική  πληρότητα.
Πολλοί θα προσπαθήσουν να μας επιτεθούν. Θα αντικαταστήσουν το καινούριο και το νέο με την λέξη «απειρία». Θα αντικαταστήσουν τον προοδευτικό χαρακτήρα της πρότασής μας με τις λέξεις «κομματική επιλογή». Θα προσπαθήσουν να προκαταλάβουν το αποτέλεσμα των εκλογών, να επισημάνουν δήθεν την έλλειψη δυναμικής. Δεν πειράζει θα τους διαψεύσουμε. Έχουμε δίπλα μας πολίτες που δεν είναι ικανοποιημένοι από τις δημοτικές αρχές, που έχουν κουραστεί από την εμπειρία της αναποτελεσματικότητας, που επί σειρά ετών αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων. Έχουμε μαζί μας ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά, που έχουν παρελθόν προσπαθειών και αγώνων για τον τόπο μας, που ξέρουν και μπορούν να παρέμβουν άμεσα και να δώσουν λύσεις. Έχουμε μαζί μας τους νέους. Η ορμή τους , η όρεξή τους, τα όνειρά τους είναι πολύτιμα. Έχουμε μαζί μας τον κόσμο της εργασίας, της δημιουργίας. Έχουμε μαζί μας όλους όσοι θέλουν μια αλλαγή. Όλους όσοι επιθυμούν έναν νέο δήμο Ωραιοκάστρου διαφορετικό, όλους όσοι κουράστηκαν από μεγαλόσχημους δημοτικούς άρχοντες που υπόσχονται πολλά αλλά πράττουν ελάχιστα.
Η πρότασή μας, αποτέλεσμα συζήτησης και προβληματισμού, συνδυάζει όραμα και ρεαλισμό. Απαντά στις ανάγκες αλλά υπερβαίνει τα καθιερωμένα. Ποτέ δεν θα ισχυριστούμε πως ξέρουμε και μπορούμε τα πάντα ή πως έχουμε το «μαγικό ραβδί» των λύσεων. Με σιγουριά όμως ξέρουμε ότι μπορούμε περισσότερα. Οραματιζόμαστε ένα συμμετοχικό δήμο, που οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μέσα από διαβούλευση με τους πολίτες, που θα αξιοποιεί το νέο θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη, που θα υπάρχει διαφάνεια στον τρόπο λήψης τους (όλα στο διαδίκτυο).
Η πρότασή μας είναι συνισταμένη πολλών συνιστωσών. Κοινωνική ευαισθησία, οικολογική συνείδηση, αναπτυξιακή προοπτική, ποιότητα ζωής και καθημερινότητα συγκροτούν το πλέγμα της δικής μας πρότασης.
Η μάχη τώρα ξεκινά. Θα είναι δύσκολη καθώς έχουμε απέναντί μας καθεστηκυίες νοοτροπίες, δίκτυα συμφερόντων, παγιωμένους συσχετισμούς. Ο αγώνας μας θα είναι καθαρός, χωρίς ύπουλα χτυπήματα αλλά θα είναι σκληρός. Θα έχει χαρακτήρα πολιτικό αλλά και ελεγκτικό, καθώς οι διοικούντες ξαναζητούν την ψήφο.
Αφήστε πίσω σας δήθεν εκλογικούς αναλυτές που εμφανίζουν από τώρα τα αποτελέσματα. Αφήστε πίσω σας τον παλαιοκομματισμό και κοιτάξτε μπροστά. Ας μην αφήσουμε την ευκαιρία αυτή να σπαταληθεί. Αξίζουμε πολλά μπορούμε-περισσότερα.
Μετά τιμής
Χριστίνα Αλίρη,
Υποψήφια δήμαρχος Ωραιοκάστρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.