Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Δημοτικές εκλογές: Ευέλικτη η επιλογή εκλεκτών

Ευέλικτη η επιλογή εκλεκτών

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 1 Αυγούστου 2010 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ



ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
noikonomou@ekdotiki.gr
Ευέλικτη στρατηγική θα ακολουθήσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου η ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Η σκληρή γραμμή που είχε επιλεγεί στην αρχή, σύμφωνα με την οποία το κόμμα θα είχε εμπλοκή σε όλους τους δήμους με χρίσματα και κομματικές στηρίξεις, μπαίνει στο συρτάρι και η ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιλέξει μια πιο μετριοπαθή τακτική.
«Στο Ωραιόκαστρο θα σφυρίζουμε αδιάφορα και θα κοιτάμε στο ταβάνι», έλεγε προχτές υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος της Μητροπολίτου Ιωσήφ, σχολιάζοντας ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που καταγράφονται στο τοπικό «γαλάζιο» στρατόπεδο εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου και αφορά τη στάση του κόμματος στο δήμο. Οι τρεις δήμαρχοι των τριών δήμων (Ν. Μπάτος, Δ. Σαραμάντος και Α. Γαβότσης) που συνενώνονται στον καλλικράτειο δήμο Ωραιοκάστρου - Καλλιθέας - Μυγδονίας είναι «γαλάζιοι» και δηλώνουν αποφασισμένοι να κατέβουν. Εκεί το κόμμα δεν πρόκειται να παρέμβει. Το μόνο που ίσως επιδιωχθεί είναι να υπάρξει κάποια συμφωνία με το βλέμμα στο δεύτερο γύρο. Παρόμοια, αλλά όχι τόσο μπερδεμένη, είναι και η περίπτωση της Καλαμαριάς. Εκεί υπάρχει η υποψηφιότητα του Χάρρυ Κλυνν, ο οποίος διατηρεί προσωπικές σχέσεις τόσο με τον Αντώνη Σαμαρά όσο και με τον Βασίλη Μιχαλολιάκο, αλλά και η επιθυμία του νομαρχιακού συμβούλου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Χαραλαμπίδη, να είναι υποψήφιος. Τι θα κάνει η ΝΔ; Θα τηρήσει ουδετερότητα, παρά το γεγονός ότι η βούληση της τοπικής ηγεσίας κλίνει προς τη μεριά του κ. Χαραλαμπίδη.
Μια δεύτερη τακτική θα είναι να δοθεί κάποια ημιεπίσημη στήριξη, καθώς υπάρχουν πολλοί δήμαρχοι που δεν επιθυμούν επίσημη κομματική στήριξη από τη ΝΔ. Κάτι τέτοιο πιθανώς να συμβεί στο δήμο Ευόσμου - Ελευθερίου Κορδελιού, όπου το κόμμα πάντως θα στηρίξει τον Δημήτρη Χατζηβρέττα, ο οποίος έχει στο συνδυασμό του και αρκετά στελέχη από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Με επίσημη στήριξη
Τρίτο μοντέλο θα είναι η επίσημη στήριξη, η οποία θα δοθεί με σχετική ανακοίνωση. Κάτι τέτοιο έχει ήδη γίνει στην περίπτωση του δήμου Λαγκαδά, όπου ανακοινώθηκε ήδη το χρίσμα της ΝΔ στο νυν δήμαρχο Γιάννη Καραγιάννη, κίνηση η οποία σκόπευε και στην αποθάρρυνση των όποιων πιθανών «ανταρτών» να προχωρήσουν στο σχηματισμό συνδυασμού. Κάτι παρόμοιο αναμένεται και στο δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης, όπου μοναδικός υποψήφιος θα είναι ο Λάζαρος Κυρίζογλου, στο δήμο Θερμαϊκού με τον Γιάννη Αλεξανδρή, στο δήμο Νεάπολης - Συκεών με τον Στέλιο Συμεωνίδη. Οσο για το δήμο Χορτιάτη - Πανοράματος - Πυλαίας, όπου ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης παίζει χωρίς αντίπαλο, όλα θα κριθούν από τη βούληση του ίδιου του δημάρχου Πανοράματος, καθώς και εδώ υπάρχουν δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν το συνδυασμό.
Στο δήμο Χαλκηδόνας η επιλογή θα αργήσει, καθώς όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.