Μύρισε εκλογές στο δήμο Καλλιθέας • 10.06.2010
Κόντρα διοίκησης-αντιπολίτευσης για τη σχολική στέγη
Ανεβαίνει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης στο δήμο Καλλιθέας, παρά το γεγονός ότι απομένουν ακόμα πέντε μήνες για την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου.
Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η απόφαση της διοίκησης του δήμου να φέρει εκτάκτως (εκτός ημερήσιας διάταξης) προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα του χαρακτηρισμού οικοπέδου (106) στο οικοδομικό τετράγωνο (Ο.Τ.) 15, ως χώρου για την ανέγερση δημοτικού σχολείου.
Ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Σαραμάντος επισήμανε την ανάγκη της τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου και έκανε λόγο για «καθαρά πολεοδομική απόφαση».
«Παρά το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο οικόπεδο έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες (γεωτεχνική, αρχιτεκτονική, στατική), απαιτείται να γίνει ο απαραίτητος χαρακτηρισμός, διότι σε αντίθετη περίπτωση (το έργο της ανέγερσης του σχολείου) δεν μπορεί να ενταχθεί στο εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς (ΕΣΠΑ) (2007-2013)», τόνισε.
Ωστόσο, άμεση ήταν η αντίδραση των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι άφησαν αιχμές σε βάρος της διοίκησης του δήμου για ανάληψη πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην εξυπηρέτηση συμφερόντων.
«Στο βωμό της εξυπηρέτησης προεκλογικών σκοπιμοτήτων, ο δήμαρχος είναι ικανός να φέρει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και την υπόθεση του λατομείου του Μεσαίου(!)», υποστήριξε ο δημοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Μαρμαρίδης.
Στο ίδιο μήκος και ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Γιάννης Τζίκας ο οποίος εμφανίστηκε αντίθετος με την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου.
«Χαρακτηρισμένοι χώροι για σχολική στέγη υπάρχουν και σε άλλες περιοχές του Μεσαίου», δήλωσε με νόημα ενώ ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Δημήτρης Σπυρόπουλος υποστήριξε πως τον πρώτο λόγο για την ανέγερση σχολείου έχουν οι τοπικοί φορείς. «Εύχομαι να δρομολογηθεί το σχολείο και αν είναι δυνατόν επί των ημερών σας, να το εγκαινιάσετε κιόλας», σημείωσε.
Εξάλλου, έκκληση για την επίδειξη συναινετικού κλίματος στο θέμα της σχολικής στέγης, απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Γιαϊλατζόγλου. «Πολύ σύντομα θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε όχι ως Καλλιθιώτες αλλά ως ένας ενιαίος δήμος. Ας ξεπεράσουμε, λοιπόν, τα στεγανά που έχουμε σήμερα και ας μάθουμε να σκεφτόμαστε για το πόσα πράγματα θα αλλάξουν και θα διαφοροποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2011» τόνισε.
Επιπλέον, υποστήριξε πως δεν είναι μόνο υποχρέωση της εκάστοτε διοίκησης του δήμου κάθε προσπάθεια που γίνεται για την ανέγερση ενός νέου σχολείου. «Μπορεί όντως να υπάρχουν αποκλίσεις ως προς την περιοχή εγκατάστασης του σχολείου, ωστόσο θα πρέπει να ξεπεράσουμε τις όποιες διαφορές υπάρχουν, καθώς μιλάμε για σχολική στέγη και πραγματικά δεν μού αρέσει ένας μαθητής δημοτικού σχολείου να χρησιμοποιεί την ίδια αίθουσα για να φάει και για να κάνει το μάθημα του», δήλωσε με έμφαση ο κ. Γιαϊλατζόγλου.
«Μήλον της έριδος» η αξιοποίηση της β’ δόσης της ΣΑΤΑ
Διάσταση απόψεων καταγράφηκε, όμως και στο θέμα της αξιοποίησης του κονδυλίου των 57.440 ευρώ της β’ δόσης της συλλογικής απόφασης τοπικής αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) από το υπουργείο Εσωτερικών.
«Θεωρώ πως το ποσό θα πρέπει να διατεθεί για τη διαμόρφωση βοηθητικών χώρων στα νέα κοιμητήρια του Πενταλόφου», υποστήριξε ο Δ. Σπυρόπουλος, αντιδρώντας στην εισήγηση της διοίκησης του δήμου για διάθεση των χρημάτων στην εκτέλεση του έργου της διαμόρφωσης εισόδου στον Μονόλοφο.
Όταν λοιπόν ο δήμαρχος Καλλιθέας ζήτησε από τον κ. Σπυρόπουλο περαιτέρω εξηγήσεις, ο κ. Σπυρόπουλος υποστήριξε πως πρέπει να πληρωθεί η μελέτη του έργου που κοστίζει 100.000 ευρώ.
«Και ποιός σας είπε πως δεν έχει πληρωθεί η μελέτη; Κ. Σπυρόπουλε, γνωρίζετε πόσα οφείλει ο δήμος στον εργολάβο και το λέτε; Διότι αν γνωρίζετε, να μας το πείτε», συνέχισε ο κ. Σαραμάντος.
«Τουλάχιστον 80.000 ευρώ...», απάντησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Σαραμάντου.
«Ε, είστε λαϊκιστής. Εγώ μπορώ να το αποδείξω, εσείς όμως όχι», δήλωσε με νόημα, ενώ ο κ. Σπυρόπουλος δήλωσε σιβυλλικά πως «η πράξη θα το δείξει».
«Κόκκινο πανί» οι συντηρήσεις γηπέδων και χώρων πρασίνου
Εξάλλου, ενστάσεις ήγειραν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και για το κόστος (44.716 ευρώ) της συντήρησης του χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Μονολόφου.
«Η συντήρηση των άλλων γηπέδων πόσο κοστίζει στο δήμο;», ρώτησε ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Θωμάς Δίγκαλης, στον οποίο ο δήμαρχος απάντησε πως το κόστος ποικίλλει από το είδος του χλοοτάπητα.
«Άλλο ένα γήπεδο που διαθέτει φυσικό χλοοτάπητα και άλλο εκείνο που θέλει συντήρηση και ψεκασμούς», υπογράμμισε ο κ. Σαραμάντος.
Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος, Σταύρος Μαρμαρίδης υποστήριξε πως αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα γήπεδα ποδοσφαίρου του Πενταλόφου, του Μεσαίου και της Νεοχωρούδας, προτείνοντας μάλιστα την συντήρηση τους.
«Έργα που δεν βρίσκονται στο τεχνικό πρόγραμμα ή στον προϋπολογισμό του δήμου εξυπηρετούν προεκλογικές σκοπιμότητες» σημείωσε ο κ. Σπυρόπουλος.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων και στο θέμα της ανάπλασης του πάρκου του Νεοχωρούδας.
«Μακάρι ο δήμος να εξακολουθήσει να έχει την δυνατότητα της συνεισφοράς σε έργα που γίνονται σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα», υποστήριξε ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης τοπικής ανάπτυξης (ΔΕΤΑΚ) Παύλος Σαραμούτσης, άποψη με την οποία ωστόσο διαφοροποιήθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας.
«Είναι ντροπή να διατεθούν 9.000 ευρώ για την κοπή δένδρων», δήλωσε ο Χ. Μαρμαρίδης ενώ ο κ. Δίγκαλης υποστήριξε ότι το πάρκο της Νεοχωρούδας έχει ανάγκη από τη βελτίωση της περιμετρικής του ασφάλειας, όπως και από τη διαμόρφωση παιδότοπων.
Κάλλιο αργά...
Επιπλέον, το δημοτικό συμβούλιο άναψε το «πράσινο φως» για την κατασκευή ξύλινης στέγης στο πνευματικό κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας, προϋπολογισμού 45.000 ευρώ. Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός πως ενώ το πνευματικό κέντρο κατασκευάστηκε το 1984, η (υπ. αριθμ.1536) οικοδομική άδεια δεν προέβλεπε την κατασκευή οικοδομικής στέγης!
««Είμαι υπέρ της κατασκευής της στέγης αλλά θεωρώ πως το κόστος του έργου είναι πολύ μεγάλο», υποστήριξε ο Χ. Μαρμαρίδης ενώ ο κ. Σπυρόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα ο Πεντάλοφος δεν διαθέτει πνευματικό κέντρο.
«Όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις φιλοξενούνται στο δημοτικό σχολείο», σημείωσε, άποψη που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Γιαϊλατζόγλου, ο οποίος διευκρίνισε πως το πνευματικό κέντρο της Ν. Φιλαδέλφειας κατασκευάστηκε με δωρεά και όχι με πόρους της τότε κοινότητας.
Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 4.000 ευρώ στην σχολική επιτροπή του δημοτικού σχολείου Πενταλόφου για κάλυψη λειτουργικών δαπανών.
«Μιλάμε για τη σχολική επιτροπή με τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών (173) και με τη μεγαλύτερη κτιριακή υποδομή. Συνεπώς, τα χρήματα δεν διατίθενται για να κάνει φιέστα η σχολική επιτροπή αλλά για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες», τόνισε ο κ. Σαραμάντος και πρόσθεσε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ψηφίζουμε τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας για το συγκεκριμένο σχολείο. Επιπλέον, όλες οι ανάγκες των σχολικών επιτροπών καλύπτονται από το δήμο».
«Είναι δυνατόν να μην ενημερωθεί ο αντιπρόεδρος της σχολικής επιτροπής για το συγκεκριμένο ζήτημα; Μας έχετε παραμελήσει τελείως», δήλωσε ο κ. Σπυρόπουλος, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και της σχολικής επιτροπής Πενταλόφου, Κ. Δούμπαλα.
Τέλος, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη διάθεση κονδυλίου, ύψους 4.000 ευρώ για την ενίσχυση του πολιτιστικού συλλόγου Πενταλόφου καθώς και ποσού 4.000 ευρώ για τη διοργάνωση της γιορτής κτηνοτροφίας, το διήμερο 25-26 Ιουνίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.