Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Α.Τζιτζικώστας: «Η εθνική γραμμή για την ονομασία των Σκοπίων, δεν είναι η θέση της Ελλάδας στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, το 2008, εκείνη ήταν και είναι η "κόκκινη γραμμή".

Το θέμα των Σκοπίων τελικά ήταν αυτό που έβαλε τη σφραγίδα του στην Πρωτοχρονιάτικη δεξίωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, η οποία άνοιξε με λόγους και τοποθετήσεις περί την οικονομία αλλά έκλεισε με μία ηχηρή και ξεκάθαρη δήλωση Τζιτζικώστα, που απάντησε στις θέσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η εθνική γραμμή για την ονομασία των Σκοπίων, δεν είναι η θέση της Ελλάδας στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, το 2008, εκείνη ήταν και είναι η "κόκκινη γραμμή". Δεν ξεκινάμε τις διαπραγματεύσεις από το έλασσον δυνατό σημείο αλλά από το βέλτιστο, δηλαδή να μη συμπεριληφθεί ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων», είπε πολύ κάθετα ο κ. Τζιτζικώστας προσθέτοντας :

«Να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση τη στρατηγική της διαπραγμάτευσης και να δεσμευτεί ότι όποια λύση φέρει δεν θα είναι κυβερνητική αλλά εθνική». Ακριβώς πριν τον κ. Τζιτζικώστα ο Γραμματέας της Π.Ε. της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης είχε πει ότι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η εθνική γραμμής της Ελλάδας, είναι η θέση της Συνόδου του Βουκουρεστίου, θέση που ισχύει και σήμερα».

Λίγο - πολύ με τον κ. Αυγενάκη συμφώνησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, που μίλησε για διαπραγματεύσεις στη βάση της σύνθετης ονομασίας, για όλες τις χρήσεις και παραίτηση των γειτόνων από τις αλυτρωτικές τους επιδιώξεις. Ο κ. Αμανατίδης ζήτησε από τους πολίτες να εμπιστευθούν την κυβέρνηση στους χειρισμούς της.

Τον λόγο στο θέμα πήρε και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος ουσιαστικά υποστήριξε τη θέση Τζιτζικώστα για να τονίσει με έμφαση ότι μέχρι σήμερα η FYROM δεν έχει δείξει κανένα σεβασμό για τις αποφάσεις που την αφορούν και έχουν ληφθεί από ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα.

Να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση Τζιτζικώστα χειροκροτήθηκε από σημαντικό μέρος των παρισταμένων.

Πηγή: http://voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.