Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Τα φθηνά δανεικά τελειώνουν, οι υποχρεώσεις της χώρας παραμένουν


Τα φθηνά δανεικά τελειώνουν,
οι υποχρεώσεις της χώρας παραμένουν

Βασικά σημεία εισήγησης Γ. Αρβανιτίδη στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου: Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΡΘΕ:



Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τη ζωή μας, δεν μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα ούτε ως χώρα, ούτε ως πολίτες, γιατί σήμερα μας τα λέτε έτσι και αύριο αλλιώς.
  • Είπατε ότι θα φέρετε ανάπτυξη και τελικά «φάγαμε στην πλάτη» 17,4 δις € νέα μέτρα.
  • Είπατε ότι τα σπίτια μας δεν κινδυνεύουν και σήμερα φοβόμαστε ακόμα και για την 1η κατοικία.
  • Είπατε ότι θα τακτοποιήσετε τα κόκκινα δάνεια 400.000 επιχειρήσεων και μέχρι σήμερα έχει τελειώσει μόλις 1 υπόθεση!
  • Είπατε ότι θα φτιάξετε μια αγορά εργασίας με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και σήμερα περιορίζετε το δικαίωμα στην απεργία.
  • Είπατε ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα ζουν με την αξιοπρέπεια των 750€ και σήμερα οι περισσότερες δουλειές που ανοίγετε αφήνουν 300€ το μήνα.
  • Είπατε ότι η δημόσια περιουσία ανήκει στον κυρίαρχο ελληνικό λαό και το Υπερταμείο επί των ημερών σας δεν το προλαβαίνουμε …
  • Είπατε ότι καλή αξιολόγηση είναι αυτή που αργεί να κλείσει γιατί η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται και σήμερα πανηγυρίζετε για μια αξιολόγηση που έκλεισε πριν καν προλάβει να ανοίξει.
  • Είπατε ότι μεγάλο μέρος του χρέους θα το διαγράψετε, είπατε ότι το PSI που κούρεψε 120 δις € ήταν ένα τίποτα και σήμερα παρακαλάμε για να πάρουμε παράταση στις δόσεις των δανείων που έχουμε μπροστά μας.
  • Είπατε, επίσης, ότι είστε «η πρώτη φορά Αριστερά», μια αριστερά που σφιχταγκαλιάζεται με τον κ. Καμμένο, αγαπάει όμως και τον Ανδρέα Παπανδρέου…

ΕΙΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Για κάθε αποτυχία σας, για κάθε μάχη που είτε χάθηκε είτε δεν δόθηκε ποτέ, είστε έτοιμοι να βγάλετε έναν καινούριο λαγό από το καπέλο:
  • Σας λέμε ότι περιμένουμε λύσεις και μας απαντάτε ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα.
  • Σας λέμε ότι χάνουμε τον ένα στόχο πίσω απ’ τον άλλο και μας λέτε ότι στη χώρα υπάρχουν σκάνδαλα και διαφθορά.
  • Σας λέμε ότι δεν υπάρχει αναπτυξιακό σχέδιο και μας λέτε ότι έχετε καλή πρόθεση.

ΚΑΙΤΕ ΔΙΑΡΚΩΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΕΤΕ 1 ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • Έρχεται ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης και συμπληρώνουν κωδικούς στον Προϋπολογισμό για να βγουν τα έσοδα και τα έξοδα της χρονιάς και μας λένε να τους χειροκροτήσουμε γιατί πετυχαίνουν τους στόχους. Στόχους που αν δεν είχε βγει όλη η δημόσια και ιδιωτική περιουσία στο σφυρί θα τους βλέπαμε με το κιάλι...
  • Καίτε διαρκώς απίστευτους πόρους μήπως και πετύχετε 1 μονάδα ανάπτυξη. Χωρίς σχέδιο, χωρίς προτεραιότητες. Τοποθετείτε τα λιγοστά μας χρήματα στην τύχη και περιμένετε την ανάπτυξη ως φυσικό φαινόμενο. Αυτό κ. Υπουργέ είναι τζόγος, δεν είναι οικονομική πολιτική.

ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟ ΠΙΚΡΟ ΠΟΤΗΡΙ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2022
  • Παραλάβατε μια οικονομία χωρίς ελλείμματα και συνεχίζετε τις περικοπές γιατί δεν μπορείτε να αυξήσετε το ΑΕΠ, δεν μπορείτε να μεγαλώσετε την πίτα του παραγόμενου πλούτου. Αυτή είναι η αλήθεια των πρωτογενών πλεονασμάτων που υπογράψατε.
  • Αυτό είναι το πικρό ποτήρι που πίνουμε και θα συνεχίσουμε να πίνουμε μέχρι το 2022 αν δεν αλλάξει άμεσα αυτή η Κυβέρνηση, αν δεν υπάρξει σοβαρή επαναδιαπραγμάτευση των δεσμεύσεων που αναλάβατε.
  • Δεσμεύσεις που θα διαψεύσει αργά ή γρήγορα η ίδια η ζωή, μιας και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τις τηρήσετε χωρίς να γονατίσουν απόλυτα τα συνήθη υποζύγια, χωρίς να πέσει «κόφτης» πάνω στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.
 ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
  • Μας λέτε ότι παλεύετε να τελειώσετε με τα μνημόνια το καλοκαίρι που μας έρχεται. Αυτό που δεν μας λέτε είναι πότε και πώς θα τελειώσουμε με τη φτώχεια.
  • Το μνημόνιο δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια δανειακή σύμβαση με όρους και προϋποθέσεις. Η πραγματική συζήτηση που αποφεύγετε να κάνετε, αφορά:
1. το πώς θα οικοδομήσουμε ξανά μια ισχυρή και πολυπληθή μεσαία τάξη,
2. την επιχειρηματικότητα και την παραγωγή που για δεκαετίες ολόκληρες τις αντιμετωπίζατε ως ποινικό αδίκημα,
3. την κοινωνική κινητικότητα που περνάει κυρίως μέσα από το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο.

ΤΑ ΦΘΗΝΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ, ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ
  • Το καλοκαίρι αυτό που πραγματικά τελειώνει είναι τα φτηνά δανεικά του ESM. Οι υποχρεώσεις της χώρας παραμένουν.
  • Οι συντάξεις και οι μισθοί θα πρέπει να πληρώνονται κανονικά, είτε δανείζεστε από τις αγορές είτε από τον ESM.
  • Οι δόσεις για το δημόσιο χρέος θα πρέπει να πληρώνονται κανονικά είτε πετύχει το SWAP και αποφύγουμε μεγάλες αποπληρωμές άμεσα, είτε όχι.
  • Οι προϋπολογισμοί του κράτους μέχρι το 2022 θα καταρτίζονται με πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 3.5%, είτε πιάσουμε τους στόχος της ανάπτυξης, είτε όχι.
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΧΕΔΙΟ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Κάθε κωδικός του προϋπολογισμού κρύβει από πίσω του μια πολιτική απόφαση. Αν θέλετε, λοιπόν, να μιλήσετε τη γλώσσα της αλήθειας:
  • Πείτε στους πολίτες που σας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, ποιο είναι το σχέδιο για να τελειώσουμε επιτέλους με τη φτώχεια, τη μιζέρια, την ύφεση, τα δανεικά.
  • Πείτε στην όποια μεσαία τάξη έχει απομείνει και διαθέτει ακόμα εισόδημα και πλούτο, πού θα επενδύσει το ελληνικό κράτος για να σας στηρίξει.
  • Πείτε στους επιχειρηματίες ποιό είναι το παραγωγικό μοντέλο που στηρίζει ο φετινός προϋπολογισμός για να ξέρουν πού αξίζει να στρέψουν τις επιχειρήσεις τους.
  • Πείτε στους αδύναμους συμπολίτες μας, πώς με τα λιγοστά χρήματα που διαθέτουμε θα εξασφαλίσουμε ένα καλό επίπεδο παροχών στην υγεία και την παιδεία.
  • Πείτε στα νέα παιδιά που είναι με το ένα πόδι στο εξωτερικό, ποια είναι η καλύτερη ζωή που τους προτείνετε.
  • Πείτε στους αγρότες αν τα λεφτά που δίνετε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα βοηθήσουν να ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος.
  • Πείτε στα νέα ζευγάρια αν τους στηρίζετε για να κάνουν παιδιά, αν υπάρχει σχέδιο για να μην γίνουμε σε 30 χρόνια μια χώρα γερόντων.
3 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

1. Όταν δεν υπάρχουν λεφτά, ψάχνουμε επενδύσεις που χρειάζονται μικρό αρχικό κεφάλαιο και έχουν υψηλά περιθώρια κέρδους.
Δεν θα αποκτήσουμε στην Ελλάδα βαριά βιομηχανία από τη μια μέρα στην άλλη, γιατί δεν έχουμε τα λεφτά. Απλά πράγματα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε επενδύσεις και να γίνουμε ανταγωνιστικοί.

2. Όταν δεν υπάρχουν λεφτά, η πιο σίγουρη επένδυση είναι η γνώση.
Η γνώση είναι κάτι που δεν χάνεται ούτε σε καταστροφές, ούτε σε πολέμους, ούτε σε χρεωκοπίες. Η γνώση είναι αυτή που μπορεί να σε βγάλει στη ζωή πιο μπροστά, ακόμα κι αν δεν είχες αρκετές ευκαιρίες και εφόδια στο ξεκίνημα.

3. Όταν το μαγαζί δεν πάει καλά, βρίσκεις έξυπνους τρόπους για να ανακάμψει στηριζόμενος κυρίως στα συγκριτικά σου πλεονεκτήματα.
Η οικονομία μας βασίζεται σε 4+1 βασικούς πυλώνες: Τουρισμός, Αγροδιατροφή, Ναυτιλία, Κατασκευές και εσχάτως Ενέργεια. Για να ανακάμψει, λοιπόν, η οικονομία πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να δημιουργήσουμε συνέργειες μεταξύ των τομέων αυτών.

Πλάι στους βασικούς μας πυλώνες θα αναπτύξουμε τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας. Πλάι στον τουρισμό θα αναπτυχθεί η πληροφορική. Όχι στην τύχη, λες και γίναμε ξαφνικά Silicon Valley.

Απλά πράγματα χρειαζόμαστε για να ξεκολλήσουμε. Απλά πράγματα και καθαρές κουβέντες για να γνωρίζουν οι πολίτες – και κυρίως τα νέα παιδιά – τι πρέπει να περιμένουν από τη χώρα τους και τι πρέπει να δημιουργήσουν οι ίδιοι.
Προϋπολογισμός 2018 - Εισήγηση στην Ολομέλεια (11.12.2017)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.