Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Εξαγγελίες χωρίς αντίκρυσμα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΓΝΘ Άγιος Παύλος



Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή την Πέμπτη 19.01.2017 οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης και Εύη Χριστοφιλοπούλου επισημαίνουν ότι οι μέχρι σήμερα εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Γ.Ν.Θ. “Άγιος Παύλος" παραμένουν χωρίς αντίκρυσμα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της ερώτησης:

"Ως γνωστόν, το οικόπεδο στο οποίο είναι χτισμένο το νοσοκομείο ανήκει στο ΙΚΑ, ενώ τμήμα του διεκδικεί και ο Δήμος Καλαμαριάς. Για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να δοθεί άδεια από την πολεοδομία, όχι μόνο για την ανέγερση της πολυπόθητης νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, που θα το καθιστούσε πέμπτο πυλώνα του Δημοσίου Συστήματος Υγείας στη πόλη, αλλά αδυνατούν να αδειοδοτηθούν ακόμη και οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης".

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.


Προς:
τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό
τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη

Κύριοι Υπουργοί,

ένα πάγιο προβλήματα που ταλανίζει, από το έτος 1992, το Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη, είναι η επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος». Ως γνωστόν, το οικόπεδο στο οποίο είναι χτισμένο το νοσοκομείο ανήκει στο ΙΚΑ, ενώ τμήμα του διεκδικεί και ο Δήμος Καλαμαριάς. Για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να δοθεί άδεια από την πολεοδομία, όχι μόνο για την ανέγερση της πολυπόθητης νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, που θα το καθιστούσε πέμπτο πυλώνα του Δημοσίου Συστήματος Υγείας στη πόλη, αλλά αδυνατούν να αδειοδοτηθούν ακόμη και οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου και όλοι οι πολίτες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, των Δήμων που βρίσκονται στα Νότια και Ανατολικά του Νομού Θεσσαλονίκης, καθώς και στη Δυτική Χαλκιδική, χαιρέτισαν με περισσή ικανοποίηση την εξαγγελία του πρωθυπουργού, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου 2016, για την επικείμενη επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος του Νοσοκομείου. Παραθέτουμε το απομαγνητοφωνημένο τμήμα της ομιλίας του κ. Τσίπρα: "Τέλος λύνουμε την εκκρεμότητα δεκαετιών που αφορά την παραχώρηση του οικόπεδου του Νοσοκομείου Αγίου Παύλου από το ΙΚΑ στο ΕΣΥ. Με την κίνηση αυτή θα καταστεί επιτέλους δυνατή η αναβάθμιση των υποδομών και η βελτίωση της λειτουργίας ενός νοσοκομείου που εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες πολίτες".

Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής με δήλωσή του, σε δημοσίευμα του Left.gr στις 27/9/2016, εκτιμούσε ότι «εντός 10 ημερών (από τη δημοσίευση) αναμενόταν να ψηφιστεί στη Βουλή η σχετική τροπολογία που θα επέτρεπε την αναβάθμιση του νοσοκομείου Άγιος Παύλος». Στο ίδιο δημοσίευμα ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα είχε δοθεί η λύση και σε ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα, δηλαδή της εξεύρεσης του οικοπέδου για την ανέγερση ενός Παιδιατρικού Νοσοκομείου.

Επειδή έχουν περάσει πάνω από τέσσερις μήνες από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και πάνω από τρεις μήνες από το πέρας της διορίας που ο ίδιος ο Υπουργός παραχώρησε και δεν ανακοινώθηκε ακόμα καμία χαρμόσυνη επί του θέματος είδηση, οι εργαζόμενοι καθώς και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης αισθάνονται για άλλη μια φορά θύματα των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, που εξαγγέλλονται σε κάθε επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα της επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του νοσοκομείου Άγιος Παύλος;
  • Ποια είναι τα εμπόδια για την μη έλευση της σχετικής τροπολογίας και πότε πιστεύετε ότι αυτή θα έλθει στη Βουλή; Υπάρχει μήπως το ενδεχόμενο αρνητικών παρεμβάσεων από ιδιοκτήτες ιδιωτικών θεραπευτηρίων που γειτνιάζουν με το Νοσοκομείο;
  • Έχουν ανευρεθεί οι σχετικοί πόροι που απαιτούνται για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου;
  • Έχει βρεθεί το οικόπεδο για την ανέγερση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που υποσχέθηκε ο Υπουργός;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.