Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Το έθιμο των Μωμόγερων απολαύσαμε για μια ακόμα χρονιά στο Ωραιόκαστρο

p10700011Η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια σε έθιμα. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των εθίμων για την ημέρα των Θεοφανείων. Ρουγκατσάρια ή ραγκουτσάρια, αράπηδες, καμήλες, μπαμπόγεροι, μωμόγεροι, φωταράδες είναι μερικά από τα έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα και τις διονυσιακές γιορτές αλλά και στην περίοδο της Τουρκοκρατίας τα οποία αναβιώνουν κάθε χρόνο τις ημέρες των Θεοφανίων.
Το έθιμο των Μωμόγερων,που απολαύσαμε για μια ακόμα χρονιά στο Ωραιόκαστρο με πρωτοβουλία της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και φίλων, είναι ένα ποντιακό έθιμο που γινόταν σε περιοχές του Πόντου κατά την αρχαιότητα και διατηρείται έως τις μέρες μας. Το έθιμο είναι κατά βάση σατιρικό και συνηθίζετε κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Μερικές φορές το έθιμο συνεχίζεται μέχρι τον μήνα του Φεβρουαρίου. Λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης των Ποντίων, το έθιμο ήταν μια μορφή αναγνώρισης της Ελληνικής προέλευσής τους, και ένας τρόπος για να ξεχαστούν από την Τουρκική δουλεία, και τις βίαιες εξισλαμίσεις.
Το έθιμο Μωμόγεροι παραμένει ζωντανό ακόμα και σήμερα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπου οι Πόντιοι κατοικούν σε μεγάλους αριθμούς. Στην εβδομάδα πριν από το νέο έτος, τα άτομα ντύνονται με διάφορα κοστούμια, όπου κάθε κοστούμι συμβολίζει ένα μέρος του πολιτισμού και της λαογραφίας των Ποντίων. Η αρκούδα συμβολίζει τη δύναμη, η ηλικιωμένη γυναίκα ένα σύμβολο του παρελθόντος, η νύφη για το μέλλον, το άλογο για την ανάπτυξη, ο γιατρός για την υγεία, ο στρατιώτης για την υπεράσπιση, την αίγα (κατσίκα) για τα τρόφιμα και ο Άγιος Βασίλης συμβολίζει το νέο έτος που θα φτάσει σε μερικές μέρες. Σήμερα το έθιμο είναι περισσότερο ψυχαγωγικό, ενώ στο παρελθόν ήταν μαγικό.
Φωτο: PoliteiaMeOrama.gr
 p10700041 p10700081 p10700101 p10700151
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΓΑΒΟΤΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΑΒΒΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
p10700161 p10700171 p10700191

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.