Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Ημερήσια δράση στην Παναγίτσα Πέλλας, απο τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ωραιοκάστρου

"Περπατώ και γνωρίζω:
Από την Παναγίτσα Πέλλας στη Σελήνη."

Ο Περιβαλλοντικός – Πολιτιστικός Σύλλογος  Ωραιοκάστρου, στα πλαίσια του προγράμματος «Περπατώ και γνωρίζω», διοργανώνει ημερήσια δράση στην Παναγίτσα Πέλλας, με τίτλο "Περπατώ και γνωρίζω: Από την Παναγίτσα Πέλλας στη Σελήνη", για την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 10:00. Θα ασχοληθούμε με ένα παραδοσιακό χωριό, χτισμένο στις πλαγιές του όρους Βόρας σε υψόμετρο 750 μέτρων αλλά και θα γνωρίσουμε την Σελήνη, η οποία αποτελεί τον μοναδικό φυσικό δορυφόρο του πλανήτη μας.

Αυτή η περιβαλλοντική εκδήλωση ξεκινάει με πεζοπορία σε ένα ωραιότατο σηματοδοτημένο μονοπάτι, που ξεκινάει από το χωριό Παναγίτσα Πέλλας και περνάει από τρεις τεχνητές λιμνούλες καταλήγει σε προνομιούχο θέση με απίστευτη θέα μέχρι τη λίμνη Βεγορίτιδα και επιστρέφει σε ένα ατμοσφαιρικό και πολυτελές ξενοδοχείο, αληθινό έργο τέχνης. Η διαδρομή είναι συνολικού μήκους 5,8 χλμ και φαίνεται στο σύνδεσμο https://goo.gl/maps/EqK3D9YnTdJ2 Όσοι δεν επιθυμούν να περπατήσουν όλη τη διαδρομή μπορούν να επιλέξουν τμήμα της, ανάλογα με τις δυνατότητες τους ή να περιηγηθούν στο χωριό μέχρι την επιστροφή όλων στο ξενοδοχείο – μουσείο για την ξενάγηση. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών και αδυναμία υλοποίησης της πεζοπορίας εναλλακτικά θα επισκεφτούμε την Έδεσσα ή το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν (αναλόγως του καιρού και του οδικού δικτύου). Στη συνέχεια θα ξεναγηθούμε σε μία πρωτοποριακή πρόταση φιλοξενίας, μία εικαστική παρέμβαση, που καταθέτει μία σύγχρονη πρόταση στον πολιτισμό αλλά και θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των φωτογραφικών μηχανών στο μουσείο του ξενοδοχείου.
Αργά το μεσημέρι θα καθίσουμε στην πλατεία του χωριού, κάτω από τα πλατάνια, σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Μακεδονίας, όπως είναι ’’Το Πέτρινο’’ και θα απολαύσουμε παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με κάποιες μικρασιατικές επιρροές. Αμέσως μετά θα επισκεφτούμε τον Άγιο Αθανάσιο για περιήγηση στο χωριό, shopping και φωτογράφιση των παραδοσιακών σπιτιών και καταστημάτων.
Επιστρέφουμε στην Παναγίτσα, όπου φίλος του συλλόγου θα μας παρουσιάσει και θα μας μιλήσει για ένα τόσο οικείο αλλά και άγνωστο σε πολλούς από εμάς ουράνιο σώμα, όπως είναι η Σελήνη. Θα ταξιδέψουμε πίνοντας τον καφέ μας στον καταπληκτικό και φιλόξενο χώρο του Leventis Art Suites. Θα γνωρίσουμε την δημιουργία της Σελήνης, την βίαιη μορφολογία της με τους κρατήρες και τις θάλασσες, θα εξετάσουμε από κοντά τον σημαντικό ρόλο που παίζει στην ύπαρξη και ισορροπία της Γης μας, θα αναφερθούμε στα σημαντικά βήματα της εξερεύνησης της από πολύ παλιά μέχρι και σήμερα. Μόλις πέσει η νύκτα, το ταξίδι θα συνεχιστεί για όλους με παρατήρηση της Σελήνης από τηλεσκόπιο, που θα είναι στημένο δίπλα στο χώρο της ενημέρωσης. Διευκρινίζεται ότι εάν υπάρχει νέφωση και δεν είναι δυνατή η παρατήρηση της σελήνης στη φάση της πανσέληνου, ο διοργανωτής θα διοργανώσει αντίστοιχη παρατήρηση με το τηλεσκόπιο, σε επόμενη δράση του συλλόγου στο Ωραιόκαστρο.
Ο Σύλλογος αποτελεί μόνο τη βάση επικοινωνίας και συντονισμού των περιπάτων και παρέχει τις ενημερώσεις. Ο κάθε συμμετέχων έχει την απόλυτη ατομική και προσωπική ευθύνη της συμμετοχής του, ιδιαίτερα από διερχόμενα οχήματα. Δεν εξαιρεί κανένα άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας και προέλευσης και δεν δημιουργεί καμία απολύτως δέσμευση και υποχρέωση, πέρα της καλής διάθεσης για την ισότιμη συμμετοχή.
Η μετακίνηση θα γίνει με μισθωμένο λεωφορείο με σημείο συγκέντρωσης το Κονταξοπούλειο Κλειστό Γυμναστήριο Ωραιοκάστρου την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017 στις 09:45 και ώρα αναχώρησης 10:00. Ο Σύλλογος θα τηρήσει απόλυτη σειρά προτεραιότητας στους ενδιαφερόμενους και μέχρι τον αριθμό των 50 ατόμων (μέγιστη χωρητικότητα Λ/Φ). Το κόστος της δράσης (συμπεριλαμβανόμενης της μετακίνησης, του φαγητού, της ξενάγησης, της ενημέρωσης, του καφέ ή αναψυκτικού κατά την ενημέρωση και της παρατήρησης με το τηλεσκόπιο) θα είναι 30 ευρώ. Διευκρινίζεται ότι η επιστροφή στο Ωραιόκαστρο θα γίνει περίπου στις 22:00.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή και να εξοφλήσουν το κόστος συμμετοχής, στο μέλος του συλλόγου κ. Μακρή Ευαγγελία (6979794446) άμεσα και οπωσδήποτε μέχρι και την Τετάρτη 01 Φεβ 2017.
Καλούμε όλους εκείνους  που θέλουν να περπατήσουν αλλά και να επικοινωνήσουν – γνωρίσουν ένα ακόμη όμορφο τόπο της πατρίδας μας, να έρθουν να περπατήσουν μαζί μας…

Για οποιαδήποτε πληροφορία – θέμα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.