Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΩΧΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Σχέδιο αιφνιδιαστικής απομάκρυνσης του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (Ι.Τ.Σ.Α.Κ.) από τη Θεσσαλονίκη και τη μεταφορά της έδρας του στην Κεφαλονιά επεξεργάζεται η Κυβέρνηση, όπως καταγγέλλει με ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρος Καράογλου. 

Στην ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ο κ. Καράογλου τον καλεί να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους διαλύει, επί της ουσίας, το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών και με ποιο σκεπτικό ακυρώνει τόσο το αξιόλογο έργο που επιτελεί επί 37 έτη, όσο και την προσφορά του στην επιστημονική έρευνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ι.Τ.Σ.Α.Κ. είναι ένας από τους ελάχιστους φορείς πανελλαδικής εμβέλειας με έδρα τη Θεσσαλονίκη ενώ, δεδομένης της σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται στη χώρα, οποιαδήποτε ενέργεια διάλυσης και μεταφοράς του σε ένα νησί όπου δεν υπάρχουν οι αναγκαίες δομές υποστήριξης είναι αν μη τι άλλο άκαιρη.


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
Βουλευτής Β΄ Θεσ/νίκης – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μητροπόλεως 1, 105 57 Αθήνα, Τηλ: 2103709321-2
Μοναστηρίου 13, 546 27 Θεσσαλονίκη, Τηλ:2310525545, Φαξ:2310525547
Κιν: 6944770782, info@karaoglou.gr
Αρ. πρωτ.:
Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2016
Προς Υπουργό:
Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
ΕΡΩΤΗΣΗ
«Λουκέτο στο Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών βάζει η Κυβέρνηση»
Με λουκέτο κινδυνεύει το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ), καθώς η Κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη διάσπασή του ακυρώνοντας το αξιόλογο έργο του Ινστιτούτου και την προσφορά του στην επιστημονική έρευνα. Το ΙΤΣΑΚ ιδρύθηκε το 1979 με έδρα τη Θεσσαλονίκη ως ανεξάρτητο και αυτοδύναμο ερευνητικό κέντρο, επιτελώντας σημαντικό έργο στην προστασία της χώρας μας από την σεισμική δραστηριότητα. Αναίτια και αβάσιμα το αρμόδιο Υπουργείο προχωρά στην διάλυσή του και στην μεταφορά της έδρας του στην Κεφαλονιά. Το έργο του ΙΤΣΑΚ, το οποίο σημειωτέον έχει αναπτύξει πολυεπίπεδη συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή στη Θεσσαλονίκη, στην γνώση και στις καινοτομίες είναι τεράστιο.
Το Ινστιτούτο στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια της Ε.Ε. Διατηρεί υψηλού επιπέδου ερευνητική ομάδα με ολοκληρωμένη τεχνογνωσία, που συμβάλλει στην αντισεισμική έρευνα και στην μείωση των συνεπειών των σεισμών. Συμμετέχει μάλιστα σε προγράμματα, εθνικά και διεθνή και σε μεταπτυχιακά προγράμματα ΑΕΙ, όπως επίσης διατηρεί συνεργασία με διεθνή ερευνητικά κέντρα. Η χώρα μας, μια περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα τόσο κατά το παρελθόν, όσο και την τρέχουσα περίοδο ταλαιπωρείται από τους σεισμούς. Ως εκ τούτου είναι άκαιρη οποιαδήποτε ενέργεια διάλυσης του ΙΤΣΑΚ και μεταφοράς του σε ένα νησί, όπου δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές υποστήριξής τους. Αντιθέτως, οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να ενισχύσει την δομή και λειτουργία του και να το αναβαθμίσει, έτσι ώστε να συνεχίσει το πολυσχιδές έργο του και την αξιόλογη επιστημονική του δραστηριότητα.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Για ποιους λόγους το αρμόδιο Υπουργείο διαλύει το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών και το μεταφέρει στην Κεφαλονιά;
- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να ενισχύσει και να αναβαθμίσει το ΙΤΣΑΚ;
-Ο-
ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.