Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Περισυλλογή νεκρών ζώων απο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων 2016 σε σχέση με την εφαρμογή του προγράμματος Μεταδοτικών Σπογγοδών Εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) (4/11/2016)

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με βάση τις γραπτές πληροφορίες του ΥΠ.Α.Α.Τ. ενημερώνει τους πολίτες της Περιφέρειας αναφορικά με το «Πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης των νεκρών βοοειδών, αιγών και προβάτων, για τα οποία υπάρχει υποχρέωση διενέργειας εξετάσεων για Μεταδοτικές Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες (ΜΣΕ)», στην υλοποίηση του οποίου, ως χρηματοδοτούμενου από τον κρατικό προϋπολογισμό του Υπουργείου (ύψους 1.000.000 ευρώ), προέβη πρόσφατα για 9 Περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Ως «φορέας υλοποίησης του προγράμματος» αναδείχθηκε η Ένωση Εταιρειών «KAFSIS - ΒΑΚΡΕΛ - ΚΡΕΚΑ - ΠΕΤΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - ANTIPOLLUTION» που αναλαμβάνει την υλοποίησή του στις καθορισμένες Περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ημερομηνία έναρξης του Προγράμματος για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και ΘράκηςΚεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας ορίσθηκε από το ΥΠ.Α.Α.Τ. η 24/10/2016, ενώ για τις Περιφέρειες Στερεάς ΕλλάδαςΔυτικής ΕλλάδαςΠελοποννήσου και Αττικής η 1/1/2017.
Οι εκτροφείς «βοοειδών, αιγών και προβάτων οφείλουν να ειδοποιούν άμεσα τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες ή/και το φορέα υλοποίησης του προγράμματος, για την ύπαρξη νεκρών ζώων» (αίγες, πρόβατα, βοοειδή)» στην εκμετάλλευσή τους ηλικίας για μεν αίγες και πρόβατα άνω των 18 μηνών και για βοοειδή άνω των 24 μηνών εφόσον αυτά έχουν γεννηθεί στη Βουλγαρία, Ρουμανία ή σε Τρίτες Χώρες ή άνω των 48 μηνών εφόσον αυτά έχουν γεννηθεί σε κράτη μέλη της Ε.Ε. (εκτός της Βουλγαρίας, Ρουμανίας).
Ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να δίνει τις ακόλουθες πληροφορίες κατά την κλήση: α) το ονοματεπώνυμό του, β) την έδρα της εκμετάλλευσης, γ) τον κωδικό της εκμετάλλευσης, δ) τον αριθμό ενωτίων νεκρών ζώων.
«Η συλλογή των νεκρών ζώων θα γίνεται σε χώρο προσβάσιμο από το εγκεκριμένο όχημα συλλογής του φορέα υλοποίησης του προγράμματος, έξω από την εκμετάλλευση, κατά τρόπο που να μην έχουν πρόσβαση άλλα ζώα και αρπακτικά. Σε δύσβατες περιοχές, το νεκρό ζώο μεταφέρεται σε κάποιο σημείο όπου μπορεί να το παραλάβει ο ανάδοχος, ενώ ζώα υπό σήψη δεν παραλαμβάνονται, αφού το εγκεφαλικό δείγμα θεωρείται ακατάλληλο».
Το νεκρό βοοειδές, πρόβατο ή αίγα θα πρέπει να φέρει ενώτιο, να είναι ηλικιακά κατάλληλο για δειγματοληψία ΜΣΕ και να συνοδεύεται από το διαβατήριο (βοοειδές) ή το μητρώο εκμετάλλευσης (αίγα ή πρόβατο).
«Κατά τη συλλογή των ζώων, τα νεκρά ζώα ζυγίζονται και συντάσσεται το εμπορικό έγγραφο με ευθύνη του κτηνοτρόφου. Το ζυγολόγιο και το εμπορικό έγγραφο υπογράφονται από τον κτηνοτρόφο και τον οδηγό του οχήματος περισυλλογής. Αντίγραφο του εμπορικού εγγράφου φυλάσσεται στο αρχείο της εκτροφής για 3 χρόνια».
Η ορθή διαχείριση γενικά των νεκρών παραγωγικών ζώωνσύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, αποτελεί υποχρέωση των κτηνοτρόφων.
Η συλλογή, μεταφορά και διαχείριση των προαναφερόμενων νεκρών ζώων που εντάσσονται στο πρόγραμμα, γίνεται δωρεάν και δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους».
Επιπρόσθετα, οι κτηνοτρόφοι που ενημερώνουν τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες εντός 48 ωρών από το θάνατο ζώου των συγκεκριμένων ειδών (βοοειδή, αίγες και πρόβατα), ανεξαρτήτως αιτιολογίας θανάτου, αποζημιώνονται με 120 ευρώ για κάθε νεκρό βοοειδές άνω των 24 ή 48 μηνών και 30 ευρώ για κάθε νεκρή αίγα ή νεκρό πρόβατο άνω των 18 μηνών.
Οι κτηνοτρόφοι απευθύνονται άμεσα για την ύπαρξη νεκρών ζώων στην εκτροφή τους στην τοπική κτηνιατρική υπηρεσία (στις ώρες λειτουργίας αυτής) ή στο φορέα υλοποίησης του προγράμματος εκτός ωραρίου εργασίας των κτηνιατρικών υπηρεσιών, στο ακόλουθο τηλεφωνικό κέντρο, σε 24ωρη βάση:
 
Φορέας υλοποίησης προγράμματος                                                210-8960.100

Επισημαίνεται η ιδιαίτερη σημασία της εφαρμογής του προγράμματος για τη διαχείριση των νεκρών ζώων στην περιφέρειά μας, η οποία έχει και το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο βοοειδών σε πανελλήνιο επίπεδο και σημαντικότατο ζωικό κεφάλαιο αιγ/των, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.