Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Γ. Αρβανιτίδης: Άγνωστη παραμένει για την Κυβέρνηση η έννοια της «νησιωτικότητας»


Άγνωστη παραμένει για την Κυβέρνηση
η έννοια της «νησιωτικότητας»

 

Για παντελή απουσία της έννοιας και των παραμέτρων της «νησιωτικότητας» από τις ακολουθούμενες πολιτικές κατηγορεί την κυβέρνηση ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης.

Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή (25.10.2016) αναφέρει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, την ελλιπή στελέχωση υπηρεσιών όπως η Διεύθυνση Νησιωτικής Πολιτικής, την τεράστια καθυστέρηση στη συγκρότηση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής και την υπέρμετρη επιβάρυνση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τη διαχείριση του προσφυγικού.

Τέλος, ο κ. Αρβανιτίδης ζητά να ενημερωθεί η Βουλή για το χρονοδιάγραμμα πλήρους λειτουργίας και στελέχωσης όλων των αρμόδιων οργάνων και υπηρεσιών ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της Κυβερνητικής πολιτικής στο νησιωτικό χώρο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Η πολιτεία οφείλει να συνυπολογίζει την παράμετρο της «νησιωτικότητας» στην υλοποίηση κάθε πολιτικής απόφασης, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η άμβλυνση των ανισοτήτων που προκύπτουν από ποικίλους παράγοντες, όπως η εδαφική ασυνέχεια, τα μικρά μεγέθη εδαφών και πληθυσμού και τα αυξημένα κόστη μεταφορών.

Ως βασικό όργανο της εν λόγω προσπάθειας ορίστηκε με το ν. 4150/2013 η «Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής» με ευθύνη το σχεδιασμό, τον συντονισμό και την εφαρμογή ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής. Παράλληλα, για την υποστήριξη του κυβερνητικού έργου δημιουργήθηκαν το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής.

Τα εν λόγω όργανα, αν και θα έπρεπε να αποτελούν την αιχμή του δόρατος, δυστυχώς μέχρι σήμερα είτε υπολειτουργούν, είτε βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να επιτελέσουν το ρόλο τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κυβέρνηση χρειάστηκε πάνω από ένα χρόνο για να συγκροτήσει το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους νησιώτες συμπολίτες μας.

Η αδράνεια αυτή, αποτυπώθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο στις πολιτικές των Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι οποίες αγνόησαν επιδεικτικά τις επιταγές του ν. 4150/2013, εφαρμόζοντας μέτρα που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν καίρια τα νησιά μας, με αποκορύφωμα την κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. και τη δυσανάλογη επιβάρυνση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τη διαχείριση του προσφυγικού.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
  • Πότε θα ολοκληρωθεί η πλήρης στελέχωση και λειτουργία της Διεύθυνσης Νησιωτικής Πολιτικής;
  • Πότε θα λειτουργήσει το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής ώστε να προταθούν λύσεις μετριασμού των επιπτώσεων της Κυβερνητικής πολιτικής στο νησιωτικό χώρο;
  • Πότε θα  ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για τη λειτουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής;
  • Εκπληρώνεται μέχρι σήμερα στο νομοθετικό έργο των Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η επιταγή του άρθρου 32 του ν. 4150/2013 για ειδική τεκμηρίωση και αξιολόγηση  πολιτικών μείζονος οικονομικής ή κοινωνικής σημασίας για τα νησιά μας με υποχρεωτική αναζήτηση προηγούμενης γνώμης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής;
  • Σε ποιες θετικές παρεμβάσεις για τα νησιά μας έχουν προχωρήσει οι Κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τον Φεβρουάριο του 2015 μέχρι σήμερα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.