Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Το μυστηριώδες δείπνο των «8» με Σημίτη, Στουρνάρα και άλλους. Το ερώτημα του Θόδωρου Πάγκαλου προς τον Γιάννη Στουρνάρα: -Πρέπει να αποφασίσεις. Θες να γίνει πρωθυπουργός ή θες να μείνεις υπάλληλος;»

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διεργασίες στην κεντροαριστερά και όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα ΝΕΑ στις 13 Ιουνίου έγινε ένας « μυστικός δείπνος» με άκρως ενδιαφέρουσα σύνθεση και περιεχόμενο.

Οπως γράφει στην στήλη του ο Γιώργος Παπαχρήστος πριν από ενάμιση μήνα και ειδικότερα στις 13 Ιουνίου στο σπίτι του πρώην υπουργού Βασίλη Κοντογιαννόπουλου υπήρξε αναβίωση του περίφημου «δείπνου των τεσσάρων» (Σημίτης, Γεννηματάς, Βάσω Παπανδρέου, Πάγκαλος), όπου συμφωνήθηκε - Νοέμβριος του ‘94 - να προταθεί ο Κώστας Σημίτης σαν διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου.
Αυτή τη φορά το δείπνο στην κατοικία του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου στην Κηφισιά, ήταν «δείπνο των οκτώ», καθώς συμμετείχαν οι Κώστας Σημίτης, Θόδωρος Πάγκαλος, Άννα Διαμαντόπουλου, Τάσος Γιαννίτσης, Γιώργος Φλωρίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιάννης Στουρνάρας και ο οικοδεσπότης.

Η συζήτηση περιεστράφη στο ποια μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα του μεσαίου χώρου σε συνδυασμό με το γενικότερο πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Και συμφωνήθηκε ομόφωνα ότι η Κεντροαριστερά έχει μέλλον μόνο αν εκφράσει την ανάγκη που έχει η χώρα για μεταρρυθμίσεις.
« Η πρόταση στο Γιάννη Στουρνάρα προέκυψε μετά την επίμονη άρνηση του Κώστα Σημίτη να αναμειχθεί εκείνος. Ο Κώστας Σημίτης πρότεινε στον Γιάννη Στουρνάρα να ενεργοποιηθεί όταν λήξει η θητεία του ως διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά εκείνος παρέμεινε σταθερά επιφυλακτικός» γράφει το ρεπορτάζ.
Και συνεχίζει « Από τη μεγάλη συζήτηση που ακολούθησε ενδιαφέρον είχε το ερώτημα του Θόδωρου Πάγκαλου προς τον Γιάννη Στουρνάρα: -Πρέπει να αποφασίσεις. Θες να γίνει πρωθυπουργός ή θες να μείνεις υπάλληλος;»

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Στουρνάρας δεν πείστηκε αλλά στο Μαξίμου χτύπησαν καμπανάκια. Και το ρεπορτάζ συνδέει τη συνάντηση αυτή με το νέο κύμα επιθέσεων της κυβέρνησης προς τον διοικητή της ΤτΕ όπως εκφράστηκε πρόσφατα από το Ν. Παππά ο οποίος σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ επιχείρησε να απαξιώσει το Γ. Στουρνάρα λέγοντας πως ήταν υπουργός οικονομικών του Σαμαρά και δεν ήταν επιτυχημένος.
Γιατί στην κυβέρνηση πυροβολούν πάλι τον Στουρνάρα
Η νέα περίοδος ψυχρότητας του Μαξίμου στη σχέση του με τον διοικητή της ΤτΕ ξεκίνησε το Μάιο από το ...Λονδίνο.
Οταν ο Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory) του London School of Economics για πρώτη φορά άφησε στην άκρη τους συνήθεις χαμηλούς και συναινετικούς τόνους αφού διαδέχθηκε στο βήμα τον πρώην γγ του ΥΠΟΙΚ επί υπουργίας Βαρουφάκη Ν.Θεοχαράκη. Σε εκείνη την ομιλία ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε καθαρά πως τα « οφέλη» της ....γενναίας διαπραγμάτευσης τους ήταν 86 δισ.ευρώ
Η επίμαχη ομιλία Στουρνάρα στο LSE το Μαϊο
Το επίμαχο απόσπασμα από την απάντηση Στουρνάρα σε Θεοχαράκη- Βαρουφάκη ήταν το ακόλουθο:
«Ειλικρινά λυπάμαι πολύ που η ομιλία του Νίκου Θεοχαράκη πριν από τη δική μου ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα κομματικοποιημένης πολιτικής, αφού χρημάτισα κι εγώ υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε σχεδόν αποικιοκρατική στην κομματικοποιημένη ομιλία του. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να παραδεχθεί ότι οι «γενναίες διαπραγματεύσεις» που διεξήγαγε μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίες οδήγησαν στην αλλαγή του ονόματος από τρόικα σε θεσμούς, και μετακίνησε την τρόικα από τα υπουργεία στο Χίλτον είχαν επίσης ένα κόστος. Αν υποθέσουμε ότι αυτό που περιέγραψε ήταν τα οφέλη, το κόστος βεβαίως ανήλθε σε 86 δισ. ευρώ: Αυτό ήταν το τρίτο μνημόνιο και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν μετά από εκροές καταθέσεων ύψους 45 δισεκ. ευρώ. Και αυτοί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων επιβλήθηκαν για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα υστέρα από τις «γενναίες διαπραγματεύσεις» του κ. Θεοχαράκη και του κ. Βαρουφάκη. Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά είχα την υποχρέωση να πω τα πράγματα με το όνομά τους.
Ο... λογαριασμός της ΤτΕ ενοχλεί το Μαξίμου

'Εκτοτε ο «λογαριασμός» των 86 δισ. ευρώ του τρίτου μνημονίου όπως τον προσδιόρισε ο διοικητής της ΤτΕ έγινε βασικό στοιχείο της κριτικής της αντιπολίτευσης και ...απολογίας της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός απορρίπτει όταν ερωτάται ή σε συνεντεύξεις είτε στη Βουλή για το ...κόστος της διαπραγμάτευσης ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας σε πρόσφατη συνέντευξή του ερωτηθείς σχετικά με τα 86 δισ είπε απαξιωτικά « αυτό είναι σλόγκαν του Στουρνάρα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.