Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Οι δήμαρχοι Δέλτα, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου και Κορδελιού Ευόσμου, δηλώνουν ρητώς ότι δεν έχουν ούτε τα μέσα, ούτε πολύ περισσότερο τα χρήματα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες αποκομιδής των απορριμμάτων από τα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων

Τέσσερις δήμαρχοι δηλώνουν αδυναμία στην αποκομιδή των απορριμμάτων από τα νέα κέντρα. Σε ιδιώτες δίνει τον καθαρισμό των χώρων η κυβέρνηση;

Ιδιώτες για να μαζεύουν τα σκουπίδια από τα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να βρει η κυβέρνηση, καθώς οι τέσσερις δήμοι που έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος των κέντρων δηλώνουν αδυναμία να πραγματοποιήσουν την αποκομιδή.

Οι δήμαρχοι Δέλτα, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου και Κορδελιού Ευόσμου, δηλώνουν ρητώς ότι δεν έχουν ούτε τα μέσα, ούτε πολύ περισσότερο τα χρήματα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες αποκομιδής των απορριμμάτων από τα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων, αλλά και ούτε να συμβάλουν στην υγιεινή και την ασφάλεια των χώρων.


Πληροφορίες θέλουν τους υπεύθυνους της κυβέρνησης και των κέντρων που είναι σε λειτουργία ήδη να προσανατολίζονται στη μίσθωση ιδιωτικών υπηρεσιών καθαριότητας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τα σκουπίδια, εν όψει μάλιστα και της θερινής περιόδου και των υψηλών θερμοκρασιών, που ελλοχεύει κινδύνους για την υγεία των ίδιων των προσφύγων.

Στο δήμο Δέλτα, ο δήμαρχος, Μίμης Φωτόπουλος, επισήμανε ότι μόνο στα Διαβατά υπάρχει η δυνατότητα να γίνει αποκομιδή σωστή κι αυτή με τη συνδρομή άλλων δήμων της Θεσσαλονίκης, που έχουν δώσει απορριμματοφόρα, έπειτα από συμφωνία, διότι ο δήμος δεν είχε καν τα μέσα και το προσωπικό για να καθαρίζει ένα χώρο με περίπου 2.400 πρόσφυγες.

«Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση αποφάσισε μόνη της να λειτουργήσει κι άλλους χώρους στην περιοχή μας (Σίνδο και Καλοχώρι) ως κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων, θα πρέπει η ίδια να δώσει λύση και στο θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων και να φροντίσει για την υγιεινή και την ασφάλεια χιλιάδων προσφύγων. Εμείς δεν πρόκειται να πάμε σε κανέναν από τους νέους χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. Είναι πάνω από τις δυνατότητές μας. Αν θα πάρουν ιδιώτες για να καθαρίζουν ή όχι είναι δικό τους θέμα. Εμείς όχι μόνο δεν έχουμε τα μέσα, αλλά ούτε και τα απαιτούμενα κονδύλια για να ανεβάσουμε το τονάζ των σκουπιδιών που στέλνουμε ως δήμος στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Δεν μπορούμε να φορτώσουμε με διπλάσια απορρίμματα, άρα και με διπλάσιο κόστος διάθεσης το δήμο», τόνισε ο κ. Φωτόπουλος.

Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση του δημάρχου Λαγκαδά, Γιάννη Καραγιάννη, ο οποίος εξηγεί πως ο δήμος έχει να διαχειριστεί τα απορρίμματα σε 47 οικισμούς και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παρέχει μια μικρή βοήθεια στο κέντρο μετεγκατάστασης των Λαγκαδικίων. «Εμείς έχουμε πει πολλές φορές στην κυβέρνηση ότι δεν είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε κι άλλους πρόσφυγες κι ότι ελλείψεις υπάρχουν και στο κέντρο των Λαγκαδικίων, ειδικά με το θέμα της αστυνόμευσης. Η κυβέρνηση μονομερώς αποφασίζει να δημιουργήσει κι άλλα κέντρα στην περιοχή μας. Αδυνατούμε να εξυπηρετήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε στους άλλους χώρους, ούτε στην αποκομιδή των απορριμμάτων, ούτε τα άλλα ζητήματα», δήλωσε.

Οργισμένος είναι και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει από την πλευρά του δήμου αποκομιδή στο κέντρο που αποφασίστηκε να δημιουργηθεί στην πρώην ΑΛΕΞΥΛ (περιοχή μεταξύ Δερβενίου και Λητής). Ο δήμαρχος καταγγέλλει ήδη την εμφάνιση παραβατικών συμπεριφορών στην περιοχή του και δηλώνει αδυναμία αποκομιδής των απορριμμάτων. «Δεν πρόκειται να συμβάλουμε ούτε στην υγιεινή και ασφάλεια του νέου χώρου που έκανε η κυβέρνηση. Δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα. Δεν είναι θέμα βούλησης, είναι θέμα αντικειμενικών συνθηκών», είπε.

Ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, επισήμανε ότι στις εγκαταστάσεις της πρώην SOFTEX εγκαθίστανται κυρίως οικογένειες Σύριων. Πρόκειται για ένα χώρο 47 στρεμμάτων, όπου ήδη μεταφέρθηκαν 800 πρόσφυγες και συνολικά είναι σε θέση, σύμφωνα με την ενημέρωση από την κυβέρνηση, να φιλοξενήσει μέχρι και 1.500 άτομα. «Πήγαμε κάδους απορριμμάτων και κάνουμε την αποκομιδή μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη. Από εκεί και μετά δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Ενημερώσαμε τους αρμόδιους για τη λειτουργία του κέντρου, που έγινε εντελώς αιφνιδιαστικά στην περιοχή μας. Με ενημέρωσαν ότι θα αναθέσουν την αποκομιδή σε ιδιώτες. Εμείς ήδη βοηθήσαμε στέλνοντας απορριμματοφόρο για την αποκομιδή των απορριμμάτων στα Διαβατά. Και θα συνεισφέρουμε στη διαμόρφωση των χώρων, ώστε να κάνουμε μερικές μικρές υποδομές ειδικά για τα παιδιά (μια μικρή παιδική χαρά κτλ.) και κάποια βοηθητικά έργα μικρής κλίμακας για τους ανθρώπους αυτούς που φιλοξενούνται στην περιοχή μας. Αλλά μέχρι εκεί», σημείωσε ο δήμαρχος.

Πηγή: http://www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.