Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Στον Πεντάλοφο οι παραγωγοί σφάζουν γαλακτοφόρα ζώα, επειδή η βιομηχανία δεν παίρνει το γάλα ή το παίρνει κάτω από το κόστος παραγωγής.

Στον Πεντάλοφο της Θεσσαλονίκης οι παραγωγοί σφάζουν γαλακτοφόρα ζώα, επειδή η βιομηχανία δεν παίρνει το γάλα ή το παίρνει κάτω από το κόστος παραγωγής. Στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΟΛ, Νικήτα Πρίντζο, γίνεται το ίδιο. Ο κλάδος της γαλακτοπαραγωγής κινδυνεύει να καταρρεύσει υπό το βάρος:
• Των οικονομικών προβλημάτων αλυσίδας σούπερ μάρκετ, που διακινούσε πάνω από το 15% της κατανάλωσης γάλακτος και χρωστάει μόνο σε μία γαλακτοβιομηχανία 19 εκατ. ευρώ.
• Των «ωκεανών» φθηνού γάλακτος (από 23 έως 25 λεπτά το λίτρο), που πλημμυρίζουν τις ευρωπαϊκές αγορές εξαιτίας του εμπάργκο κατά της Ρωσίας και της κατάργησης των ποσοστώσεων.
• Μιας νέας ρύθμισης για το γιαούρτι, που προβλέπει ότι το «νωπό γάλα» μπορεί να μην είναι πλέον η πρώτη ύλη του.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Τη Δευτέρα, εκπρόσωποι των γαλακτοβιομηχανιών συναντήθηκαν με τους παραγωγούς και ξεκαθάρισαν –ιδιαίτερα στους αγελαδοτρόφους της Μακεδονίας, που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα– ότι βρίσκονται μπροστά σε ελάχιστες επιλογές.
Μία από αυτές προβλέπει ένα μέρος του γάλακτος, που προορίζεται για τυροκόμηση (περίπου το 30%), να αγοράζεται με τιμές «Κεντρικής Ευρώπης», δηλαδή 27 λεπτά το λίτρο, ενώ το 70% να αγοράζεται από 35 έως 36 λεπτά. Η πρόταση έγινε από γαλακτοβιομηχανία της Κεντρικής Ελλάδος, με μεγάλο μερίδιο της αγοράς, που είχε ωφεληθεί μάλιστα από την απελευθέρωση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος, εισάγοντας από μονάδα της στη Ρουμανία. Τελικά, η ίδια βιομηχανία αποφάσισε να συνεχίσει να αγοράζει το σύνολο του γάλακτος («και όσο αντέξουμε») στα 35-36 λεπτά.
Είχαν προηγηθεί ωστόσο άλλες «πρακτικές» γαλακτοβιομηχανιών της Αττικής, που εγκατέλειψαν εντελώς παραγωγούς στη Φλώρινα, το Κιλκίς ή την Ηπειρο, καθώς προτιμήθηκε να «θυσιασθούν» κάποιοι παραγωγοί, παρά να θιγούν κάποιοι άλλοι. Αλλη κορυφαία γαλακτοβιομηχανία απειλούσε –εξαιτίας του «κανιβαλισμού» της αγοράς από εισαγόμενο γάλα που φέρνουν άλλες ανταγωνίστριες βιομηχανίες– να κλείσει όλα τα εργοστάσιά της, εκτός από εκείνο που διατηρεί στην Αττική.
Την ίδια ώρα, στη σποτ αγορά γάλακτος, για παράδειγμα, γύρω από την πόλη του Μονάχου, βρίσκει κανείς τιμές τα Σαββατοκύριακα περίπου 20 λεπτά το λίτρο (παράδοση στη ράμπα του ελληνικού σούπερ μάρκετ προς 28). Παράλληλα, στην Ελλάδα «το κόστος ενός καλού παραγωγού», λέει ο Γιώργος Κεφαλάς, πρόεδρος των αγελαδοτρόφων, «δεν πέφτει κάτω από 37 λεπτά το λίτρο». Οι τιμές αυτές ισχύουν και σε συνεταιρισμούς όπως το «Θες Γάλα», που έχει τη δυνατότητα να αγοράζει τις ζωοτροφές του σε τιμές 15% λόγω όγκου.
Η κατάρρευση ήταν φανερή τους τελευταίους μήνες και έχει σχέση και με την κατάσταση που δημιουργήθηκε σε ολόκληρο τον τομέα του γάλακτος μετά την επιβολή ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων, αλλά και μετά την πτώση δύο αλυσίδων σούπερ μάρκετ που άφησαν την αγορά «πληγωμένη». «Μας ζητάει η μία από τις δύο να συνεχίσουμε να της παραδίδουμε γάλα», είπε στην «Κ» διευθύνων σύμβουλος μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας, «ενώ πληρώνουν μόνο το 20% των οφειλομένων. Αυτό για μας σημαίνει δημιουργία ενός νέου κύκλου χρεών από τη συγκεκριμένη αλυσίδα, του τρίτου μέσα σε μία τριετία. Πρόκειται για μια άρρωστη αγορά αν σκεφθεί κανείς ότι η αλυσίδα αυτή και μια ακόμα απορροφούσαν το 20% της παραγωγής».
Και στις δύο περιπτώσεις εκκρεμούν αποφάσεις συγχωνεύσεων στις πιστώτριες τράπεζες.
Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.