Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ: Στη Βουλή το θέμα των προβλημάτων στη βαμβακοκαλλιέργεια από τις έντονες βροχοπτώσεις


Με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου ο κ. Αρβανιτίδης ζητά ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει αναφορικά με την εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και την καταβολή των αντίστοιχων αποζημιώσεων στους αγρότες.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.
Οι συνεχείς έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που ορισμένες φορές συνοδεύονται και από ανεμοθύελλες έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές στην βαμβακοκαλλιέργεια στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η μείωση της παραγωγής και η υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών που βρίσκονται σε απόγνωση αφού λίγο πριν τη συγκομιδή και έχοντας πληρώσει το σύνολο των καλλιεργητικών δαπανών χάνουν την παραγωγή τους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδεχομένως κάποιοι παραγωγοί λόγω της μείωσης της μέσης στρεμματικής απόδοσης κινδυνεύουν να μην κριθούν δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης εάν δεν υπάρξει εκτίμηση των ζημιών από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και στη συνέχεια συνεργασία του ΕΛΓΑ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Συνεργασίας των δύο Οργανισμών.
Με δεδομένη την πολύ μεγάλη σημασία της βαμβακοκαλλιέργειας για την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία, αφού το βαμβάκι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Έχουν ξεκινήσει από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις των ζημιών;
  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εκτιμήσεων των ζημιών και καταβολής των αποζημιώσεων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.