Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Πολλαπλασιάζονται οι πληροφορίες που θέλουν το όριο να κατεβαίνει και να σταματά στα 20 ευρώ.

Πληθαίνουν οι πληροφορίες για όριο στα 20 ευρώ

Παρά την επιβεβαίωση από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ, ότι το ημερήσιο όριο αναλήψεων από τις τράπεζες παραμένει στα 60 ευρώ, πολλαπλασιάζονται οι πληροφορίες που θέλουν το όριο να κατεβαίνει και να σταματά στα 20 ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο έχει λάβει σχετικές εισηγήσεις καθώς το σύστημα πρέπει να απορροφήσει όλους τους κραδασμούς και να σταθεροποιηθεί, την ώρα που τα αποθέματα των τραπεζών σε μετρητά εξαντλούνται.

Η αρχική εισήγηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ ήταν για ημερήσιες συναλλαγές 20 ευρώ, αλλά ύστερα από πιέσεις των ελληνικών τραπεζών το όριο ορίστηκε σε 60 ευρώ.

Πάντως, οι πιθανότητες μείωσης του ορίου αυξάνονται με την απόφαση να χορηγηθεί στους συνταξιούχους σωρευτικά το ποσό, το οποίο τελικά ορίστηκε σε 120 ευρώ από 240 ευρώ που ήταν αρχικά.



Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων των τραπεζών υπό τον Γιάννη Βαρουφάκη.

Η χορήγηση των συντάξεων για όσους δεν διαθέτουν κάρτα ανάληψης μετρητών θα ξεκινήσει την Τετάρτη, από 250 καταστήματα της Πειραιώς, 250 της Εθνικής, 200 της Alpha Bank, 150 της Eurobank και 20 της Αττικής.

Γολγοθάς για τους συνταξιούχους


Οι συνταξιούχοι θα περιμένουν τη σειρά τους έξω από τα τραπεζικά καταστήματα, και συνοδεία αστυνομικών θα εισέρχεται ένας ένας στο κατάστημα προκειμένου να αποφευχθούν σκηνές χάους.

Παρά ταύτα, το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει απίστευτη ταλαιπωρία για περισσότερους από 1 εκ. συνταξιούχους.

Η καταβολή των συντάξεων θα αφαιρέσει από το σύστημα περίπου 300 εκ. ευρώ, γεγονός που αυξάνει το ενδεχόμενο της μείωσης του ημερήσιου ορίου ανάληψης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επί της ουσίας το όριο έχει πέσει στα 50 ευρώ, καθώς τα 20ευρα εξαντλούνται από τα ΑΤΜ, τα οποία αντ'  αυτού δίνουν 50ευρα.

Εφιαλτικά σενάρια


Με το ερώτημα να παραμένει εκκρεμές, κατά πόσο θα ανοίξουν οι τράπεζες την προσεχή Τρίτη, ξένοι δημοσιογράφοι βάζουν στο κάδρο των σεναρίων και το "κούρεμα" των καταθέσεων.

Εκτιμάται ότι εάν οι τράπεζες ανοίξουν την Τρίτη θα επικρατούσε πανικός και τα διαθέσιμα θα εξαντλούνταν σε ελάχιστες ώρες.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι αν δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι την επόμενη Τρίτη είναι αβέβαιο ότι θα ανοίξουν.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να σκληρύνει τη στάση της και να προχωρήσει σε αύξηση του κουρέματος στις εγγυήσεις των τραπεζών για να λαμβάνουν δάνεια.

Επίσης, η ΕΚΤ θα μπορούσε να ζητήσει πίσω τον ELA και να κάνει άμεσα απαιτητά 35 δισ. ευρώ από ομόλογα που έχει στην κατοχή της.

Αυτό θα οδηγούσε σε απόλυτη ασφυξία τις τράπεζες και θα άνοιγε το δρόμο είτε για "κούρεμα" καταθέσεων ή για το δρόμο που οδηγεί σε εθνικό νόμισμα...

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.