Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Ποιότητα ζωής δίπλα σε ανεμογεννήτριες δεν μπορεί να υπάρξει!

 Ένα παλαιό αλλά και πολύ επίκαιρο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΣ" του Ωραιοκάστρου λίγες ημέρες προ των δημοτικών εκλογών του 2014.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ποιότητα ζωής δίπλα σε ανεμογεννήτριες δεν μπορεί να υπάρξει!

Διάβασα για το όραμα της ανάπτυξης και το σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού της διοίκησης του Δήμου Ωραιοκάστρου ( Αριθμός Απόφασης: 368 / 2011. Ποιότητα ζωής και Περιβάλλον. Ενθάρρυνση και παροχή κινήτρων εγκατάστασης και χρήσης Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ) καθώς επίσης και στον τοπικό τύπο τις δηλώσεις δημοτικών συμβούλων ότι στην συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ του Δήμου Ωραιοκάστρου και του κ.Φούχτελ “δεσμεύουν τον μοναδικό πνεύμονα εν μέσω των οικισμών του Δήμου μας, σε αμφιβόλου απόδοσης επένδυση «φυτεύοντας» ανεμογεννήτριες στο βουνό του Ωραιοκάστρου δίπλα σε κατοικίες – Ξενοδοχεία κ.λ.π., προκειμένου να εξυπηρετηθούν οικονομικά συμφέροντα.”
Είναι φανερό πως, εγκατάσταση εναλλακτικής μορφής ενέργειας στον ορεινό όγκο του Δήμου μας σημαίνει απλά αιολικό πάρκο δηλαδή ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΉΤΡΙΕΣ. Όμως ποιότητα ζωής και ανεμογεννήτριες φυτεμένες στον μοναδικό πνεύμονα ζωής που βρίσκεται τόσο κοντά μας, δε μπορεί να υπάρξει.

Ανεμογγενήτριες στον ορεινό όγκο του Δήμου μας σημαίνει:

Πλήρη και οριστική αλλαγή-αλλοίωση της φυσιογνωμίας του δάσους
Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προϋποθέτουν μεγάλες και σοβαρές παρεμβάσεις στο περιβάλον του βουνού. Απαιτούνται διανοίξεις δρόμων,διαμορφώσεις χώρων για το στήσιμο των τεράστιων πυλώνων, δίκτυα μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας σε μια περιοχή που είναι ήδη επιβεβαρυμένη με τα δίκτυα μεταφοράς υψηλής τάσης του Παλαιοκάστρου. Στην ουσία δηλαδή μιλάμε για την μετατροπή του βουνού σε μια κανονική βιομηχανική ζώνη.

Σύγκρουση της λειτουργίας των ανεμογεννητριών με ΟΛΕΣ τις τοπικές δραστηριότητες.
Η  κατασκευή πυλώνων λειτουργίας των ανεμογεννητριών καθώς και των δικτύων μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης θα ζημιώσει τις τοπικές οικονομικές δραστηριότητες: θα συρρικνωθούν οι βοσκότοποι διότι αναγκαστικά θα υπάρξουν περιφράξεις στους πρόποδες του βουνού από τις εταιρείες υλοποίησης του έργου προκειμένου να προστατευτούν οι περιουσίες τους. Τέρμα η βόσκηση και η κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Τέλος και το κυνήγι.
Υποβάθμιση της ιδιαίτερης οικολογικής αξίας και αναδασωτέας περιοχής του ορεινού όγκου.
Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών και η γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης εντός της προτεινόμενης αναδασωτέας περιοχής θα οδηγήσουν σε απώλεια ευαίσθητων βιοτόπων με προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας.
Τα βουνά με τα φαράγγια, τα σπήλαια , τους καταρράκτες, τα λουλούδια, τα πουλιά, την πεντακάθαρη ατμόσφαιρα, ανήκουν στους ανθρώπους που τα λατρεύουν και όχι στις ανεμογεννήτριες Τέρμα η βόλτα περιπατητών, ποδηλάτων και μοτοσυκλετών.

Ηχορύπανση.
Η ηχορύπανση με τον βόμβο από τις τεράστιες ανεμογεννήτριες θα υπάρξει και θα είναι έντονος. θα εξαφανισθεί κάθε είδος ζώου και πουλιού στο ΒΟΥΝΟ. Πουλί για πουλί δεν θα μείνει στην ευρύτερη περιοχή. Ούτε σπουργίτι!

Μηδαμινά οικονομικά οφέλη.
Τα Α/Π λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και άρα δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας, αντίθετα θα χαθούν θέσεις εργασίας από την υποβάθμιση των τοπικών δραστηριοτήτων. Τα υποτιθέμενα οικονομικά οφέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης από την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν έχουν γίνει αποδεκτά από το Υπ. Ανάπτυξης και δεν προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα είναι σίγουρο, η ιδιωτική εταιρεία θα αποκομίσει τεράστια κέρδη, ενώ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ.

Κίνδυνοι για την δημόσια υγεία.
Η γραμμή μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης θέτει την δημόσια υγεία σε κίνδυνο. Θα αναπτυχθεί ένα απέραντο και πολύ επικίνδυνο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο για ανθρώπους, ζώα και φυτά.


Το ΒΟΥΝΟ ανήκει σε ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. Το βουνό είναι το στολίδι της περιοχής και τεράστιος πλούτος για όλους εμάς που ανεβαίνουμε όποτε μπορούμε επάνω. Η αξία του είναι ανεκτίμητη. Όπως ανεκτίμητη είναι και για τα ζώα ,τα πουλιά και τα φυτά που ζουν και αναπνέουν σ αυτό. Ανεκτίμητη και για τους κατοίκους που ασχολούνται με την αιγοπροβατοτροφία.

Εν κατακλείδι το μοναδικό όφελος που θα υπάρξει είναι ΜΟΝΟ για εκείνους που θα κάνουν την επένδυση. Για όλους εμάς τους υπόλοιπους απλώς θα προκύψει μια τεράστια ζημιά.
Και το μεγάλο ερώτημα είναι τούτο: Έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό η δημοτική αρχή και μάλιστα εν κρυπτώ όπως κατηγορείται από συμβούλους της αντιπολίτευσης;  Έχει δικαίωμα να καταστρέψει τον μοναδικό πνεύμονα ζωής του τόπου μας; Και οι κάτοικοι είναι ενήμεροι για αυτό που πάει να γίνει;

Δεν είναι δυνατόν η τοπική κοινωνία να αγκαλιάσει μια τέτοια πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής με τους τεράστιους πυλώνες , τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα την ηχορύπανση και την καταστροφή του περιβάλλοντος!!!
Χιλιάδες άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις πόλεις δαπανώντας κόπους και θυσίες μιας ζωής για να αποκτήσουν μια κατοικία στο καθαρό και ευχάριστο περιβάλλον του δήμους μας, δεν νομίζω πως είναι ποτέ δυνατόν, να δεχθούν μια τέτοια ενέργεια της δημοτικής αρχής.

Εκτός και αν κάνω λάθος. Και αυτό βεβαίως θα φανεί στις 18 και 25 Μαΐου 2014.

Χρήστος Αλ. Κουκουρούζης

-------------------------------------------------------------------------------------------------------


Σήμερα ένα χρόνο μετά την δημοσίευση αυτού του άρθρου το θέμα ήρθε στην επιφάνεια. Δυστυχώς στην προχθεσινή συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης του Δήμου Ωραιοκάστρου, εκπρόσωποι μιας εταιρείας που ασχολείται με την εγκατάσταση αιολικών σταθμών παρουσίασαν  προτάσεις  και  σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο του δήμου μας και μάλιστα σε δημοτικές εκτάσεις του Πενταλόφου που κατά την άποψή τους είναι δημόσιες.  Εκτάσεις της διοικητικής περιοχής της Δημοτικής Κοινότητας Πενταλόφου που με αμετάκλητες αποφάσεις των δικαστηρίων (Εφετείο Λάρισας απόφαση του 1936) έχουν χαρακτηρισθεί ιδιωτικές και της ανήκουν  οριστικά.
Φαίνεται πως το θέμα έχει προχωρήσει αρκετά εδώ και τρία χρόνια περίπουΜήπως ήρθε η ώρα η Κοινωνία ΟΛΟΥ του ΔΗΜΟΥ Ωραιοκάστρου να αντιδράσει δυναμικά πριν είναι αργά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.