Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Ο ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει και για το 2015


Φέτος είναι πολύ δύσκολο να καταργηθεί - Θα υπολογιστεί με τις καινούργιες αντικειμενικές αξίες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας

Ο ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει και το 2015 δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης μιλώντας στο MEGA ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Είναι άδικος φόρος αλλά το βλέπω πολύ δύσκολο να καταργηθεί φέτος, συμπλήρωσε ο κ. Σταθάκης.
Όπως εξήγησε, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις καινούργιες αντικειμενικές αξίες, για τις οποίες η αρμόδια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη δήλωσε ότι θα είναι έτοιμες σε περίπου 15 ημέρες.

Εν τω μεταξύ, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών υπόσχεται το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα στελέχη της αρμόδιας υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη. Στην περίπτωση αυτή τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα μειωθούν από τα 2,65 δισ. ευρώ στα 1,855 δισ. ευρώ, δηλαδή θα είναι λιγότερα κατά 795 εκατ. ευρώ. Το «κενό» αυτό στον προϋπολογισμό προφανώς θα πρέπει να καλυφθεί από άλλες πηγές εσόδων. Δεν αποκλείεται να αυξηθούν οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για να μην υπάρξει η απώλεια των 795 εκατ. ευρώ.

Οι νέες τιμές της εφορίας αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου και πάνω σε αυτές θα υπολογισθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να παραδοθούν στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών σε 15 ημέρες και αμέσως μετά θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση που θα τις θέτει σε άμεση εφαρμογή.
Οπως όλα δείχνουν, τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων θα αναρτηθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.