Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Συνάντηση εργασίας της δημοτικής αρχής Ωραιοκάστρου με τους βουλευτές της Β' Θεσσαλονίκης

Τη δέσμευση των βουλευτών της Β’ Θεσσαλονίκης για την αμέριστη βοήθεια αλλά και συμπαράστασή τους στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του δήμου Ωραιοκάστρου έλαβε η δημοτική αρχή, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Αστέριου Γαβότση το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Μετά από πρόσκληση του κ. Γαβότση οι βουλευτές Λίτσα Αμμανατίδου (ΣΥΡΙΖΑ), Σταυρούλα Ξουλίδου (ΑΝΕΛ), Σωκράτης Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Αρβανιτίδης (ΠΑΣΟΚ) αλλά και ο Αγγ. Θεμελής, που εκπροσώπησε το ΚΚΕ, καθώς η κα Γερασιμίδου δεν μπόρεσε να παρευρεθεί έδωσαν το παρών και ενημερώθηκαν από τη δημοτική αρχή για τα προβλήματα που προέκυψαν από τις θεομηνίες που έπληξαν το διευρυμένο δήμο τον περασμένο Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο. (Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές Θ. Καράογλου, Σ. Αναστασιάδης (ΝΔ) και Κατερίνα Μάρκου (ΠΟΤΑΜΙ) είχαν ενημερώσει ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν θα μπορούσαν να παρευρεθούν).

Ο κ. Γαβότσης αναφέρθηκε στις άμεσες και επείγουσες ανάγκες του δήμου, που αφορούν στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής καθώς και στην αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο – αστικό και αγροτικό- προκειμένου αυτό να καταστεί και πάλι προσβάσιμο. Σημαντικό θέμα επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γαβότση, είναι το ζήτημα των σχολικών και δημοτικών κτιρίων τα οποία υπέστησαν ζημιές από τις προαναφερθείσες θεομηνίες και χρήζουν άμεσων επισκευών. Όπως είπε, «η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου έχει προχωρήσει στην καταγραφή τόσο των άμεσων αναγκών όσο και των απαραίτητων ενεργειών (έργο ή/και μελέτη) εκτιμώντας αντίστοιχα το απαιτούμενο κόστος». «Ζητώ τη στήριξη όλων σας προκειμένου να εισακουστούμε στην κεντρική πολιτική σκηνή και να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα μας», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του κοινοβουλίου.    

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Ευάγγελος Καραστερίου παρουσίασε αναλυτικά με την προβολή slides τα σημεία του δήμου, όπου έχουν καταγραφεί εκτεταμένες ζημιές από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία.
Οι άμεσες ενέργειες που απαιτούνται συνοψίζονται στα παρακάτω έργα:
1)    Κατασκευή Γέφυρας Φιλαδέλφειας
·        Μελέτες: 100.000 ευρώ
·        Έργο: 300.000 ευρώ
2)    Κατασκευή Γέφυρας Μονολόφου
·        Μελέτες: 80.000 ευρώ
·        Έργο: 500.000 ευρώ
·        Κατασκευή Γέφυρας Πενταλόφου: 400.000 ευρώ
3)    Κατασκευή αγωγού ομβρίων στο αγρόκτημα Ωραιοκάστρου: 400.000 ευρώ
4)    Αποκατάσταση τεχνικών αποχέτευσης ομβρίων (οχετοί, μικρά τεχνικά, διαβάσεις ρεμάτων): 300.000 ευρώ
5)    Αποκατάσταση οδικού δικτύου
·        Αποκατάσταση αστικού δικτύου: 1.000.000 ευρώ
·        Αποκατάσταση αγροτικού δικτύου: 1.000.000 ευρώ
6)    Δημιουργία αναχώματος κατά μήκος του Γαλλικού ποταμού: 150.000 ευρώ
7)    Αποκατάσταση σχολικών κτιρίων 500.000 ευρώ
8)    Αποκατάσταση δημοτικών κτιρίων 500.000 ευρώ
9)    Επισκευές ζημιών στο βιολογικό καθαρισμό και σε γεωτρήσεις 250.000 ευρώ
10)                       Εκμίσθωση μηχανημάτων 200.000 ευρώ
11)                       Κατασκευή αγωγού ομβρίων στη Βάλτα Φιλαδέλφειας 150.000 ευρώ
Σύμφωνα με τον κ. Καραστερίου το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 5.830.000 ευρώ.

Ο κ. Γαβότσης αναφέρθηκε επίσης στο έντονο πρόβλημα ποσότητας αλλά και ποιότητας του πόσιμου νερού στη δημοτική ενότητα Μυγδονίας, όπου η περιεκτικότητα του νερού σε νιτρικά υπερβαίνει τα ανώτατα όρια συγκέντρωσής τους, με αποτέλεσμα να καθίσταται ακατάλληλο για την ανθρώπινη υγεία αλλά και σε ορισμένες τοπικές κοινότητες της δημοτικής ενότητας Καλλιθέας (Πεντάλοφος, Νέα Φιλαδέλφεια, Μεσαίο), όπου παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο. «Αυτό έχει ως συνέπεια εκτός του κινδύνου της υγείας των κατοίκων και την οικονομική τους αιμορραγία αφού είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό. Εύλογα ανακύπτει η αναγκαιότητα για την άμεση λύση του συγκεκριμένου προβλήματος», τόνισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επικοινωνία του με την ΕΥΑΘ, η διοίκηση της οποίας ενημέρωσε τη δημοτική αρχή για τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος ακαταλληλόλητας του πόσιμου νερού στη δημοτική ενότητας της Μυγδονίας.

«Μεταξύ των προτάσεων της ΕΥΑΘ είναι η ενίσχυση με 3500 κ.μ/ημέρα το δίκτυο της δημοτικής ενότητας Μυγδονίας και η εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για τη μεταφορά του πόσιμου νερού» είπε ο κ. Γαβότσης και ζήτησε από τους βουλευτές τη βοήθειά τους για την επίσπευση της μελέτης καθώς όπως είπε «πρόκειται για μια λύση, η οποία θα ευδοκιμήσει μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια. Για το λόγο αυτό θα πρέπει η μελέτη να επισπευσθεί και να δοθεί επιτέλους λύση σε αυτό το πολύπαθο πρόβλημα».

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης σε διάφορα θέματα, τα οποία θα πρέπει να μπουν στην ατζέντα όπως η διαχείριση βιομάζας περιοχής Νεοχωρούδας – Πενταλόφου, οι υπερβολικές αντικειμενικές τιμές ιδιοκτησιών (Δ.Ε. Μυγδονίας), το
αποχετευτικό δίκτυο των περιοχών Νεοχωρούδας- Πενταλόφου και Μελισσοχωρίου, ο βιολογικός στην περιοχή της Λητής (Δ.Ε. Μυγδονίας) και η κατασκευή υπολοίπου τμήματος επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης- Ωραιοκάστρου (περιοχή Γαλήνης). Ο κ. Γαβότσης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της απομάκρυνσης των πυλώνων της γραμμής του Παλαιοκάστρου, ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. «Στείλαμε ήδη σχετική επιστολή στα αρμόδια υπουργεία και ζητούμε ενημέρωση», είπε ο κ. Γαβότσης.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του κοινοβουλίου αφού εξέφρασαν τα συγχαρητήρια τους στη δημοτική αρχή τονίζοντας ότι για πρώτη φορά προσκλήθηκαν να παρευρεθούν σε συνάντηση εργασίας και να ενημερωθούν για τα προβλήματα ενός δήμου τόσο αναλυτικά, δεσμεύτηκαν για την αμέριστη συμπαράστασή τους στη διοίκηση του δήμου για την επίλυση των άμεσων αναγκών που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες.

Παρόντες στη συνάντηση εργασίας ήταν οι αντιδήμαρχοι του δήμου Ωραιοκάστρου, πρόεδροι Νομικών Προσώπων, δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης, οι πρόεδροι των τοπικών δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων καθώς επίσης ο επικεφαλής της παράταξης «Αλληλεγγύη – Ανατροπή», Γρ. Εδιρνέλης και ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Χρ. Τερζής.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.