Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις καταστροφές στην περιοχή του Δήμου Ωραιοκάστρου στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης και έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων

ΚΚΕ
Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Καταστροφές στην περιοχή του Δήμου Ωραιοκάστρου στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης και έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων.

Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, προκάλεσαν για ακόμα μια φορά σοβαρά προβλήματα στην περιοχή του Δήμου Ωραιοκάστρου, αναδεικνύοντας την έλλειψη αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και των μπαζωμένων ρεμάτων στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, καταστράφηκε η γέφυρα στη Φιλαδέλφεια, η οποία αποτελεί μοναδικό τρόπο πρόσβασης των κατοίκων από και προς Θεσσαλονίκη και Κιλκίς, μάλιστα από αυτό το τμήμα πραγματοποιείται η διέλευση των λεωφορείων του ΟΑΣΘ καθώς και δεκάδων σχολικών λεωφορείων. Σοβαρές ζημιές υπήρξαν στο οδικό αγροτικό δίκτυο με αποτέλεσμα εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι να μην έχουν πρόσβαση στις μονάδες τους, αλλά και στο υδρευτικό δίκτυο.
Η ύδρευση των χωριών Μεσαίο και Φιλαδέλφια, είχε διακοπεί αφού λόγω των πλημμυρών έσπασαν οι σωλήνες των γεωτρήσεων.
Ταυτόχρονα, στην Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας, 2.500 κάτοικοι αποκλείστηκαν, εξαιτίας των πλημμυρών με τα δημοτικά συνεργεία να προσπαθούν να πραγματοποιούν συνεχώς αντλήσεις υδάτων από σπίτια και δρόμους.
Παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια αυτού του έτους, που οι κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Ωραιοκάστρου, βρίσκονται αντιμέτωποι με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα είναι γνωστά στην Τοπική Διοίκηση (Δημοτική και Περιφερειακή). Παρά τις υποσχέσεις που κατά καιρούς έχουν δοθεί, δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης και δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί η χαρτογράφηση της κατάστασης των ρεμάτων της περιοχής.
Αναδεικνύονται όμως και οι διαχρονικές ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που δεν θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να σχεδιαστούν, να μελετηθούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
Επειδή τα έργα αυτά είναι έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος, επειδή η αντιπλημμυρική θωράκιση δεν καλύπτεται με έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που αφορούν αποκατάσταση ζημιών,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
Την άμεση και πλήρη καταγραφή των ζημιών, να δοθεί στο σύνολο τους αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες
Να γίνει άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών σε οδικό δίκτυο και δίκτυο ύδρευσης.
Την έγκριση όλων των απαιτούμενων κονδυλίων για την οργανωμένη κατασκευή αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και άλλων έργων υποδομής στο Δήμο Ωραιοκάστρου, ώστε οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών.

Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.