Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Το γιορτινό τραπέζι. Της Διαιτολόγου-διατροφολόγου Θεοδωρίδου Βασιλικής


Το γιορτινό τραπέζι

Θεοδωρίδου Βασιλική.
Διαιτολόγος-διατροφολόγος
Οι ημέρες των γιορτών έφθασαν! Τα σπίτια μας ξεχειλίζουν από μυρωδιές, αναμνήσεις και οικογενειακές στιγμές με τα παιδιά μας και ανθρώπους που αγαπάμε. Δε θέλουμε τίποτα να χαλάσει αυτό κλίμα. Δε θα το επιτρέψουμε!
Ούτε τώρα αλλά και ούτε μετά το πέρας αυτών των ημερών θα επιτρέψουμε να μας κυριέψουν  οι τύψεις για τις διατροφικές επιλογές που κάναμε.
Θα παραθέσω κάποια έξυπνα tips για να  απολαύσουμε τις γιορτές χωρίς ενοχές και χωρίς επιπλέον κιλά.
  •       Στο γιορτινό τραπέζι κρατήστε ένα μεγάλο άδειο πιάτο και χωρίστε το στα τρία . Γεμίστε το ένα τρίτο με λαχανικά, με ψητά κρέατα το άλλο και ρύζι  από τη γέμιση ή πατάτα το τελευταίο . Επιπλέον, μπορείτε να καταναλώσετε 12 πιρουνιές από ο,τι επιθυμείτε! Έτσι θα έχετε απολαύσει χωρίς ενοχές τις "απαγορευμένες" τροφές.
  •         Φέτος δεν θα στερηθείτε το αγαπημένο σας γλυκό .Θα το καταναλώσετε  δεκαπέντε λεπτά μετά το κυρίως γεύμα. Έτσι θα αποφύγετε  την απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Η ποσότητα εξαρτάται από τη σωματική διάπλαση του καθενός. Ένας τρόπος υπολογισμού είναι το μέγεθος που προκύπτει ενώνοντας μεταξύ τους τα δάχτυλα δείκτη, μέσο και παράμεσο.
  •          Για το αλκοόλ να θυμάστε ότι οι θερμίδες που προσφέρει στον οργανισμό είναι σχεδόν ίσες  με αυτές που αποδίδονται από την καύση αντίστοιχης ποσότητας λίπους. Όσο χαμηλότερη η περιεκτικότητα αλκοόλης στο ποτό σας τόσες λιγότερες θερμίδες θα πάρετε. Ένα ποτήρι κρασί (150 ml)με ποσοστό αλκοόλης 12%vol αποδίδει από 80 θερμίδες ενώ μια  δόση ουίσκυ  (30ml)με αλκοόλη 40%vol αποδίδει 110 θερμίδες.
  •          Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση του οργανισμού σας. Έρευνα του University of Washington έδειξε ότι  ένα ποτήρι νερό λίγο πριν τον ύπνο εξάλειψε την ενόχληση μιας νυχτερινής ή μεταμεσονύχτιας πείνας σχεδόν στο 100% αυτών που μελετήθηκαν.
Δείτε αγαπημένα πρόσωπα, περπατήστε στην πόλη, χαρείτε τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Μάθετε να απολαμβάνετε το φαγητό και  εκπαιδευτείτε να σταματάτε στο σημείο που  έχετε πάρει τη μέγιστη δυνατή απόλαυση.
Καλές γιορτές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.