Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Η "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ" Ωραιοκάστρου, για την παγκόσμια ημέρα των εκπαιδευτικών

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (5 Οκτώβρη)
"Ο δάσκαλος είναι σαν το ακόνι. Δεν κόβει ο ίδιος, ακονίζει για να κόβει".
Οδ. Ελύτης
----------------------------------
Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO για να μας υπενθυμίσει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία, είτε εργάζεται σε μία πλούσια πόλη της Δύσης είτε σε μια αυτοσχέδια σχολική αίθουσα κάποιου στρατοπέδου προσφύγων.

Ωστόσο, στην Ελλάδα και ο εφετινός εορτασμός της 5ης Οκτώβρη βρίσκει σε δεινή θέση την εκπαιδευτική κοινότητα όπως και συνολικά την εκπαίδευση. Η καταστροφική πολιτική των μνημονίων και της τρόικας, που ακολουθεί πιστά η ελληνική συγκυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως αστεία δικαιολογία το ξεπέρασμα της κρίσης, οδηγεί στη εξαΰλωση δημόσια αγαθά και υπηρεσίες και καταβαραθρώνει το επίπεδο ζωής και τις συνθήκες εργασίας των δοκιμαζόμενων εκπαιδευτικών.
Η έναρξη του σχολικού έτους 2014-2015 βρήκε την δημόσια εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, πλήρη από σοβαρά κενά και ελλείψεις στο κτιριακό και στο διδακτικό προσωπικό. Το διαρκές τσεκούρωμα των δαπανών για την Παιδεία κάνει δύσκολη την κάλυψη ακόμα και των πιο βασικών αναγκών των σχολείων.
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ αγωνίζεται και διεκδικεί για όλα τα σχολεία μας, ολιγομελή τμήματα, απρόσκοπτη μετακίνηση των παιδιών από και προς, το σχολείο, επαρκή σίτιση και υγειονομική φροντίδα, κατάλληλα υποστηρικτικά μέτρα και καλύτερους όρους μάθησης των παιδιών.
Από την άλλη, διαπιστώνει ότι η μόνιμη και σταθερή εργασία των εκπαιδευτικών αμφισβητείται και βάλλεται. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός πως το καλοκαίρι του 2013 περίπου 2.500 εκπαιδευτικοί της τεχνικής εκπαίδευσης τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και 51 ειδικότητες καταργήθηκαν (έπεται και συνέχεια), ανοίγοντας ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Παρόλα αυτά, οι εκπαιδευτικοί παρά την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και των συνθηκών εργασίας τους, την ανασφάλεια, το άγχος και τις πιέσεις που καθημερινά βιώνουν, καλούνται να μεταδώσουν ιδανικά και αξίες, να  διαμορφώσουν κριτικά σκεπτόμενους πολίτες που θα αγωνιστούν για την παγκόσμια ειρήνη, για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη.
Το ομιχλώδες και δυσοίωνο τοπίο συμπληρώνεται από την τακτική των μηδαμινών διορισμών στην εκπαίδευση, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου.
Οι μαθητές του Λυκείου πάλι, υποβάλλονται από πέρσι σε νέα δοκιμασία και ένα Γολγοθά εξετάσεων μέσω της περιβόητης «Τράπεζας Θεμάτων». Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα φροντιστήρια διογκώνονται και οι οικογενειακές δαπάνες για την ιδιωτική εκπαίδευση καταντούν δυσβάσταχτες. Η κυβέρνηση με το νέο σύστημα επιδιώκει να διαμορφώσει για τα παιδιά των μέσων και φτωχών οικογενειών μια γενιά μειωμένων προσδοκιών και μέσα από τις εξετάσεις να τα ωθήσει κατά χιλιάδες έξω από το Λύκειο, στην πρώιμη ανεργία.
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ πιστεύει πως το χειρότερο που μπορεί να πάθει ένας λαός με δημοκρατική παράδοση, είναι να στερήσουν από τα παιδιά του το όνειρο, την Παιδεία, το δικαίωμα στη θετική ελευθερία, στο μέλλον. Το χειρότερο όμως από όλα, είναι να γίνεται αυτό με τη δική μας σιωπηρή συναίνεση, τη δική μας ολιγωρία και τις δικές μας «ψευδεπίγραφες» επιλογές.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ - ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.