Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Λίνα Μενδώνη: «Τέταρτο θύρωμα στον τύμβο της Αμφίπολης»

Για την ύπαρξη τέταρτου μαρμάρινου θυρώματος πλάτους 96 εκατοστών, το οποίο θα πρέπει να οδηγεί κάπου, έκανε λόγο η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη στο Βήμα FM.
«Γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα. Ότι οδηγεί κάπου, οδηγεί. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα» ανέφερε, σημειώνοντας ότι το μοναδικό, μέχρι στιγμής, γνωστό στοιχείο είναι ότι πρόκειται για άνοιγμα 96 εκατοστών.

Η κ. Μενδώνη συμπλήρωσε ότι είναι σε εξέλιξη η ανασκαφή και αποχωμάτωση στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο του τάφου, ούτως ώστε να προετοιμαστεί η είσοδος του συνεργείου και των επιστημόνων στον τρίτο θάλαμο.
Παράλληλα, μίληασε για ενδείξεις ότι έγινε απόπειρα ή απόπειρες τυμβωρυχίας στον τάφο της Αμφίπολης, αν και τις προηγούμενες ημέρες είχε επισημάνει ότι οι κατασκευαστές είχαν λάβει μέτρα πρόνοιας για να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ακόμα και για την περίοδο της αρχαιότητας αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε μέχρι ποιο σημείο έφτασε η τυμβωρυχία», δήλωσε.
Αναφερόμενη στο θέμα της χρονολόγησης του μνημείου, η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι όσο είναι σε εξέλιξη η ανασκαφή «ο πρώτος λόγος είναι των ανασκαφέων, οι οποίοι θεωρούν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.». Πρόσθεσε μάλιστα ότι το μνημείο θα μάς απασχολήσει για πολλά χρόνια ακόμα.
«Το ίδιο το μνημείο είναι από μόνο του ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο. Παρουσιάζει εντελώς πρωτότυπα χαρακτηριστικά, έχει μία ιδιάζουσα σύνθεση, επομένως από μόνο του είναι πολύ σημαντικό. Θα τολμούσα να πω ότι τα χαρακτηριστικά του είναι σχεδόν μοναδικά» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο μνημείο «θα απασχολήσει πολύ κόσμο και για πολλά χρόνια».
Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.