Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Ποιότητα ζωής δίπλα σε ανεμογεννήτριες δεν μπορεί να υπάρξει!




Ποιότητα ζωής δίπλα σε ανεμογεννήτριες δεν μπορεί να υπάρξει!

(Άρθρο του Χρήστου Κουκουρούζη , υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Ωραιοκάστρου με την "ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ", δημοσιευμένο στην εφημερίδα του Ωραιοκάστρου "ΧΡΟΝΟΣ")

Διάβασα για το όραμα της ανάπτυξης και το σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού της διοίκησης του Δήμου Ωραιοκάστρου ( Αριθμός Απόφασης: 368 / 2011. Ποιότητα ζωής και Περιβάλλον. Ενθάρρυνση και παροχή κινήτρων εγκατάστασης και χρήσης Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ) καθώς επίσης και στον τοπικό τύπο τις δηλώσεις δημοτικών συμβούλων ότι στην συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ του Δήμου Ωραιοκάστρου και του κ.Φούχτελ “δεσμεύουν τον μοναδικό πνεύμονα εν μέσω των οικισμών του Δήμου μας, σε αμφιβόλου απόδοσης επένδυση «φυτεύοντας» ανεμογεννήτριες στο βουνό του Ωραιοκάστρου δίπλα σε κατοικίες – Ξενοδοχεία κ.λ.π., προκειμένου να εξυπηρετηθούν οικονομικά συμφέροντα.” Είναι φανερό πως, εγκατάσταση εναλλακτικής μορφής ενέργειας στον ορεινό όγκο του Δήμου μας σημαίνει απλά αιολικό πάρκο δηλαδή ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ. Όμως ποιότητα ζωής και ανεμογεννήτριες φυτεμένες στον μοναδικό πνεύμονα ζωής που βρίσκεται τόσο κοντά μας, δε μπορεί να υπάρξει.
Ανεμογεννήτριες στον ορεινό όγκο του Δήμου μας σημαίνει:
Πλήρη και οριστική αλλαγή-αλλοίωση της φυσιογνωμίας του δάσους
Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προϋποθέτουν μεγάλες και σοβαρές παρεμβάσεις στο περιβάλλον του βουνού. Απαιτούνται διανοίξεις δρόμων, διαμορφώσεις χώρων για το στήσιμο των τεράστιων πυλώνων, δίκτυα μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας σε μια περιοχή που είναι ήδη επιβαρυμένη με τα δίκτυα μεταφοράς υψηλής τάσης του Παλαιοκάστρου. Στην ουσία δηλαδή μιλάμε για την μετατροπή του βουνού σε μια κανονική βιομηχανική ζώνη.
Σύγκρουση της λειτουργίας των ανεμογεννητριών με ΟΛΕΣ τις τοπικές δραστηριότητες.
Η κατασκευή πυλώνων λειτουργίας του ανεμογεννητριών καθώς και των δικτύων μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης θα ζημιώσει τις τοπικές οικονομικές δραστηριότητες: θα συρρικνωθούν οι βοσκότοποι διότι αναγκαστικά θα υπάρξουν περιφράξεις στους πρόποδες του βουνού από τις εταιρείες υλοποίησης του έργου προκειμένου να προστατευτούν οι περιουσίες τους. Τέρμα η βόσκηση και η κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Τέλος και το κυνήγι.
Υποβάθμιση της ιδιαίτερης οικολογικής αξίας και αναδασωτέας περιοχής του ορεινού όγκου.
Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών και η γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης εντός της προτεινόμενης αναδασωτέας περιοχής θα οδηγήσουν σε απώλεια ευαίσθητων βιοτόπων με προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας.
Τα βουνά με τα φαράγγια, τα σπήλαια , τους καταρράκτες, τα λουλούδια, τα πουλιά, την πεντακάθαρη ατμόσφαιρα, ανήκουν στους ανθρώπους που τα λατρεύουν και όχι στις ανεμογεννήτριες Τέρμα η βόλτα περιπατητών, ποδηλάτων και μοτοσικλετών.

Ηχορύπανση.
Η ηχορύπανση με τον βόμβο από τις τεράστιες ανεμογεννήτριες θα υπάρξει και θα είναι έντονος. θα εξαφανισθεί κάθε είδος ζώου και πουλιού στο ΒΟΥΝΟ. Πουλί για πουλί δεν θα μείνει στην ευρύτερη περιοχή. Ούτε σπουργίτι!

Μηδαμινά οικονομικά οφέλη.
Οι ανεμογεννήτριες λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και άρα δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας, αντίθετα θα χαθούν θέσεις εργασίας από την υποβάθμιση των τοπικών δραστηριοτήτων. Ένα είναι σίγουρο, η ιδιωτική εταιρεία θα αποκομίσει τεράστια κέρδη, ενώ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ.
Κίνδυνοι για την δημόσια υγεία.
Η γραμμή μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης θέτει την δημόσια υγεία σε κίνδυνο. Θα αναπτυχθεί ένα απέραντο και πολύ επικίνδυνο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο για ανθρώπους, ζώα και φυτά.
Το ΒΟΥΝΟ ανήκει σε ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. Το βουνό είναι το στολίδι της περιοχής και τεράστιος πλούτος για όλους εμάς που ανεβαίνουμε όποτε μπορούμε επάνω. Η αξία του είναι ανεκτίμητη. Όπως ανεκτίμητη είναι και για τα ζώα ,τα πουλιά και τα φυτά που ζουν και αναπνέουν σ αυτό. Ανεκτίμητη και για τους κατοίκους που ασχολούνται με την αιγοπροβατοτροφία.
Εν κατακλείδι το μοναδικό όφελος που θα υπάρξει είναι ΜΟΝΟ για εκείνους που θα κάνουν την επένδυση. Για όλους εμάς τους υπόλοιπους απλώς θα προκύψει μια τεράστια ζημιά. Και το μεγάλο ερώτημα είναι τούτο: Έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό η δημοτική αρχή και μάλιστα εν κρυπτώ όπως κατηγορείται από συμβούλους της αντιπολίτευσης. Έχει δικαίωμα να καταστρέψει τον μοναδικό πνεύμονα ζωής του τόπου μας . Και οι κάτοικοι είναι ενήμεροι για αυτό που πάει να γίνει?
Δεν είναι δυνατόν η τοπική κοινωνία να αγκαλιάσει μια τέτοια πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής με τους τεράστιους πυλώνες , τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα την ηχορύπανση και την καταστροφή του περιβάλλοντος!!!
Χιλιάδες άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις πόλεις δαπανώντας κόπους και θυσίες μιας ζωής για να αποκτήσουν μια κατοικία στο καθαρό και ευχάριστο περιβάλλον του δήμους μας, δεν νομίζω πως είναι ποτέ δυνατόν, να δεχθούν μια τέτοια ενέργεια της δημοτικής αρχής.
Η πρόταση της παράταξης ¨ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ"
Στις 18 και 25 Μαΐου 2014 οι πολίτες θα κληθούν να διαλέξουν αν θα επιβραβεύσουν τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής ή θα προτιμήσουν τις προτάσεις της παράταξης "ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ" του υποψήφιου δημάρχου Αστέριου Γαβότση για αξιοποίηση του ορεινού όγκου με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις  για τη δημιουργία χώρων αναψυχής, παιδικών χαρών και σύγχρονων χώρων και εγκαταστάσεων κατάλληλων για άθληση και προπόνησης αθλητικών συλλόγων.
Η σύσταση φορέα διαχείρισης και αξιοποίησης του ορεινού όγκου, θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, καθώς η περιοχή διαθέτει τεράστιο φυσικό πλούτο, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί με ποικίλες παρεμβάσεις.
Τόσο από εθνικούς πόρους, όσο και από ευρωπαϊκά κονδύλια, η "ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ" και ο Αστέριος Γαβότσης θα επιδιώξει την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
  •  Σκοπός της ίδρυσης του φορέα, με συμμετοχή δημοτών όλων των περιοχών του Δήμου, είναι η καλύτερη συνολικά και όχι τοπικά αξιοποίηση αυτού με δυνατότητα έρευνας και προτάσεων.
  •  Έρευνα και προτάσεις αυτού, για ίδρυση υποδομών για πεζοπορία, άθλησης, αγώνων κλπ
  •  Έρευνα δυνατότητας δημιουργίας Βοτανικού κήπου, φραγμάτων και υδροδεξαμενών.
  •  Προτάσεις για διαχείριση των υδάτινων πόρων (υδροφόρος ορίζοντας )
  •  Έρευνα και προτάσεις για αναβάθμιση με προστασία χλωρίδας και πανίδας με δενδροφυτεύσεις, αναδασώσεις, ανάπτυξη, απελευθέρωση θηραμάτων και προστασία άγριων ζώων πτηνών κλπ.
  •  Προτάσεις βελτιώσεις αλλά και εποπτεία των υπαρχόντων μέσων, πυρασφάλειας και υποδομών.
  •  Χαρτογράφηση και καταγραφή όλων των χαρακτηριστικών που διαθέτει ο ορεινός όγκος

Χρήστος Κουκουρούζης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ωραιοκάστρου
 με την "ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ"
Δημότης Καλλιθέας
Δημοτική Ενότητα Καλλιθέας


 Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από την εφημερίδα του Ωραιοκάστρου "Ο ΧΡΟΝΟΣ"

Για όσους ενδιαφέρονται να προμηθευτούν την εφημερίδα η οποία διανέμεται δωρεάν, η διεύθυνση είναι:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.