Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Η ΑΛΗΘΕΙΑ για τα οικονομικά του δήμου Ωραιοκάστρου. Άρθρο του Αστέριου Γαβότση, υποψήφιου Δημάρχου Ωραιοκάστρου

Στις εκλογές του Μαΐου καλούμαστε να επιλέξουμε τη διοίκηση που θα διαχειριστεί την πορεία του τόπου μας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Πολλά θέματα θα αναλυθούν και πολλά θα υποσχεθούν οι υποψήφιες παρατάξεις, ωστόσο, ένας είναι ο παράγοντας που θα επηρεάσει την υλοποίηση δράσεων και έργων και δεν είναι άλλος από την οικονομική κατάσταση του δήμου μας. Δε θέλω να σας κουράσω με αριθμούς και δυσνόητους όρους. Πρέπει να σας παραθέσω όμως τα βασικά σημεία που αφορούν την οικονομική διαχείριση, ώστε να γνωρίζουμε όλοι, και κυρίως οι δημότες και κάτοικοι του δήμου μας.

Με βάσει τα μέχρι σήμερα επίσημα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία του δήμου Ωραιοκάστρου (ισολογισμοί 2012-2010) καθώς επίσης και τα σχόλια του ορκωτού ελεγκτή λογιστή εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:
•       Τα έσοδα του δήμου Ωραιοκάστρου την 3ετία 2012-2010 παρουσίασαν σημαντική μείωση της τάξεως του 40,8%. Ειδικότερα τα έσοδα το 2012 ανήλθαν σε 9.584.000 ευρώ από 16.233.000 ευρώ το 2010. Η πτώση των εσόδων δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη μείωση των επιχορηγήσεων, όπως διατείνεται ανέξοδα η απερχόμενη διοίκηση. Σημαντικό μέρος της δραστικής συρρίκνωσης των οικονομικών πόρων οφείλεται στην αδυναμία είσπραξης εσόδων λόγω έλλειψης οργάνωσης των εισπρακτικών και ελεγκτικών υπηρεσιών των δήμου. Η έλλειψη γνώσης, η διοικητική ανεπάρκεια, ο παλαιοκομματισμός, η μη αναζήτηση εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης δράσεων είναι μόνο μερικές από τις πολλές αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευση των εσόδων του δήμου.
•       Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια ο δήμος παρουσιάζει αρνητική λειτουργική κερδοφορία το 2012 (-5,7% ως ποσοστό επί των εσόδων). Το κρίσιμο αυτό μέγεθος δηλώνει αδυναμία εξυπηρέτησης χρηματοοικονομικών εξόδων, ανόργανων εξόδων, δόσεων Μεσομακροπροθέσμων δανείων.
•       Η χρήση κλείνει με σημαντικές ζημιές ύψους  1.618.000 ευρώ. Το ύψος της ζημίας σχεδόν διπλασιάζεται, δηλ. ανέρχεται σε 3.246.000 ευρώ, αν προσθέσουμε ποσό 1.627.000 ευρώ το οποίο βάσει σχολίων του ορκωτού ελεγκτή λογιστή αφορά έσοδα προηγουμένων χρήσεων και στην πραγματικότητα πρόκειται για δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
•       Τα γενικά έξοδα, ως ποσοστό επί των πωλήσεων, ανέρχονται κατά μέσο όρο της 3ετίας σε 19,7% και κρίνονται υψηλά. Το ύψος των γενικών εξόδων είναι ενδεικτικό της ξεπερασμένης φιλοσοφίας της διοίκησης, της αδυναμίας της να εξορθολογήσει το σπάταλο και παρασιτικό τρόπο λειτουργίας της, σε μια εποχή που οι πολίτες υφίσταται δραματικές μειώσεις των εισοδημάτων τους και κατ επέκταση του βιοτικού τους επιπέδου.
•       Οι απαιτήσεις του δήμου κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα
•       Οι επισφαλείς απαιτήσεις, βάσει των σχολίων του ορκωτού ελεγκτή λογιστή την 3ετία 2012-2010 αυξήθηκαν κατά 60% περίπου. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2012 ανήλθαν σε  1.624.000 ευρώ.
•       Η προαναφερθείσα μείωση των εσόδων κατά 40,8%, σε συνδυασμό με την αύξηση των επισφαλών απαιτήσεων κατά 60% προδίδουν την αποτυχία της οικονομικής διαχείρισης της διοίκησης Σαραμάντου. Επιπρόσθετα προμηνύουν ένα εντελώς δυσοίωνο μέλλον το οποίο η νυν διοίκηση δεν έχει τις γνώσεις και την εμπειρία να διαχειριστεί.
•       Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός, ως ποσοστό επί των συνολικών υποχρεώσεων δεν παρουσίασε καμία βελτίωση και παραμένει στα επίπεδα του 45% περίπου.
•       Οι συνολικές υποχρεώσεις του δήμου Ωραιοκάστρου ανέρχονται σε 12.572.000 ευρώ, δηλαδή υπερβαίνουν κατά πολύ τα συνολικά έσοδα τα οποία ανέρχονται σε 9.584.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 όταν η νυν διοίκηση ανέλαβε τις τύχες του δήμου μας παρέλαβε έσοδα 16.233.000 ευρώ και έξοδα  16.574.000 ευρώ. Μετά μόλις από 2 χρόνια διαχείρισης από τον κ. Σαραμάντο η σχέση εσόδων – εξόδων έχει ανατραπεί επί το δυσμενέστερο.
Το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα που παρήγαγε η απερχόμενη διοίκηση είναι ιδιαίτερα αρνητικό. Η απερχόμενη δημοτική αρχή έχει δείξει τι μπορεί να κάνει. Δυστυχώς δε μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις απαιτήσεις της εποχής μας. Για αυτό είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ η ορθή επιλογή των εκπροσώπων, οι οποίοι θα αναλάβουν τη διοίκηση του δήμου μας στις εκλογές το Μάιο του 2014.
Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, στη νέα γενιά και με επίγνωση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουμε με την ανάληψη της διοίκησης του δήμου, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ για:
•      Εξυγίανση των οικονομικών του δήμου
•      Διαφάνεια
•      Ανάδειξη νέας φιλοσοφίας στην άσκηση διοίκησης
•      Εκσυγχρονισμό και οργάνωση των υπηρεσιών
•      Ευέλικτο σύστημα ελέγχου
•      Αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων, προκειμένου να εξοικονομήσουμε πόρους
•      Περιστολή των γενικών εξόδων
•      Εμπλουτισμό των πηγών χρηματοδότησης των δράσεών μας
Είναι καιρός οι δημότες του δήμου Ωραιοκάστρου να μας δώσουν τη σκυτάλη της διοίκησης του δήμου και την εντολή να αντιστρέψουμε την αρνητική του πορεία.

Γιατί εμείς ΜΠΟΡΟΥΜΕ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.