Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Πολιτεία Με Όραμα: «Η Δημοτική Αρχή Δεν Γνωρίζει Τα Καθημερινά Προβλήματα Των Δημοτών Μας»

Δεν προλάβαμε να αναφερθούμε στην άθλια κατάσταση των παιδικών χαρών του δήμου Ωραιοκάστρου και η απερχόμενη διοίκηση του δήμου… έσπευσε να μας επιβεβαιώσει. Μόλις λίγα 24ωρα μετά τη δημοσίευση της καταγγελίας μας, η δημοτική αρχή προχώρησε σε ανακοίνωση – εκδήλωση ενδιαφέροντος για την προμήθεια οργάνων παιδικών χαρών για τον εξοπλισμό των παιδικών χαρών του δήμου, καλώντας κάθε ενδιαφερόμενο να εκδηλώσει ενδιαφέρον με σχετική οικονομική προσφορά στα γραφεία του δήμου, μέχρι την Παρασκευή 21-03-2014.
Με την κίνησή της αυτή η δημοτική αρχή παραδέχεται την κακή εικόνα των παιδικών χαρών του δήμου, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο καθημερινά τη σωματική ακεραιότητα εκατοντάδων παιδιών, που τις επισκέπτονται και μας αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι δεν γνωρίζει ούτε τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών μας, καθώς μερίμνησε για τη λύση του προβλήματος αμέσως μετά τη δημοσίευσή του από τη δημοτική παράταξη «Πολιτεία με Όραμα».
«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που η δημοτική αρχή μετά την παρέμβασή μας προχωρά σε προμήθεια οργάνων παιδικών χαρών. Ωστόσο, καταγγέλλουμε το γεγονός ότι επέλεξε να το κάνει μόλις δύο μήνες πριν τις εκλογές. Η άθλια εικόνα των παιδικών χαρών υπάρχει εδώ και 3,5 σχεδόν χρόνια. Η παράταξή μας αναφέρθηκε και παλαιότερα στο συγκεκριμένο πρόβλημα χωρίς να εισακουστεί. Η απερχόμενη δημοτική αρχή θα πρέπει να καταλάβει ότι τα ψέματα τελείωσαν. Οι δημότες καταλαβαίνουν και στις επερχόμενες εκλογές θα καταψηφίσουν τον δήμαρχο των προεκλογικών (!) και μόνο έργων», αναφέρουν τα στελέχη της δημοτικής παράταξης «Πολιτεία με Όραμα».
Γραφείο Τύπου

Σας επισυνάπτουμε το δημοσίευμα της εφημερίδας “Χρόνος” για την κατάσταση των παιδικών χαρών στο δήμο Ωραιοκάστρου
Πολιτεία με Όραμα:
«Τα παιδιά μας κινδυνεύουν καθημερινά»
Σε άθλια κατάσταση βρίσκονται στο σύνολό τους οι παιδικές χαρές στο δήμο Ωραιοκάστρου. Σπασμένα παιχνίδια και σκουριασμένα, στις περισσότερες περιπτώσεις μη ασφαλή θέτουν σε κίνδυνο καθημερινά τη σωματική ακεραιότητα εκατοντάδων παιδιών που τις επισκέπτονται. Μπορεί η δημοτική αρχή να υποστηρίζει ότι έγιναν καταγραφές σε όλες τις παιδικές χαρές του δήμου, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες, ωστόσο, μια επίσκεψη αρκεί για να δει κανείς το… χάλι που επικρατεί!
Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων της διοίκησης για επίλυση των προβλημάτων, τα παιδιά μας είναι αναγκασμένα να παίζουν σε επικίνδυνες παιδικές χαρές με τον δήμαρχο όχι μόνο να μην ενδιαφέρεται αλλά να επιρρίπτει ευθύνες στους πολίτες. «Έχουμε και κακή νοοτροπία. Έχω δει ανθρώπους της ηλικίας μας να ανεβαίνουν σε παιδικές κούνιες», είχε υποστηρίξει μάλιστα σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου.
Τι μπορεί να πει όμως κανείς για μια δημοτική αρχή που αδιαφορεί για τα πάντα; Μια δημοτική αρχή που δεν ασχολείται ούτε με τα πιο μικρά και καθημερινά προβλήματα των δημοτών; Μια δημοτική αρχή που θυμήθηκε προεκλογικά να… προχωρήσει σε έργα του θεαθήναι; Μια δημοτική αρχή που επιρρίπτει ευθύνες στους δημότες, σε μια προσπάθειά της να καλύψει την ανυπαρξία της; Μια δημοτική αρχή που δεν σέβεται τους νόμους και έχει αφήσει τις παιδικές χαρές να… ρημάζουν!
Ο νόμος είναι σαφής. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (υπ’ αρ. 28492/2009) μια παιδική χαρά θα πρέπει
να διαθέτει καθίσματα για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο και τη βροχή, εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑΜΕΑ, καλάθια απορριμμάτων, σήμανση κ.α.
Ο εξοπλισμός της παιδικής χαράς πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένος για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι. Τα υλικά του εξοπλισμού πρέπει να έχουν ελεχθεί, ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις προτύπων του ΕΛΟΤ (π.χ. οι γωνίες να είναι στρογγυλεμένες, να μη γίνεται χρήση αμιάντου, τοξικών χρωμάτων, εύφλεκτων υλικών κ.λπ.), όπως επίσης και τα όργανα και οι κατασκευές, καθώς και οι επιφάνειες πτώσης (ειδικό μαλακό δάπεδο) πρέπει να πληρούν προδιαγραφές συγκεκριμένων προτύπων του ΕΛΟΤ. Πρέπει ακόμα οι χώροι να διαχωρίζονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και να έχουν τα αντίστοιχα όργανα κ.ο.κ.
Οι περισσότερες παιδικές χαρές του δήμου μας φυσικά δεν πληρούν τις προδιαγραφές αυτές και οι ευθύνες βαρύνουν τη δημοτική αρχή, η οποία είναι και υπεύθυνη για την ασφαλή λειτουργία μιας παιδικής χαράς. Σύμφωνα με τον νόμο με ευθύνη της δημοτικής αρχής λαμβάνονται μέτρα για την φύλαξη της παιδικής χαράς, είτε με περιοδικούς ελέγχους από τη δημοτική αστυνομία ή άλλους υπαλλήλους του δήμου, είτε οργανώνοντας εθελοντικές ομάδες φύλαξης, είτε με προσωπικό που ορίζεται για τον σκοπό αυτό, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.
Με την υπουργική απόφαση προβλέπεται επίσης να γίνεται τακτική συντήρηση της παιδικής χαράς, η οποία θα πρέπει να σχεδιάζεται και να διενεργείται σύμφωνα με τα πρότυπα του ΕΛΟΤ, τις οδηγίες του κατασκευαστή και τη συχνότητα χρήσης του εξοπλισμού. Για το λόγο αυτό θα πρέπει π.χ. να εξασφαλίζεται η άμεση επισκευή του φθαρμένου εξοπλισμού ή τμημάτων αυτού και ό,τι άλλο κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλίζεται συνεχώς η ασφαλής παραμονή των παιδιών στην παιδική χαρά, και να τίθεται εκτός λειτουργίας ο εξοπλισμός, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών, έως ότου επισκευαστεί – και να αντικαθίσταται, όταν κρίνεται ότι η επισκευή του είναι αδύνατη.
Μέχρι τις 31.12.2012 οι δημοτικές αρχές όφειλαν να προσαρμόσουν τις παιδικές χαρές, που λειτουργούν ήδη στην περιφέρεια τους, στις διατάξεις της ως άνω υπουργικής απόφασης. Ωστόσο, στο δήμο Ωραιοκάστρου η συγκεκριμένη απόφαση μάλλον καταχωνιάστηκε σε κάποιο συρτάρι… Δεν εξηγείται αλλιώς η κατάσταση που επικρατεί στις παιδικές χαρές του δήμου.
Τα στελέχη της δημοτικής παράταξης «Πολιτεία με Όραμα» και ο επικεφαλής της Αστέριος Γαβότσης πραγματοποίησαν πριν λίγες ημέρες επιτόπιες επισκέψεις σε παιδικές χαρές του δήμου και είδαν από κοντά την άθλια κατάσταση. Συνομίλησαν μάλιστα με γονείς οι οποίοι ζήτησαν την παρέμβασή τους ώστε οι παιδικές χαρές να αποτελούν χώρο παιχνιδιού και άθλησης των παιδιών τους και όχι χώρο που θα απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα.
Στόχος όλων μας είναι όχι μόνο η αναβάθμιση όλων των παιδικών χαρών και στις τρεις δημοτικές ενότητες του διευρυμένου δήμου Ωραιοκάστρου αλλά και οι νόμιμες συνθήκες λειτουργίας των παιδικών χαρών, προκειμένου τα παιδιά μας να απολαμβάνουν με ασφάλεια το παιχνίδι τους.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αλλάξουμε τη σημερινή εικόνα των παιδικών χαρών και θα το κάνουμε, όταν αναλάβουμε τη διοίκηση του δήμου. ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τα καταφέρουμε. Το χρωστάμε στα παιδιά μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.