Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΤΣΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΤΣΙΟΥ* ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ. 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η παρούσα δυσμενής οικονομική κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας και κατά συνέπεια οι πολίτες, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων, της αύξησης της φορολογίας (έμμεσης και άμεσης), των μαζικών απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, της ανυπαρξίας νέων θέσεων εργασίας για τους απολυμένους και τους νέους, δημιουργεί την ανάγκη ενίσχυσης νέων δομών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης στους Δήμους.
Οι βασικοί πυλώνες της πολιτικής μας, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνίστανται στην ουσιαστική παρέμβαση μας με σκοπό την άμεση ενίσχυση όλων των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την υφιστάμενη κατάσταση.
Συγκεκριμένα, δεσμευόμαστε για την πλήρη εφαρμογή των παρακάτω δράσεων, με γνώμονα τον Δημότη:

1. Παιδικοί Σταθμοί
Στο Δήμο μας λειτουργούν 8 παιδικοί σταθμοί οι οποίοι φιλοξενούν έναντι αντιτίμου σχεδόν το 50% των συμμετεχόντων παιδιών. Δεσμευόμαστε ότι τα δωρεάν τροφεία θα ισχύουν για όλους, ανεξαρτήτως κριτηρίων. Επίσης δεσμευόμαστε ότι θα δημιουργήσουμε νέους σταθμούς ή/και θα ενισχύσουμε τη δυναμικότητα των υπαρχόντων, προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες του Δήμου.
2. Συμβουλευτική γονέων
Δημιουργία ομάδας ειδικών ψυχολόγων-παιδαγωγών (με Δημοτικούς πόρους αλλά και στα πλαίσια της πρότασης 22, βλ. παρακάτω) με σκοπό την ουσιαστική και συνεχή υποστήριξη των παρόντων ή μελλοντικών γονέων σε θέματα ανατροφής και διαπαιδαγώγησης.
3. Ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»
Με την αύξηση του ανθρώπινου εξειδικευμένου δυναμικού προκειμένουν να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες της τρίτης ηλικίας, κυρίως στους αγροτικούς πληθυσμούς του Δήμου μας, όπου η συνεχής απομόνωση και υποβάθμισή οδηγεί σε περιθωριοποίηση της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας. Αυτό θα το πετύχουμε με την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, που δεν θα περιορίζονται σε μία απλή «εθιμοτυπική» επίσκεψη αλλά στην παροχή φροντίδας φαγητού, υγιεινής, φαρμακευτικής αγωγής και κάθε είδους στήριξης των ηλικιωμένων, σε μόνιμη και σταθερή βάση.
4. ΚΑΠΗ (Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων)
Ενίσχυση και δημιουργία (όπου δεν υπάρχουν) ΚΑΠΗ σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου μας.
Προσφερόμενες Υπηρεσίες στα ΚΑΠΗ

  • Φροντίδα και οδηγίες για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • Επιμόρφωση, διαλέξεις, επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
  • Δημιουργία χώρου που θα λειτουργεί ως παραδοσιακό καφενείο στο οποίο θα προσφέρονται ροφήματα, αναψυκτικά κ.τ.λ., σε τιμές κόστους, με κύριο μέλημα τη συντροφιά και συνεύρεση μεταξύ των μελών του ΚΑΠΗ.
  • Ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών με τη δημιουργία προγραμμάτων ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης.
  • Πολύτεκνοι, άνεργοι & ΑΜΕΑ.

5. Μέτρα για τους ανέργους
Δημιουργία ποσοτικής και ποιοτικής βάσης δεδομένων άνεργων συμπολιτών, ανάλογα με το επάγγελμα, τις ικανότητες, την ηλικία και το φύλο. Συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις, ώστε να διερευνηθεί η προοπτική απασχόλησης των συμπολιτών μας, με βάση τις ανάγκες της αγοράς. Κίνητρα στις επιχειρήσεις μέσω υποστήριξης για την ένταξη σε προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης.
Προσλήψεις ανέργων μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, προγράμματα του ΟΑΕΔ για ΑΜΕΑ και για άτομα πλησίον της σύνταξης.
Ενίσχυση των ανέργων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα μέσω της δωρεάν παραχώρησης γεωργικών εκτάσεων του Δήμου για τη δημιουργία πρότυπων μονάδων παραγωγής.
Υποστήριξη σε όσους ανέργους επιθυμούν για την ένταξη σε προγράμματα ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, με βοήθεια στην προετοιμασία του φακέλου.
Δημιουργία ειδικού γραφείου αντιμετώπισης της ανεργίας με μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.
Στόχος μας, η εξάλειψη της ανεργίας στο Δήμο μας.
6. Καμία απόλυση εργαζομένων από τους Δήμους – κατάργηση του μέτρου της διαθεσιμότητας/των απολύσεων εργαζομένων στους ΟΤΑ
Επαναπρόσληψη των απολυμένων σχολικών φυλάκων.
7. Μέτρα για την πρωτοβάθμια παροχή υγείας στους δημότες
Λόγω της συνεχούς συρρίκνωσης των δημοσίων παροχών υγείας και του αποκλεισμού των μακροχρόνια ανέργων και των ελευθέρων επαγγελματιών από το σύστημα υγείας, θα φροντίσουμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν επαρκέστερα αυτές τις ανάγκες.
Α) Δημιουργία τριών κινητών ιατρικών μονάδων (μία ανά κάθε δημοτικό διαμέρισμα) που θα αποτελούνται από τρία πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα – κινητά ιατρεία επανδρωμένα με το απαιτούμενο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, με σκοπό τις παρακάτω υπηρεσίες:
·         Αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και μεταφοράς των ασθενών στα πλησιέστερα νοσοκομεία.
·         Παροχή, σε καθημερινή βάση, ιατρικής φροντίδας σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου μας.
·         Οι μονάδες αυτές θα λειτουργούν και ως κέντρα αιμοδοσίας για την ανάπτυξη της δημοτικής τράπεζας αίματος.
Β) Δημιουργία κοινωνικού φαρμακείου - Δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους και άπορους μόνιμους και νόμιμους κατοίκους του Δήμου μας.
8. Μέριμνα για τους υπερήλικες δημότες - Γηροκομείο
Λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, η χώρα μας οδηγείται σε ανθρωπιστική κρίση. Οι πρώτοι που βάλλονται είναι οι αδύναμες κοινωνικές ομάδες όπως οι υπερήλικες που δεν έχουν πρόσβαση σε δημόσια γηροκομεία. Κύριο μέλημά μας με την ανάληψη των καθηκόντων μας οι ενέργειες, σε συνεργασία με τους συνδημότες μας οι οποίοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμβάλλουν ως δωρητές – ευεργέτες, για τη δημιουργία γηροκομικής μονάδας που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του Δήμου μας.
9. Μέριμνα για τις καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών σε συνεργασία με όμορους Δήμους
Δημιουργία κατασκηνωτικού κέντρου στο Δήμο μας, με σκοπό τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, των οποίων οι γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα στείλουν σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις.
Το φυσικό περιβάλλον του Δήμου Ωραιοκάστρου ενδείκνυται για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Οι πόροι για αυτή τη δραστηριότητα μπορούν να εξοικονομηθούν μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
10. Αναστολή πληρωμής των χρεών προς το Δήμο -χωρίς προσαυξήσεις- των ανέργων και απόρων συμπολιτών
11. Αίτημα προς τη διοίκηση του ΟΑΣΘ (σε συνεργασία με άλλους Δήμους) για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων
12. Υποστήριξη και προώθηση μορφών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας με ειδική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του Δήμου
13. Έκδοση «Κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης» για την αγορά προϊόντων σε προσιτές τιμές ύστερα από συμφωνία του Δήμου με εκπροσώπους της τοπικής αγοράς.
14. Διασφάλιση δωρεάν παροχής ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου και σταθερού τηλεφώνου στους δημότες που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
15. Διαδημοτική συνεργασία για την υποστήριξη μεταναστών-προσφύγων.
16. Θέρμανση σχολείων με φυσικό αέριο και πετρέλαιο αφορολόγητο – απαλλαγή των σχολικών επιτροπών από την υποχρέωση εξόφλησης λογαριασμών ΔΕΚΟ/θέρμανσης, ειδική διαπραγμάτευση καυσίμου θέρμανσης για τα σχολεία.
Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των σχολείων για την εξοικονόμηση ενέργειας, σε ανανεώσιμη μορφή.
15. Επέκταση σχολικής φύλαξης σε όλα τα σχολεία – σύνδεση φύλαξης σχολείων με τη συντήρησή τους.
16. Συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο υποστήριξης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Δημιουργία ομάδας νομικών για τη δωρεάν υποστήριξη των υπερχρεωμένων καταναλωτών που κινδυνεύουν με κατασχέσεις λόγω αδυναμίας αποπληρωμής στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. Στήριξη των πολιτών από αδυναμία εξόφλησης λογαριασμών ΔΕΗ και ΕΥΑΘ.
17. Μείωση των δημοτικών τελών κατά 50% σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πολιτών
Ειδικότερα οι κατηγορίες που τυγχάνουν μείωση των τελών, είναι:
18. Προμήθεια προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς με χαμηλό κόστος
Θεσμοθέτηση αγοράς αγροτικών προϊόντων πρώτης ανάγκης (απευθείας από τους παραγωγούς χωρίς μεσάζοντες) για τη διάθεση τους σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία κάθε πολίτης θα δηλώνει τις ανάγκες του σε αγροτικά προϊόντα, ώστε να υπάρχει αντίστοιχα ελαστικότητα στην προσφορά από την πλευρά των παραγωγών.
19. Ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου
Δωρεάν παροχή ειδών διατροφής σε άπορους ή οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας οι οποίοι διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στο Δήμο μας με μέγιστο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 5.500 €.
20. Προγράμματα μαζικού Αθλητισμού για παιδιά και νέους
21. Οργάνωση και λειτουργία θεατρικού εργαστηρίου, εργαστηρίου κεραμικής, εικαστικών, ψηφιδωτού και φωτογραφίας ανταποδοτικού χαρακτήρα με ελάχιστη συνδρομή των ατόμων που θα τα παρακολουθούν
22. Δημιουργία τράπεζας ελεύθερου χρόνου
·         Ο εθελοντισμός ξεπερνά τα όρια της φιλανθρωπίας, αφορά πράξεις και όχι λόγια. Στοχεύει στην εξέλιξη της κοινωνίας και των μελών της, σύμφωνα με τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης
·         Σε μια τράπεζα χρόνου, ένας μηχανικός ή καθηγητής που προσφέρει μια ώρα επαγγελματικών υπηρεσιών, δικαιούται μια ώρα άλλων υπηρεσιών, όπως μαγείρεμα, φύλαξη ηλικιωμένου, κ.τ.λ πράγματα δηλαδή που μπορεί να προσφέρει κι ένα όχι ειδικευμένο άτομο.
·         Έτσι και τα άτομα που βοηθούνται νοιώθουν καλύτερα με την οπτική πως έχουν κάτι ανταλλάξιμο με αξία, δηλαδή τον χρόνο τους, και παράλληλα βοηθούνται να επανενταχτούν, εφόσον η εργασία όλων στην τράπεζα αξιολογείται ποιοτικά και αυτό λειτουργεί ως ανταμοιβή αλλά κι ως κίνητρο αναβάθμισης προσόντων.

                                                                 Γιώργος Χάτσιος

( *Ο Γιώργος Χάτσιος είναι μέλος της ομάδας δράσης πολιτών Ωραιοκάστρου ΄΄ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΄΄που διοργανώνουν τις
αγορές χωρίς μεσάζοντες στο Ωραιόκαστρο )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.