Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Έκλεισαν οι υποψήφιοι στο νομό Θεσσαλονίκης

Ελάχιστα είναι πλέον τα άδεια κουτάκια στο παζλ των υποψηφιοτήτων στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης. Στους περισσότερους το προεκλογικό σκηνικό έχει πλήρως αποσαφηνιστεί, ενώ μέσα στις προσεχείς εβδομάδες θα διευθετηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες, που αφορούν την ανακήρυξη κάποιων νέων υποψηφίων ή την απόσυρση κάποιων άλλων, οι οποίοι οδεύοντας προς την τελική ευθεία διαπιστώνουν ότι η προσπάθειά τους δύσκολα θα καρποφορήσει.

Του Νίκου Ηλιάδη

Ένα πρώτο γενικό συμπέρασμα από τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ότι από τους δεκατέσσερις νυν δημάρχους στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης οι δώδεκα (πλην του Γιάννη Μπίκου στη Χαλκηδόνα και του Γιάννη Αλεξανδρή στο Θερμαϊκό) θα είναι ξανά υποψήφιοι. Εκ νέου υποψήφιοι θα είναι και αρκετοί που είχαν δοκιμάσει ανεπιτυχώς την τύχη τους το 2010. Τέλος όσον αφορά τα κόμματα, το μόνο που έχει ανακοινώσει το σύνολο των υποψηφίων του είναι το ΚΚΕ, το οποίο θα εκπροσωπηθεί στις εκλογές μέσω της «Λαϊκής Συσπείρωσης», όπως και το 2010. Το μέχρι στιγμής προεκλογικό σκηνικό στους δεκατέσσερις δήμους του νομού Θεσσαλονίκης έχει ως εξής:


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό που λείπει από το προεκλογικό παζλ του δήμου Θεσσαλονίκης. Την Πέμπτη έπειτα από συνεχείς παλινωδίες και ανατροπές έκλεισε η υποψηφιότητα του Σταύρου Καλαφάτη εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας. Ο βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης προβάλλει ως ο μεγάλος αντίπαλος του νυν δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος έχει τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, της Κίνησης των 58, της Δυναμικής Ελλάδας κ.ά. Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πιθανότερο υποψήφιο τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη ανακοινωθεί οι υποψηφιότητες του Γιάννη Δελλή εκ μέρους του ΚΚΕ, του Χάρη Παπαγεωργίου, ο οποίος έχει στη στήριξη των ΑΝ.ΕΛ., του δημοτικού συμβούλου Χρήστου Μάτη, του πρώην δημοτικού συμβούλου Γιάννη Κουριανίδη, ο οποίος έχει τη στήριξη του «Εθνικού Μετώπου» και του «Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας», του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αρτέμη Ματθαιόπουλου και του Γιώργου Κοζακίδη, υποψηφίου το 2010 με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη στην περιφέρεια.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα κενά που υπήρχαν στις υποψηφιότητες, κυρίως σε ό,τι αφορά τους εκλεκτούς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσκείμενη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημοτική παράταξη «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς» αποφάσισε το βράδυ της Παρασκευής να κατεβάσει υποψήφιο τον πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μανόλη Λαμτζίδη. Ωστόσο στον ίδιο χώρο κινείται και η παράταξη του Μιχάλη Παναγιωτίδη, ο οποίος ανακοίνωσε ήδη ότι θα είναι ξανά υποψήφιος. Η υποψηφιότητα του κ. Παναγιωτίδη αναμένεται να επικυρωθεί στη σημερινή γενική συνέλευση της παράταξης. Η ΝΔ άναψε το πράσινο φως στον έμπορο και δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Τζοβάνη να συγκροτήσει παράταξη, μιας και οριστικά απέχουν από τις εκλογές οι υποψήφιοι του 2010 από το «γαλάζιο χώρο» Χάρρυ Κλυνν και Γιάννης Χαραλαμπίδης. Πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά του ο νυν δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο οποίος θα έχει βεβαίως τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Πάντως από τον ίδιο χώρο κινείται τελευταία η πρώην αντιδήμαρχος Αμαλία Πασαλίδου, η οποία σχεδιάζει να ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά της -ενδεχομένως με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ- στις 24 του μήνα. Υποψήφιος της προσκείμενης στο ΚΚΕ «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι ο γεωπόνος Βικέντιος Αντωνάκης.

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΜΕΝΕΜΕΝΗ
Τη στήριξη της ΝΔ θα έχει εκ νέου ο νυν δήμαρχοςΛάζαρος Κυρίζογλου. Απέναντί του θα είναι ο δικηγόροςΓιώργος Κυριλλίδης, τον οποίο στηρίζουν ΠΑΣΟΚ, ΑΝ.ΕΛ. και ενδεχομένως και ΔΗΜΑΡ. Συνδυασμό συγκροτεί ο πρώην αντιδήμαρχος του κ. Κυρίζογλου Γιώργος Καζαντζίδης, επικεφαλής της παράταξης «Όραμα για το μέλλον». Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το φαρμακοποιό και δημοτικό σύμβουλο Παράσχο Λαδά, ο οποίος ανακοινώνει σήμερα το πρωί την υποψηφιότητά του. Στο πλευρό του είναι και η υποψήφια το 2010 με το ΠΑΣΟΚ και πρώην βουλευτίνα Βούλα Τεκτονίδου, που συμμετέχει πλέον στην «Κοινωνική Συμφωνία». Το ΚΚΕ κατεβάζει τον εκπαιδευτικό Γιάννη Νοτάκη. Στις εκλογές θα συμμετάσχουν πιθανότατα και σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Το ένα είναι η «Εργατική Αντεπίθεση», η οποία το 2010 είχε εκλέξει δημοτικό σύμβουλο τον Ηλία Βούζα, ενώ μαζώξεις γίνονται και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ με πρωτεργάτη τον Ηλία Σμίλιο.

ΚΟΡΔΕΛΙΟ-ΕΥΟΣΜΟΣ
Ο νυν δήμαρχος Στάθης Λαφαζανίδης θα είναι ξανά υποψήφιος έχοντας τη στήριξη της ΝΔ. Στην πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης συγκροτήθηκε συνδυασμός με επικεφαλής τον πρώην αντιδήμαρχο Κώστα Σωτηράκη, τον οποίο στηρίζουν τοπικά αυτοδιοικητικά στελέχη, όπως οι κύριοι Χατζηβρέττας, Λεμπετλής και Πετρίδης. Υποψήφιος είναι ξανά ο προερχόμενος επίσης από τη ΝΔ Πέτρος Σούλας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τον Ανέστη Βασιλειάδη, υποψήφιο και το 2010. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατεβάζει ξανά τον Λεωνίδα Ναθαναηλίδη. Υποψήφιος δηλώνει και οΘεοφάνης Παπαδόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Ελεύθεροι - Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών».

ΝΕΑΠΟΛΗ-ΣΥΚΙΕΣ
Ο νυν δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης είναι ξανά υποψήφιος και θα έχει βεβαίως την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ. Υποψήφιος είναι και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Ζιγκερίδης, ο οποίος έχει τη στήριξη της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Γιαρένη, ενώ η «Λαϊκή Συσπείρωση» στηρίζει ξανά τον επιχειρηματίαΧαράλαμπο Βέλλη. Για τη συγκρότηση συνδυασμού κινούνται και ο πρώην αντιδήμαρχος Βασίλης Μιχαηλίδης, υποψήφιος και το 2010, και ο προσκείμενος στη ΝΔ πρώην συνεργάτης της Έλενας Ράπτη Ανδρέας Σταυρίδης. Συζητείται επίσης το όνομα του πρώην δημάρχου ΝεάποληςΓρηγόρη Χατζησάββα, ο οποίος ωστόσο προς το παρόν αρκείται να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
Υποψήφιος εκ νέου θα είναι ο δήμαρχος Διαμαντής Παπαδόπουλος. Απέναντί του έχει αρκετά πρώην στελέχη της παράταξής του, τα οποία αποχώρησαν στη διάρκεια της τρέχουσας θητείας. Ήδη υποψηφιότητα ανακοίνωσαν οΓιάννης Μοσχούλας και ο Γιώργος Λίλτσης, οι οποίοι προέρχονται από την παράταξη της πλειοψηφίας. Εκ νέου υποψήφιος είναι ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο οποίος θα έχει τη στήριξη της ΝΔ. Υποψήφιος δηλώνει και ο πρώην δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης, ο οποίος έχει πρόσφατη καταδίκη, εξαιτίας της οποίας ενδέχεται να τεθεί σε αργία από δημοτικός σύμβουλος πριν από τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκροτήσει εδώ και καιρό δημοτική παράταξη με πρωτεργάτη το δημοτικό σύμβουλο Τάκη Θεοδοσιάδη, αλλά υποψήφιος δεν έχει βρεθεί ακόμη. Το δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Βούρτσα κατεβάζει επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» το ΚΚΕ.

ΠΥΛΑΙΑ-ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ
Οι υποψηφιότητες οι οποίες έχουν ανακοινωθεί έως τώρα είναι του νυν δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, τουΑπόστολου Αντωνούδη, ο οποίος στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους, και του Οδυσσέα Μααΐτα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Νιφούδης.

ΛΑΓΚΑΔΑΣ
Υποψηφιότητα ανακοίνωσαν ο δήμαρχος Γιάννης Αναστασιάδης και ο τέως δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης, αμφότεροι από το χώρο της ΝΔ. Υποψήφιος εκ μέρους του ΚΚΕ είναι ο Φίλιππος Γεωργουδάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει την περίπτωση της Μαρκέλας Ταυρίδου, ενώ για συγκρότηση συνδυασμού κινείται ο πρώην δήμαρχος Ασσήρου Δημήτρης Ράβναλης.

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
Σίγουροι υποψήφιοι εμφανίζονται ο νυν δήμαρχοςΔημήτρης Σαραμάντος, ο πρώην δήμαρχος ΜυγδονίαςΑστέριος Γαβότσης και ο Άγγελος Θέμελης από το ΚΚΕ. Από το ΣΥΡΙΖΑ εξετάζεται η υποψηφιότητα του Γρηγόρη Εδιρνέλη, ενώ για τη συγκρότηση συνδυασμού κινείται ο πρώην αντιδήμαρχος του Νίκου Μπάτου Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ
Ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μπίκος δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Από το χώρο της ΝΔ υποψήφιοι δηλώνουν: ο πρώην δήμαρχος Κουφαλίων Γιάννης Τσουκνιδάς, ο πρώην δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Άρης Αραμπατζής και ο τέως δήμαρχος Χαλκηδόνας Παναγιώτης Δαϊκούδης. Επίσης συνδυασμό συγκροτούν ο πρώην δήμαρχος Κουφαλίων Δημήτρης Μπελίδης και ο Μαυρουδής Μηντσιούδης, οι οποίοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ο Φώτης Κυριακίδης, ενώ την υποψηφιότητα του γυμναστή Σάββα Μωυσίδη ανακοίνωσε το ΚΚΕ.

ΘΕΡΜΗ
Πολλές είναι οι εκκρεμότητες στο δήμο Θέρμης, κυρίως από την πλευρά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο νυν δήμαρχοςΘόδωρος Παπαδόπουλος είναι ξανά υποψήφιος ως επικεφαλής της ανεξάρτητης παράταξης «Δημοκρατική Ενότητα». Η ΝΔ εμφανίζει δυστοκία, καθώς ο υποψήφιος του 2010 Νίκος Βεζυρτζής αποσύρθηκε. Τα ονόματα που ακούγονται είναι του γιατρού Κώστα Γραικού, υποψήφιου με τη ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, του περιφερειακού συμβούλου Κώστα Πάλλα και της δημοτικής συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Μαριάννας Καπουσούζη, καθώς και του πρώην υπουργού Νίκου Σαλαγκούδη.
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος το 2010 εμφανίστηκε διασπασμένος, καθώς ένα μέρος του (με Σωκράτη Φάμελλο και Αργύρη Κουγιάμη) συμμετείχε στο συνδυασμό του Θ. Παπαδόπουλου, ενώ άλλο τμήμα της οργάνωσης, εκτός Θέρμης, υποστήριξε τη Σοφία Βασιλειάδου. Ανάλογο ρήγμα υπάρχει και τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ. Τις ημέρες αυτές γίνονται συνεχείς συνεδριάσεις των οργανώσεών του και η οριστική απόφαση αναμένεται περί τα τέλη του Φλεβάρη. Από το χώρο του ΚΚΕ υποψήφιος θα είναι ο καθηγητής Φάνης Καρκατζούνης.

ΒΟΛΒΗ
Υποψήφιος με την υποστήριξη της ΝΔ θα είναι ο προ μηνών εκλεγείς δήμαρχος, μετά την παραίτηση του Δημήτρη Γαλαμάτη, Διαμαντής Λιάμας. Υποψηφιότητα ανακοίνωσε και ο Δημήτρης Στοΐτσας εκπροσωπώντας την παράταξη του πρώην δημάρχου Αγίου Γεωργίου Άγγελου Φραντζή. Από την ίδια παράταξη κινείται για τη συγκρότηση συνδυασμού ο ξενοδόχος Γιώργος Νανάκος. Τέλος επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι η καθηγήτριαΒασιλική Πολυζωίδου.

ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ
Ο νυν δήμαρχος Γιάννης Αλεξανδρής δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Από το συνδυασμό του επιχειρείται να αναδειχθεί διάδοχος, αλλά οι έως τώρα προσπάθειες δεν έχουν ευδοκιμήσει. Αντιθέτως έχει σχεδόν έτοιμο το συνδυασμό του ο αντιπεριφερειάρχης ΘεσσαλονίκηςΓιώργος Τσαμασλής, ο οποίος θα έχει στήριξη από τη ΝΔ. Υποψήφιος εκ νέου είναι και ο προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας Γιάννης Μαυρομάτης, ενώ το ΚΚΕ κατεβάζει τη δασκάλα Ντίνα Μώραλη. Διεργασίες γίνονται και στο ΣΥΡΙΖΑ, όπου μετά την άρνηση του Παναγιώτη Ερμείδη αναζητείται λύση, πιθανότατα στο πρόσωπο του δημοσιογράφου Σπύρου Κουζινόπουλου.

ΔΕΛΤΑ
Ο νυν δήμαρχος Γιώργος Γλώσσης θα είναι ξανά υποψήφιος, όμως ενδεχομένως να βρει απέναντί του αρκετά από τα στελέχη της παράταξής του. Συγκεκριμένα κινήσεις, για να συγκροτήσουν συνδυασμό, γίνονται από τον αντιδήμαρχο Γιάννη Ζήση, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Βαλάντη Παπαγεωργίου και το δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Σκουλαριώτη. Επιπλέον ορισμένοι εξακολουθούν να προωθούν την υποψηφιότητα του Κώστα Γιουτίκα, γιου του εκλιπόντος δημάρχου Νικόλαου Γιουτίκα. Στο ΣΥΡΙΖΑ συζητείται, αλλά δεν έχει καταλήξει ακόμη, η υποψηφιότητα του εκπαιδευτικού Γιάννη Ρήγα. Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει σε διαδικασία διαβούλευση, η οποία αναμένεται να καταλήξει την προσεχή εβδομάδα. Η διαβούλευση αφορά την επιλογή του τελικού υποψηφίου, καθώς οι ενδιαφερόμενοι είναι τέσσερις: ο πρώην δήμαρχος Χαλάστρας Γρηγόρης Ουζούνης, ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος, ο δικηγόρος Αντώνης Ζακαλκάς και ο Νίκος Γλερίδης. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατεβάζει τον εκτελωνιστή Ανέστη Πετρίδη.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.