Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Η ταυτότητα του Δήμου μας-Πώς ψηφίζουμε. Του Χρήστου Κουκουρούζη

(Βλεπε επίσης και ΕΔΩ)
Γράφει ο Χρήστος Αλ. Κουκουρούζης

Η Αλλαγές φέρνει η απογραφή του 2011 στον Δήμο Ωραιοκάστρου.
Δημοτικές Κοινότητες ο Πεντάλοφος και το Μελισσοχώρι.
Αυξάνεται ο αριθμός των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Η Περιφέρεια της Καλλιθέας χάνει μία έδρα

Όπως είναι πλέον γνωστό οι επόμενες δημοτικές εκλογές (18/5/2014) θα διεξαχθούν με το ισχύον εκλογικό σύστημα του "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" (Σχετικό άρθρο) και φυσικά με τα πληθυσμιακά δεδομένα της απογραφής του 2011 που κάποιες αλλαγές επιφέρει στα αυτοδιοικητικά πράγματα του δήμου μας. Ας δούμε λοιπόν ποιές είναι οι αλλαγές αυτές.
Πως διαμορφώνεται η ταυτότητα του Δήμου Ωραιοκάστρου με την απογραφή του 2011
(Καλλιθέα-Μυγδονία-Ωραιόκαστρο)
     Ο  Δήμος Ωραιοκάστρου συνεχίζει να αποτελείται από τις τρεις περιφέρειες (όπως ονομάζονται πλέον οι πρώην και καταργηθέντες με τον Καλλικράτη Δήμοι) Καλλιθέας,Μυγδονίας και Ωραιοκάστρου.
Η Περιφέρεια Ωραιοκάστρου αποτελείται από την Δημοτική Κοινότητα Ωραιοκάστρου

Η Περιφέρεια Μυγδονίας αποτελείται από την Δημοτική Κοινότητα Λητής, Δρυμού και Μελισσοχωρίου 
(Σύμφωνα με τον "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" ονομάζονται Δημοτικές Κοινότητες όσες έχουν πάνω από 2000 κατοίκους). Στην Περιφέρεια αυτή η Τοπική Κοινότητα Μελισσοχωρίουι μετονομάζεται σε Δημοτική Κοινότητα Μελισσοχωρίου λόγω της αύξησης του πληθυσμού από 1722 το 2001, σε 3295 το 2011.

Η Περιφέρεια Καλλιθέας αποτελείται από την Δημοτική Κοινότητα Πενταλόφου και τις Τοπικές Κοινότητες Νεοχωρούδας,Νέας Φιλαδέλφειας και Μεσαίου (Οικισμοί Μεσαίου,Πετρωτού,Μονολόφου)
 Ονομάζονται σύμφωνα με τον "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" Τοπικές Κοινότητες όσες έχουν κάτω από 2000 κατοίκους.
 Στην Περιφέρεια της Καλλιθέας έχουμε την μετονομασία του Πενταλόφου από Τοπική σε Δημοτική Κοινότητα λόγω της αύξησης του πληθυσμού (Απογραφή 2011, Κάτοικοι 2019)

Ο πληθυσμός με βάση την νέα απογραφή του 2011

ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Έδρα: Ωραιόκαστρο.
 Πληθυσμός (de facto) 38.185

α. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 6.103
Τοπική Κοινότητα Μεσαίου 1.191
(Μεσαίο 528, Μονόλοφος 376, Πετρωτό 287)
Τοπική Κοινότητα Νέας Φιλαδέλφειας 936
Τοπική Κοινότητα Νεοχωρούδας 1.957
Δημοτική Κοινότητα Πενταλόφου 2.019

β. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ 10.481
Δημοτική Κοινότητα Δρυμού 3.653
Δημοτική Κοινότητα Λητής 3.533
Δημοτική Κοινότητα Μελισσοχωρίου 3.295

γ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ 21.601
Δημοτική Κοινότητα Ωραιοκάστρου 21.601

ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙO
Η απογραφή του 2011 φέρνει και την αύξηση του αριθμού των μελών του δημοτικού Συμβουλίου από 27 σε 33.    
Η Περιφέρεια Ωραιοκάστρου,δηλαδή η πόλη του Ωραιοκάστρου θα συμμετέχει στο 33μελές Δημοτικό Συμβούλιο του  Δήμου με 19 μέλη, παίρνοντας 6 περισσότερες έδρες σε σχέση με το 2010
Η Περιφέρεια Μυγδονίας δηλαδή ο πρώην Δήμος Μυγδονίας θα συμμετέχει στο 33μελές Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου με 9 μέλη παίρνοντας  μία επι πλέον έδρα σε σχέση με το 2010
Η Περιφέρεια Καλλιθέας,δηλαδή ο πρώην Δήμος Καλλιθέας θα συμμετέχει με 5 μέλη χάνοντας μία έδρα σε σχέση με το 2010.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κάθε περιφέρεια θα έχει τους δικούς της υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους.
Κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει: 
Στην περιφέρεια Ωραιοκάστρου έως 38 υποψηφίους,
στην περιφέρεια Μυγδονίας έως 18 υποψηφίους
 και στην περιφέρεια Καλλιθέας έως 10 υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους.
(συνολική ποσόστωση φύλων 11, ανεξαρτήτως εκλογικής περιφέρειας)



Το ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού θα περιλαμβάνει  τον υποψήφιο Δήμαρχο, τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους της περιφέρειας (χωριστά),τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους των άλλων περιφερειών (χωριστά) και τους υποψήφιους Τοπικούς Δημοτικούς ή Κοινοτικούς Συμβούλους του τοπικού διαμερίσματος.


Πώς ψηφίζουμε Δημοτικούς Συμβούλους
Για την εκλογή των Δημοτικών συμβούλων θα ψηφίζουμε τους υποψήφιους της περιφέρειας μας, βάζοντας έως τρεις σταυρούς και έναν τέταρτο μόνο σε υποψήφιο από κάποια άλλη περιφέρεια(πρώην Δήμο).Τα 3/5 των εδρών, δηλαδή 20, καταλαμβάνει ο πλειοψηφούν συνδυασμός και τα 2/5, δηλαδή 13, αναλογικά η αντιπολίτευση.


ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Η Δημοτική Κοινότητα Ωραιοκάστρου δηλαδή η πόλη του Ωραιοκάστρου θα έχει 11μελές Τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο.(Κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει έως 12 υποψήφιους Τοπικούς Δημοτικούς Συμβούλους, με ποσόστοση φύλων 4)

Η Δημοτική Κοινότητα Δρυμού, Λητής , Μελισσοχωρίου και Πενταλόφου θα έχουν 5μελές Τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο (Κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει έως 6 υποψήφιους Τοπικούς Δημοτικούς Συμβούλους, με ποσόστοση φύλων 2 για κάθε Δημοτική Κοινότητα ξεχωριστά)
           Σταυροί για την εκλογή των Τοπικών Δημοτικών Συμβούλων
(Ωραιόκαστρο, Λητή, Δρυμός, Μελισσοχώρι και Πεντάλοφος) θα βάζουμε έως 2 σταυρούς.
Τα 3/5 των εδρών καταλαμβάνει ο πλειοψηφούν συνδυασμός συνολικά στον Δήμο Ωραιοκάστρου δηλαδή του ΔΗΜΑΡΧΟΥ και τα 2/5 η Αντιπολίτευση.
           
Πρόεδρος του Τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου θα εκλέγεται  αυτός που θα πάρει τους περισσότερους σταυρούς απο τον πλειοψηφούντα συνδυασμό του Δήμου

Οι Τοπικές Κοινότητες
Οι Τοπικές Κοινότητες Νεοχωρούδας,Νέας Φιλαδέλφειας και Μεσαίου θα έχουν 3μελή Τοπικά Κοινοτικά Συμβούλια (Κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει έως 4 υποψήφιους Τοπικούς Κοινοτικούς Συμβούλους, με ποσόστωση φύλων 2)

          Για την εκλογή των Τοπικών Κοινοτικών Συμβούλων (Νεοχωρούδα,Νέα Φιλαδέλφεια και Μεσαίο) θα βάζουμε 1 σταυρό.
Οι έδρες κατανέμονται με απλή αναλογική σε όλους τους συνδυασμούς.
       Πρόεδρος Τοπικού Κοινοτικού Συμβουλίου θα εκλέγεται αυτός που ο ίδιος και ο συνδυασμός του θα πλειοψηφήσει στις εκλογές της κάθε Τοπικής Κοινότητας. (Θα έχουμε ενδεχομένως το φαινόμενο να εκλεγούν αντιπολιτευόμενοι Πρόεδροι Τοπικών κοινοτήτων)


Συμμετοχή γυναικών-ανδρών
Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, συμβούλων δημοτικής κοινότητας και συμβούλων τοπικής κοινότητας από κάθε φύλο ανέρχεται τουλάχιστον στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου ή του συμβουλίου δημοτικής ή τοπικής κοινότητας (όχι των υποψηφίων) που υπολογίζεται διακεκριμένα για κάθε δημοτικό συμβούλιο και το σύνολο των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων. Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι τουλάχιστον ίσο με το μισό της.

Δείτε την αναλυτική εγκύκλιο του ΥΠΕΣ για την εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβούλων των εκλογών του 2014



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 
ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.