Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Θεόδωρος Κουτρούκης: Πρόταση για συμφωνία στο πρόσωπο του μελλοντικού «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης»

Θεόδωρος Κουτρούκης*
Μία αξιοσημείωτη καινοτομία του «Καλλικράτη» ήταν ο «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης» (ΣΔΕ), ένας θεσμός για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών που διαμεσολαβεί για να προστατεύσει τον πολίτη αλλά και το κύρος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οπως είναι γνωστό, ο ΣΔΕ εκλέγεται, ανάμεσα σε υποψηφιότητες προσώπων "κύρους και εμπειρίας" με πλειοψηφία των 2/3 του δημοτικού συμβουλίου.
Ο ΣΔΕ θα πρέπει να διαθέτει την εμπιστοσύνη των δημοτών, εγγυήσεις ανεξαρτησίας και διαπιστευμένες γνώσεις διοικητικών λειτουργιών, καθώς θα κληθεί να χειριστεί πολυσύνθετες  διοικητικές υποθέσεις.
Την τρέχουσα περίοδο των δημοτικών αρχών το δημοτικό συμβούλιο δεν μπόρεσε να εκλέξει ΣΔΕ και επομένως, οι πολίτες του δήμου στερήθηκαν τις υπηρεσίες του θεσμού. Το διακύβευμα στην τοποθέτηση του ΣΔΕ είναι αν θα συγκροτηθεί μια ικανή πλειοψηφία που θα εκλέξει στη θέση αυτή ένα πρόσωπο ικανό, ανεξάρτητο και χρήσιμο για τους δημότες.
Για το λόγο αυτό προτείνω:
-          Να δεσμευτούν πριν τις δημοτικές εκλογές του 2014 όλες οι συμμετέχουσες παρατάξεις στο πρόσωπο που θα υποστηρίξουν για «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» για την επόμενη δημοτική περίοδο 2014-2019.
-          Να συγκροτηθεί τώρα μια ad hoc διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα εξετάσει πιθανές υποψηφιότητες και θα εισηγηθεί  στους επικεφαλής των παρατάξεων τα ονόματα ενός κύριου κι ενός αναπληρωματικού υποψηφίου ΣΔΕ, που θα υποστηριχθούν από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, ώστε οι δημότες να μη στερηθούν τις υπηρεσίες του ΣΔΕ την επόμενη 5ετία.

Θεόδωρος Κουτρούκης*  
Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Ωραιοκάστρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.