Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΑΝ ΟΙ ΕΠΤΑΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και με πάρα πολύ κόσμο, το 31ο επταήμερο πολιτιστικών, ποντιακών και θρησκευτικών εκδηλώσεων που οργάνωσε ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαίου Θεσ/νίκης «Ο ΠΟΝΤΟΣ», από 31 Ιουλίου έως 6 Αυγούστου 2013, με την ευκαιρία της γιορτής της Μεταμόρφωσης Του Σωτήρος και τη συμπλήρωση των 32 χρόνων από την ίδρυση του.
Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετείχαν χορευτικά συγκροτήματα των: Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κριθιάς, Συλλόγου Κρητών Ωραιοκάστρου και Φίλων «Ο Ερωτόκριτος», Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρονερίου  «ΟΙ ΈΛΛΕΝΟΙ», της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων, του Χορευτικού Ομίλου Θεσ/νίκης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Δρυμού, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Αθανασίου και τα τρία χορευτικά συγκροτήματα  του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαίου «Ο ΠΟΝΤΟΣ» εκ των οποίων το μεγάλο χορευτικό συγκρότημα για πρώτη φορά αναβίωσε τον πυρρίχιο χορό γύρω από τη φωτιά.   

Πραγματοποιήθηκε δίωρο αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη του Λαϊκού τραγουδιού Απόστολο Καλδάρα και συνεχεία Λαϊκή βραδιά από το λαϊκό συγκρότημα «Μακεδόνες».
 Ποντιακή βραδιά με τους τραγουδιστές Γεώργιο Σιδηρόπουλο, Χαράλαμπο Παυλίδη, Χάρη Κωστελίδη, Γεώργιο Μουστόπουλο, Πόλυ Παυλίδη, Ραφαήλ Αμανατίδη και Φίλιππο Ανανικίδη. Στη λύρα ήταν: Ευκλείδης Παυλίδης, Δαμιανός Ακριτίδης, Αλέξης Κοσμίδης, Παύλος Θ. Αμανατίδης και Γεώργιος Σ. Φωτιάδης. Στο νταούλι και τα ντραμς ο Γεωργιος Π. Αμανατίδης και στο αρμόνιο ο Γεώργιος Θ. Αμανατίδης.
Προσφέρθηκαν παραδοσιακά φαγητά, έγιναν ποδοσφαιρικοί αγώνες μικρών και μεγάλων της  «Αστραπής» Μεσαίου για το κύπελλο Αναστάσιος Μαρμαρίδης. Στους μεγάλους το κύπελλο  το  κέρδισαν οι νέοι της Αστραπής Μεσαίου με σκορ 4-1, το τέρμα των παλαιμάχων το σημείωσε ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, και στους μικρούς η ομάδα των κοριτσιών κέρδισε 8-5 και πήρε το κύπελλο. Ακόμα έγιναν παιδικές εκδηλώσεις, Καραγκιόζη με τον Γιάννη Χαντζή, παιχνίδια από τον Μαρμέλο και τέλος αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών όπως τσιλίκι, τζαμί και τσουβαλοδρομίες. Επίσης για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ποδηλατοδρομία, για την ιστορία αναφέρουμε τους πρώτους νικητές στο παιδικό 1ος τερμάτισε ο Βασίλης Κουτρουδίτσης 2η η Ελένη Χρυσοχόου και 3ος ο Στέφανος Κεχαγιόγλου. Ενώ στους εφήβους 1ος τερμάτισε ο Δημήτριος Δημηνάκης, 2η η Βέρα Καλαϊτζίδου και 3ος ο Παναγιώτης Μωϋσιάδης.
Την παραμονή έγινε Μέγας Εσπερινός με αρτοκλασία και περιφορά της εικόνας Μεταμόρφωση Του Σωτήρος, με την παρουσία πολλών ιερέων της γύρω περιοχής, μέσα στο χωριό και το βράδυ έγινε το πανηγύρι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαίου «Ο ΠΌΝΤΟΣ».
Την ημέρα της γιορτής το πρωί έγινε η Θεία Λειτουργία και το βράδυ 7:00 μ.μ Μέγας Παρακλητικός Εσπερινός με την παρουσία του Μητροπολίτη Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννου. Το βράδυ  οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων.
     Σε όλους τους συμμετέχοντες (καλλιτέχνες και συλλόγους), δόθηκε αναμνηστικό δίπλωμα για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις αυτές.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους: ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Δημήτριος Σαραμάντος  οι αντιδήμαρχοι Δήμου Ωραιοκάστρου Γεώργιος Λαζαρίδης, Ανέστης Πολυχρονίδης, Θεόδωρος Ματσουκατίδης και Κυριάκος Δούμπαλας, οι  δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Ωραιοκάστρου: Σταύρος Μαρμαρίδης, Αστέριος Γαβότσης, Κυριάκος Ιωσηφίδης, Χρήστος Τερζής του Αθανασίου, Χρήστος Τερζής του Δημητρίου, ο πρόεδρος της κοινότητας  Μεσαίου Σάββας Φωτιάδης και οι σύμβουλοι της κοινότητας Θωμάς Θεοδούλης και Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο δημοσιογράφος της ηλεκτρονικής εφημερίδας OraiokastroNet Γιάννης Παπαγρηγορίου, η πρόεδρος της Πολιτιστικής Κίνησης Μελισοχωρίου Μαργαρίτα Μπάμπαλα και η γραμματέας Μάγδα Δεληπάλα, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δρυμού Ηλίας Χρυσοστομίδης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πενταλόφου Κατερίνα Τούσκα, το διοικητικό μέλος του Συλλόγου Ποντίων Μυγδονίας Κυριακή Παπαδοπούλου  ο πρόεδρος του Συλλόγου Ωραιοκάστρου και Φίλων Ηρακλής Τσακαλίδης, ο Νίκος Ταχταλίδης και ο Χρήστος Σαλονικίδης. 
Ευχές έστειλε και ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου .
Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου ευχαριστεί το Δήμο Ωραιοκάστρου και τη Δημοτική Επιχείρηση για τη συνεργασία τους ( καρέκλες, τραπέζια), τον χορηγό επικοινωνίας Ράδιο Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης, την Αστραπή Μεσαίου για τον ποδοσφαιρικό αγώνα, τη Δέσποινα Μαρμαρίδου στο μαγείρεμα του παραδοσιακού σουρβά, τις Σόνια Μαυροπούλου,  Μαργαρίτα Λιθοξοπούλου, Ελένη Πετρίδου, Βέτα Κορωνίδου και  Άννα Αμανατίδου για τις παραδοσιακές πίτες,  στην ψησταριά  του συλλόγου την Μαρία Αμανατίδου, τον Σταύρο Μαρμαρίδη, τον Θεοχάρη Θεοδωρίδη για το ηλεκτρικό ρεύμα και τον Κωνσταντίνο Τσιτηρίδη για μικροεργασίες. Επίσης  ευχαριστεί την μουσική ορχήστρα «Τα Παιδιά του Μεσαίου» (Παύλο, Γεώργιο Θ. Γεώργιο Π. Ραφαήλ, Παύλο Θ. Αμανατίδη, Φίλιππα Ανανικίδη και Γεώργιο Σ. Φωτιάδη) για την δωρεάν μουσική κάλυψη του πανηγυριού της παραμονής της Μεταμόρφωσης, τον Γεώργιο Θ. Αμανατίδη για την ηχητική κάλυψη, όλους τους ποντίους Καλλιτέχνες που ήρθαν και συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην Ποντιακή βραδιά, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους που συμμετείχαν στο χορευτικό μέρος των εκδηλώσεων, τον Παύλο Λ. Μουρατίδη για τις προσωπίδες, τους χορηγούς των εκδηλώσεων και  όλα τα παιδιά του συλλόγου που βοήθησαν σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων και τον κόσμο που παρευρέθηκε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.