Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΑΔΑΜ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ, ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΠΟΥ ΜΙΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

Διαβάστε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του πρώην προέδρου της Κοινότητας Ωραιοκάστρου  Αδάμ Τσακαλίδη, για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι μεγαλύτεροι.


1) Κύριε Τσακαλίδη δώστε μας ένα βιογραφικό σας. Που και πότε γεννηθήκατε; Τι σπουδάσατε; Που εργαστήκατε; Για την ενασχόλησή σας με τα κοινά. Πόσες φορές και πότε εκλεγήκατε πρόεδρος της κοινότητας Ωραιοκάστρου; Πόσες φορές συμμετείχατε σε τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις; Με ποιο αποτέλεσμα; Και ότι άλλο εσείς νομίζετε σημαντικό από τη ζωή σας.

Οι γονείς μου ήρθαν πρόσφυγες από τον Πόντο το 1922. Ο πατέρας μου Τσακαλίδης Θεμιστοκλής διετέλεσε γραμματέας της Κοινότητας Ωραιοκάστρου από το 1926 που το Ωραιόκαστρο ονομάστηκε Κοινότητα μέχρι το 1960 οπότε συνταξιοδοτήθηκε. Η μάνα μου Δέσποινα το γένος Ιορδάνη Χριστοδουλίδη ήρθε στην πατρίδα με τους δικούς της, με την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Εγκαταστάθηκαν στο σημερινό συνοικισμό του Παλαιοκάστρου, που τότε λεγόταν Νταούτ-Μπαλί, πρόσφυγες πάμπτωχοι, χωρίς περιουσιακά στοιχεία τα οποία εγκατέλειψαν στον Πόντο.
Τα πρώτα χρόνια πριν παντρευτούν, οι οικογένειές τους, αλλά και αργότερα σαν παντρεμένοι οι ίδιοι δοκίμασαν στενοχώριες, πίκρες, κακουχίες, φτώχεια, δυστυχία, και σκληρή δουλειά, ολόκληρη μέρα, κάθε μέρα. Ζούσαν μέσα σε πρόχειρα κτίσματα που εγκατέλειψαν οι Τούρκοι. Είναι πολύ δύσκολο για να μην πω ακατόρθωτο σήμερα, η τωρινή γενιά να καταλάβει σ’ όλο της το μεγαλείο, την φτώχεια, τις στερήσεις και τις αντίξοες συνθήκες που ήταν υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν οι πρώτοι κάτοικοι, τις δυσκολίες  και τις στενοχώριες που πέρασαν για να φτιάξουν λιθάρι-λιθάρι, σπίτι-σπίτι, το σημερινό Ωραιόκαστρο, το οποίο εμείς σήμερα απολαμβάνουμε.
Μέσα σ΄ ένα τέτοιο σπίτι, αχυρώνα καλύτερα γεννήθηκα στις 8 Φεβρουαρίου 1926. Βρισκόμασταν στην καρδιά του χειμώνα. Έξω η κυκλοφορία των ανθρώπων ήταν πάρα πολύ...




 προβληματική. Χιόνι παντού, χιόνι κοντά στο ένα μέτρο ύψος. Εκείνα τα χρόνια έπεφτε πολύ χιόνι, και δεν έλειωνε όπως τώρα σε δυο τρείς μέρες, το πολύ μια εβδομάδα, τότε διαρκούσε δυο τρεις μήνες ίσως και περισσότερο. Ο δε αέρας, ο Βαρδάρης όπως τον λέμε μέχρι σήμερα, φυσομανούσε, όλη μέρα κι όλη νύχτα και πάγωνε τα πάντα. Νερά, φυτά, ζώα και ανθρώπους και έκανε δύσκολη την ζωή τους. Μέσα σε τέτοια εποχή, κάτω από τέτοιες συνθήκες, ήρθα και εγώ στη ζωή, ο πρωτότοκος γιός της οικογένειας που δεν είχε την δυνατότητα να ντύσει το νεογέννητο παιδί της, αν τα ξημερώματα εκείνης της νύχτας, πέντε η ώρα το πρωί δεν ερχόταν κάποιος γηγενής συγχωριανός, δεν χτυπούσε την πόρτα του σπιτιού μας, για να ζητήσει να αγοράσει άχυρο σε μπάλες, για τα ζώα του, η δική μου επιβίωση βρισκόταν σε κίνδυνο. Με τα χρήματα αυτά αγόρασαν τα ρούχα και τις βρεφικές πάνες και τα άλλα απαραίτητα για ένα βρέφος με τα οποία με ντύσανε και έτσι διατηρήθηκα στην ζωή.
Φοίτησα στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και αποφοίτησα ονομασθείς ανθυπολοχαγός στις  2 Ιουλίου 1949. Εργάστηκα σε χωριάτικες δουλειές βοηθώντας τους γονείς μου. Μετά την εθελούσια αποστρατεία μου, στο τέλος του 1960, με το βαθμό του ταγματάρχη του Πυροβολικού, δημιούργησα ένα κατάστημα ετοίμων ενδυμάτων χονδρικής πώλησης, το οποίο διατήρησα για 24 χρόνια στην οδό Λέοντος Σοφού 20, στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια ασχολήθηκα με τα κοινά. Αναμείχτηκα στις τοπικές εκλογές Δήμων και Κοινοτήτων το 1975 και εκλέχτηκα Πρόεδρος της Κοινότητας Ωραιοκάστρου για τρείς συνεχόμενες τετραετίες, από το 1975 έως το τέλος του 1986, επί δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Στα χρόνια αυτά, κατά την γνώμη μου, τα κοινοτικά Συμβούλια που προέκυψαν από τον Συνδυασμό  ΄΄ΠΡΟΟΔΟΣ ΑΛΛΑΓΗ΄΄  άφησαν την σφραγίδα της διέλευσής των και με τα μεγάλα και σπουδαία έργα που πραγματοποιήθηκαν  άνοιξαν το δρόμο της προαγωγής της Κοινότητας  σε Δήμο.

2) Γιατί ασχοληθήκατε με τα κοινά; Είστε ικανοποιημένος για την επιλογή σας αυτή και γιατί;

Υπήρχε διάθεση για προσφορά στον τόπο μου, που αγαπούσα πάρα πολύ, αφ’ ενός και αφ’ ετέρου, η εμμονή των φίλων μου, να συμμετάσχω στις επικείμενες εκλογές με έπεισαν. Θεωρώ τον εαυτό μου απόλυτα ικανοποιημένο γιατί το αποτέλεσμα που προέκυψε στο τέλος της θητείας των κοινοτικών Συμβουλίων ήταν θεαματικό. Ήρθε η ΄΄ΠΡΟΟΔΟΣ και η ΑΛΛΑΓΗ΄΄, η οποία τελικά προήγαγε την μικρή και άσημη κοινότητα των 2.003 κατοίκων σε Δήμο πρώτης σειράς.

3) Γιατί πιστεύετε ότι οι συντοπίτες σας σας εξέλεξαν πρόεδρο της κοινότητας Ωραιοκάστρου; Ποια θεωρείτε ότι ήταν η προσφορά σας; Τα σημαντικότερα έργα σας.

Η ψήφος των συγχωριανών μου, προς το πρόσωπό μου, μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός, ότι ουδέποτε είχα δοκιμαστεί σε επίπεδο εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης, ήμουνα νέο πρόσωπο, αδοκίμαστο, με δυνατότητες τέτοιες, που ενδεχομένως κατά την κρίση τους, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας. Μπορεί ακόμα να υιοθέτησαν την άποψη ότι θα υπάρξει διοίκηση με διαφορετική νοοτροπία, τελείως άσχετη με αυτή που ίσχυσε μέχρι τότε. Μπορεί να κυριάρχησε στο σκεπτικό τους η άποψη ότι προερχόμενος από το Σώμα μονίμων αξιωματικών και εξερχόμενος από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, εθεωρούμην ηθικό και έντιμο άτομο στην άσκηση της εξουσίας ενώπιον του λαού. Ίσως για όλους αυτούς τους λόγους, η ψήφος της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων κατευθύνθηκε στο πρόσωπό μου και έτσι προέκυψε η ΝΙΚΗ. Τα έργα που πραγματοποιήθηκαν στο μικρό χωριό, στην διάρκεια της δωδεκαετούς θητείας μας, των συνεργατών και φίλων, όλων ανεξαιρέτως εκείνων που μας συμπαραστάθηκαν και μας βοήθησαν στο ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ήταν σημαντικά και σπουδαία.                                                                                             

Τα σημαντικότερα έργα που πραγματοποιήθηκαν τότε ήταν:

1) ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΙΣ
Πολλοί κάτοικοι κι απ’ αυτούς που μας ψήφισαν δεν το πίστεψαν. Το αποχετευτικό της Θεσσαλονίκης δεν ολοκληρώθηκε και θα γίνουν εδώ; Καταργήσαμε τους ΒΟΘΡΟΥΣ  και τα ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ. Απαλλάξαμε όλους τους κατοίκους από ένα υπολογίσιμο έξοδο που ήταν η μεταφορά των ακάθαρτων με τα ειδικά αυτοκίνητα.

2) ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πυκνότερα δρομολόγια και φθηνότερο εισιτήριο. Μεταφορά της αφετηρίας στο Παλαιόκαστρο.

3) ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Αυτό που υπήρχε ήταν τριών αιθουσών και ενός γραφείου δασκάλων. Ήταν κατασκευασμένο με πέτρα πάχους ενός μέτρου, με αρχιτεκτονική  του παρελθόντος. Στο σχολείο αυτό είχα φοιτήσει και εγώ από το 1932.
Τώρα επιτέλους το Ωραιόκαστρο  απέκτησε  εξαθέσιο, εξατάξιο ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, το οποίο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, στις διακρατικές ανταλλαγές δασκάλων από τα γειτονικά  κράτη το επισκέπτονταν ως το πιο σύγχρονο Δημοτικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης. Διέθετε ειδικές αίθουσες πειραμάτων και Χημείας με όλα τα απαραίτητα όργανα. Υπ' όψιν ότι για να επιτύχουμε την κατασκευή του προκαλέσαμε την πώληση ενός αγροτεμαχίου. Τα χρήματα που πήραμε  δεν χρησιμοποιήθηκαν τελικά για την κατασκευή του, αλλά για την συμπλήρωση της επίπλωσης και λοιπών ελλείψεων.

4) ΙΔΡΥΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Αρκεί να σας πω ότι υπολογίσαμε και τον αριθμό των αποφοιτούντων μαθητών της ΣΤ’ τάξεως του Δημοτικού Σχολείου της Νεοχωρούδας  για την συμπλήρωση του απαραίτητου αριθμού μαθητών την εποχή εκείνη. Το Γυμνάσιο στεγάστηκε στις εγκαταστάσεις της άλλοτε μαθητικής κατασκήνωσης, τα δε κτίριά της μετατράπηκαν σε σχολικές αίθουσες. Ο χώρος των 12 ρυμοτομημένων οικοπέδων, εκτάσεως  έκαστου  1.600 τ.μ., κατέστη με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου ως Σχολικό οικόπεδο.

5) ΙΔΡΥΣΗ ΛΥΚΕΙΟΥ
Στον ίδιο χώρο της άλλοτε μαθητικής κατασκήνωσης αποφασίστηκε η διάθεση της σχετικής πίστωσης, από το Υπουργείο Παιδείας, για την κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος του ιδρυθέντος νέου Λυκείου  Ωραιοκάστρου.

6) ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Κάτω από το οικόπεδο του Δημοτικού Σχολείου και εντός του Σχολικού χώρου κατασκευάσαμε νέο κτίριο νηπιαγωγείου,  όπου μεταφέρθηκε το νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου από τα υπόγεια του παλαιού Δημοτικού Σχολείου, τελείως ακατάλληλου για τον σκοπό αυτόν.

7) ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ  ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ- ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ
Εξακολουθούσε να ισχύει το καθεστώς πριν το 1923, με τα διοικητικά όρια μεταξύ Νεοχωρούδας και Μελισσοχωρίου,  διότι το 1923 δεν υπήρχε Ωραιόκαστρο. Και έτσι τα διοικητικά όρια τα οποία θεωρούνταν μεταξύ Ωραιοκάστρου και Μελισσοχωρίου, από άγνοια, περνούσαν μπροστά από την βίλα Τσίτση, η οποία σύμφωνα με τα όρια αυτά ανήκε στην κοινότητα Μελισσοχωρίου. Με την έρευνα που κάναμε διαπιστώθηκε το λάθος και διατάχθηκε από την Νομαρχία Θεσσαλονίκης ο καθορισμός νέων διοικητικών ορίων μεταξύ Ωραιοκάστρου και Μελισσοχωρίου,  τα οποία μετατοπίστηκαν  κατά 2.000 στρέμματα σε βάρος της κοινότητας Μελισσοχωρίου. Έφθασαν έτσι μέχρι την πρώτη κορυφογραμμή περιλαμβάνοντας και τα αγροτεμάχια που άνηκαν στους αγρότες του αγροκτήματος Ωραιοκάστρου.

8) ΑΝΟΡΥΞΗ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ
Μία των οποίων απέδωσε 90 κυβικά νερού την ώρα, και μαζί με τις υπόλοιπες, έλυσαν μερικώς, το μέγα πρόβλημα της υδροδότησης της κοινότητας.

9) ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ
Όλων των κεντρικών δρόμων του τότε Ωραιοκάστρου, με δάνειο 10.000.000 δραχμών από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, πράγμα το οποίο ούτε φανταζόντουσαν οι προηγούμενες διοικήσεις.

10) ΔΩΡΕΑ ΚΟΝΤΑΞΟΠΟΥΛΟΥ
Η Δωρεά του αείμνηστου Κονταξόπουλου αφορούσε στην παραχώρηση δύο ακινήτων, και όχι χρημάτων, ενός μισού κτιρίου στην διασταύρωση Βενιζέλου και Ολύμπου δίπλα στο Διοικητήριο και ενός καταστήματος επί της Εγνατίας οδού δίπλα στην πλατεία Κολόμβου στη Θεσσαλονίκη, των οποίων ακινήτων η αξία εκτιμήθηκε από την Εφορία σε 40.000.000 δρχ.
Την αληθινή ιστορία για τη δωρεά Κονταξόπουλου ελάχιστοι γνωρίζουν. Ευκαιρία να την γνωρίσουν όλοι. Ο αείμνηστος Κονταξόπουλος είχε αγοράσει το σπίτι του Γιώργου Χαραβόπουλου και το υδρόμετρό του που καταστράφηκε λόγω της παγωνιάς του χειμώνα εκείνου κατέγραψε κατανάλωση νερού αξίας 1500 δραχμών, αν θυμάμαι καλά. Ο Κονταξόπουλος ζήτησε ραντεβού με τον Πρόεδρο της Κοινότητας. Το ραντεβού κλείστηκε και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε. Ο πρόεδρος είπε στον καθηγητή της Γυμναστικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ότι με την υπάρχουσα νομοθεσία δεν έχει το δικαίωμα να διαγράψει το χρέος του. Μπορεί όμως να το φέρει στο Κοινοτικό Συμβούλιο για να ικανοποιήσει το αίτημά του, βοηθούντος και του ιδίου με την εισήγησή του.
Ο καθηγητής αναχωρών από το Κοινοτικό Γραφείο, ύστερα από την συζήτηση μεταξύ των είπε στον Πρόεδρο: «Είμαι γοητευμένος και ενθουσιασμένος από την υποδειγματική υποδοχή που έτυχα και τη μεθοδευμένη και απόλυτα δίκαιη συζήτηση για την αντιμετώπιση του προβλήματός μου, δηλώνω ότι θέλω να ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΜΕΓΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ.
Με την εκποίηση των ακινήτων από τις μετέπειτα ηγεσίες, έγιναν τα έργα που όλοι γνωρίζετε. Δε χρειάζεται η επανάληψή τους.

11) ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΩΝ
Με σύγχρονο φωτισμό για τον οποίο νομίζω δεν χρειάζεται κανένας σχολιασμός.

12) ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Ύστερα από παραχώρηση με απόφαση Κοινοτικού Συμβουλίου, δύο κοινοτικών οικοπέδων συνολικής έκτασης 3 στρεμμάτων, χαρακτηρισθέντων ως σχολικών, κατασκευάσαμε το Νηπιαγωγείο Παλαιοκάστρου το οποίο μέχρι τότε στεγάζονταν στο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου. Και ο καθένας καταλαβαίνει τι εσήμαινε αυτό.

13) ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Είχε πολύ παλαιότερα καθιερωθεί υποχρεωτική προσωπική εργασία 3 ημερών, εργασία δωρεάν υπέρ της κοινότητας άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος. Καταργήθηκε διότι την θεωρήσαμε ως αναχρονιστικό μέτρο.

14) ΙΔΡΥΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΙΚΑ
Για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ιδρύματος. Ουδέν έτερον σχόλιον.

15) ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Η γέφυρα αυτή η οποία εξυπηρετούσε το μισό συνοικισμό του Παλαιοκάστρου ήταν τελείως μικρή και χαμηλή, σε σχέση με το υψόμετρο του περιβάλλοντος χώρου. Στις καταρρακτώδεις βροχές τα νερά περνούσαν όχι κάτω από τη γέφυρα αλλά πάνω από αυτήν και πλημμύριζαν τη γύρω περιοχή. Το πόσο εξυπηρετήθηκαν οι κάτοικοι του Δυτικού Παλαιοκάστρου ρωτήστε τους ίδιους.

16) ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ
Την «φορτωθήκαμε» 12 ολόκληρα χρόνια και όταν ο φάκελος έφθασε στο Υπουργείο για υπογραφή και έγκρισή της, ήρθαν οι άλλοι οι οποίοι την οικειοποιήθηκαν, ας είναι.

17) ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΟΔΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ – ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑΣ
Οι Παλαιοκαστρίτες γνωρίζουν καλύτερα από εμένα πόσο εξυπηρετήθηκαν και επίσης πόσο ωφελήθηκαν και οι άλλοι που την χρησιμοποιούν.

18) ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ
Κατασκευάσαμε νέο Κοινοτικό γήπεδο δυτικά της παιδόπολης «Άγιος Δημήτριος». Αποδεσμεύσαμε τον χώρο των 30 στρεμμάτων όπου κατασκευάσθηκαν το κοινοτικό κλειστό Γυμναστήριο και το ανοιχτό Κολυμβητήριο με τα χρήματα της δωρεάς Κονταξόπουλου, συμβάλλοντας και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με ανάλογα ποσά.

19) ΙΔΡΥΣΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
Πριν την ίδρυση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι επιστολές και η λοιπή αλληλογραφία των κατοίκων του Ωραιοκάστρου και των υπόλοιπων συνοικισμών Παλαιοκάστρου – Γαλήνης και Ασπρόβρυσης παραλαμβάνονταν από το κρεοπωλείο του Μακεδόνα Καρασαββίδη, που βρισκόταν τότε στην διασταύρωση των οδών Λεωφόρου Δημοκρατίας και Κομνηνών, στην κεντρική αγορά. Κάντε μόνοι σας τη σύγκριση του τότε και του σήμερα.

Με την κατασκευή πλείστων άλλων μικρών και μεσαίων έργων, συντελέσαμε στην πλήρη ανάπτυξη του χώρου της Κοινότητας Ωραιοκάστρου τα οποία οδήγησαν την Κοινότητα στην προαγωγή της σε Δήμο.

4) Πως αποτιμάτε τους σημαντικότερους πολιτικούς αντιπάλους σας, Χαραβόπουλο, Τσαφαρίδη, Γιάννη Μπάτο και Νίκο Μπάτο;

Ουδέποτε τους θεώρησα πολιτικούς αντιπάλους. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης ήταν πάντα χρήσιμος. Η αρμονική συνεργασία συμπολίτευσης – αντιπολίτευσης πιστεύαμε ότι οδηγούσε σε άριστα αποτελέσματα. Σ’ αυτόν το δρόμο πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν ο νέος τρόπος διοίκησης.

5) Πώς κρίνετε την 16χρονη διοίκηση του Νίκου Μπάτου; Ωφέλησε το Ωραιόκαστρο; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της;

Προσπάθησε να ολοκληρώσει όλα τα έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη. Δεν είχε οράματα. Παρασύρθηκε από τους ανταγωνισμούς μεταξύ των συνδυασμών και τις οικογενειακές διαφορές, τις οποίες μετέφερε στο στίβο της πολιτικής αντιπαράθεσης, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Απεδείχθη κατώτερη των περιστάσεων και ασχολήθηκε με πολύ μικρής εμβέλειας ζητήματα και προβλήματα. Ασχολούνταν νυχθημερόν με το πρόβλημα της επανεκλογής του, παρά με την επίλυση των ποικίλων προβλημάτων του τόπου.

6) Πως κρίνετε τη σημερινή διοίκηση Σαραμάντου; Είστε ικανοποιημένος; Πιστεύετε ότι θα πρέπει να επανεκλεγεί ή να υπάρξει κάποια άλλη λύση και ποια;

Δεν γνωρίζω τον Δήμαρχο καθόλου. Μίλησα μαζί του σε τυχαίες συναντήσεις 2 φορές. Φαίνεται εκ των πραγμάτων όμως ότι είχε συγκροτημένο και αποτελούμενο από αξιόλογους ανθρώπους συνδυασμό όταν ήταν Δήμαρχος Καλλιθέας, σε σχέση με τους άλλους δύο συνδυασμούς. Αυτό φάνηκε εκ του αποτελέσματος. Αν λάβουμε υπόψη μας τη σημερινή οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας και τις οικονομικές δυνατότητες, παρά τη διεύρυνση του Δήμου Ωραιοκάστρου, είναι τρομερά δύσκολη η αξιολόγηση του έργου του.

7) Πως κρίνετε τον «Καλλικράτη» και την ένωση του Ωραιοκάστρου με Καλλιθέα και Μυγδονία; Θα βοηθήσει στην πρόοδο του τόπου μας;

Ο «Καλλικράτης» με τον προηγηθέντα «Καποδίστρια» έπρεπε να πραγματοποιηθούν πριν πολλά χρόνια, πράγμα που καθυστέρησε την πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας γενικά. Είναι αναμφίβολη η πρόοδος των τριών συνενωθέντων Δήμων σε ένα μεγάλο Δήμο Ωραιοκάστρου, θα έλθει οπωσδήποτε μια μέρα και ο Δήμος Ωραιοκάστρου θα είναι ο πιο αξιόλογος και από τους μεγαλύτερους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, με πλούσια δράση και επιτεύγματα υψηλής απόδοσης και ζηλευτά από όλους τους άλλους δήμους.

8) Ποια πρόσωπα του Ωραιοκάστρου θεωρείτε ικανά να ηγηθούν της πορείας του νέου δήμου Ωραιοκάστρου;

Αντί να μιλήσουμε για τα πρόσωπα που είναι ικανά να ηγηθούν νέων συνδυασμών με νέους ανθρώπους, να πούμε για τα προσόντα που πρέπει να έχουν προκειμένου να ηγηθούν τέτοιων συνδυασμών. Στους τωρινούς καιρούς υπάρχει φτώχεια στο πολιτικό προσωπικό. Εν τούτοις υπάρχουν ελάχιστοι που μπορούν να ηγηθούν. Δεν νομίζω ότι εγώ πρέπει να τους υποδείξω. Μπορεί ο καθένας από τους ψηφοφόρους να τους εντοπίσει και να τους αναδείξει ηγεσία του νέου Μεγάλου Δήμου.
Τα προσόντα δε των υποψήφιων Δημάρχων στη σημερινή πραγματικότητα πρέπει κατά τη δική μου γνώμη να είναι:
1) Δύο τουλάχιστον ξένες γλώσσες και πρώτα τα Αγγλικά.
2) Να είναι έντιμος και δίκαιος στις αποφάσεις του.
3) Να έχει όσο γίνεται περισσότερες γνώσεις για ποικίλα θέματα.
4) Το μυαλό του να γεννά πολιτική, ιδέες και να αγαπά με πάθος αυτό που κάνει.
5) Να μην προσπαθεί μέσα από τη θέση που κατέκτησε με τη ψήφο του λαού να λύσει τα δικά του προβλήματα και να διαιωνίσει στην πολιτική σκηνή τον εαυτό του (να γίνει δηλαδή επαγγελματίας πολιτικός).

9) Πως αξιολογείτε την κατάσταση της χώρας μας; Γιατί έφτασε σε αυτή την κρίσιμη θέση; Ποιοι ευθύνονται; Τι πρέπει να γίνει για να ανακάμψουμε;

Να ευχόμαστε όλοι μέσα από την Ευρωπαική Ένωση να επανακάμψει η οικονομία της χώρας μας, όσο γίνεται ταχύτερα. Σε διαφορετική περίπτωση θα γυρίσουμε πάρα πολλά χρόνια πίσω. Όσοι μπορούν να γυρίσουν τόσα χρόνια πίσω και να φαντασθούν τι μας περιμένει, θα αντιληφθούν πόσο δύσκολα και δυσάρεστα θα είναι. Για τη σημερινή στενόχωρη κατάσταση ευθύνονται όλα τα κόμματα που άσκησαν την εξουσία τα προηγούμενα 20-30 χρόνια. Δεν έγινε κανένας εκσυγχρονισμός και δεν ελήφθη κανένα μέτρο στήριξης της οικονομίας.
Η χώρα μας παρήγαγε 10 και ξοδεύαμε 100. Ζούσαμε πλουσιοπάροχα με δανεικά.
Τα δανεικά και η επικοινωνιακή πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων διόγκωσαν το κράτος με τους άφρονες διορισμούς υπαλλήλων στο Δημόσιο και μας οδήγησαν στην άκρως δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση . Δυστυχώς για μας πρέπει να διορθωθούν πάρα πολλά για τα οποία δεν συμφωνούν όλοι και μάλιστα εκείνοι που θίγονται.
Όσο το δυνατό γρηγορότερα να έρθουν επενδύσεις και να μειωθεί η ανεργία που πλήττει το εργατικό δυναμικό της χώρας μας για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι ρυθμοί της ανάκαμψης και να σταθούμε στα πόδια μας χωρίς τις παρεμβάσεις της τρόικας, διαφορετικά δεν θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα της κρίσης.

10) Πως βλέπετε να εξελίσσεται ο κόσμος; Πάμε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο; Ποια τα σημαντικότερα προβλήματα της ανθρωπότητας και πως νομίζετε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν;

Νομίζω ότι δεν είμαι ο ενδεδειγμένος με τις αντίστοιχες γνώσεις και ειδικές σπουδές για να δώσω απάντηση σ’ αυτή την τελευταία ερώτηση.
Παραταύτα όμως, ως απλός πολίτης θα πω τούτο. Ότι ο κόσμος εξελίσσεται συνεχώς . Δεν παραμένει στάσιμος. Σ’ όλα τα κράτη του πλανήτη μας βάση των οικονομικών και λοιπών δυνατοτήτων κάθε κράτους παρουσιάζεται εξέλιξη, σε ορισμένα από αυτά με γρήγορους και σε άλλα με αργούς ρυθμούς. Η διαφορά στο βαθμό εξέλιξης δημιουργεί τις κατά καιρούς εμφανιζόμενες εντάσεις, διαμαρτυρίες, τοπικούς πολέμους, με απώτερο στόχο και σκοπό να μειωθεί η εκμετάλλευση που συντελείται από τις πλούσιες χώρες στις πτωχές και υπανάπτυκτες.
Αυτή η εξέλιξη για να είναι περισσότερο θεαματική και ταυτόχρονα αποδοτική πρέπει να φύγει το παλιό επικρατούν σύστημα και στη θέση του να έλθει το νέο. Αλλά αυτή η διαδικασία είναι πάρα πολύ δύσκολη και χρονοβόρα. Να φύγει το παλιό που είναι ο καπιταλισμός και να έλθει το νέο, μια καινούργια κοσμοθεωρία, εντελώς καινούργια, όχι επανεμφάνιση των ήδη γνωστών που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Αλλά να είναι δημοκρατικό με όλη τη σημασία της λέξης και να κατανείμει τον παραγόμενο πλούτο κατά δικαιότερο τρόπο.
Νομίζω όμως ότι και πάλι δεν θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα διότι και το καινούργιο που θα εμφανιστεί θα κληθούν άνθρωποι να το εφαρμόσουν, οι οποίοι ανάλογα με τα συμφέροντά τους και τα συμφέροντα αυτών που εκπροσωπούν θα αρχίσουν τις εκπτώσεις, τις διαφοροποιήσεις, τις αλλαγές και φοβούμαι ότι θα ξαναμπούμε στον «φαύλο κύκλο».

 Μπορεί να υπάρχει και άλλη λύση, δεν ξέρω, δεν είμαι οικονομολόγος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.