Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαίου Θεσσαλονίκης "Ο ΠΟΝΤΟΣ" στο διεθνές φεστιβάλ του Βίλιγκραντ Βουλγαρίας

ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ Μ.Π.Σ. ΜΕΣΑΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Ο ΠΟΝΤΟΣ» ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΒΕΛΙΝΓΚΡΑΝΤ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΕΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Την πρώτη του επίσκεψη σε διεθνές φεστιβάλ πραγματοποίησε το μεγάλο χορευτικό συγκρότημα του

Μ.Π.Σ. Μεσαίου Δ.Ω. Ν. Θεσσαλονίκης στο Βέλινγκραντ Βουλγαρίας τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013 και ώρα 8:00 μ.μ. κι απέσπασε τα χειροκροτήματα του κόσμου. Το φεστιβάλ ξεκίνησε με έντεχνη μουσική από το παιδικό μουσικό τμήμα Ιωαννίνων, εν συνεχεία το βουλγάρικο χορευτικό συγκρότημα παρουσίασε χορούς της περιοχής και τη σκυτάλη πήρε το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου Κρητών Ωραιοκάστρου και Φίλων «Ο Ερωτόκριτος» που παρουσίασε με μοναδικό τρόπο χορούς της Κρήτης.
Κατόπιν με τους ήχους της ποντιακής λύρας και του νταουλιού εμφανίστηκε το χορευτικό συγκρότημα του Μ.Π.Σ. Μεσαίου «Ο Πόντος» που παρουσίασε τους παραδοσιακούς χορούς του Πόντου με απόλυτη επιτυχία και μέσα στα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων που εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα με τον πυρρίχιο χορό και τον χορό των μαχαιριών. Λύρα έπαιξε ο Παύλος Αμανατίδης και νταούλι ο πρόεδρος του συλλόγου Θεόδωρος Αμανατίδης. Στο τέλος της παράστασης ο πρόεδρος του συλλόγου Μ.Π.Σ. Μεσαίου Θεόδωρος Αμανατίδης αντάλλαξε αναμνηστικά δώρα με το δήμαρχο της πόλης Ιβάν Λεπάνοφ .

 
Η τετραήμερη εκδρομή ξεκίνησε την Κυριακή 7/7/2013 από το Πνευματικό Κέντρο Μεσαίου. Το τουριστικό λεωφορείο του Γιάννη Σίμου με επιβάτες το χορευτικό του συλλόγου Κρητών Ωραιοκάστρου και φίλων «Ο Ερωτόκριτος» ήρθε στις 2 το μεσημέρι και επιβίβασε το χορευτικό συγκρότημα του Μεσαίου και όλοι μαζί ξεκίνησαν το ταξίδι για τη Βουλγαρία. φτάνοντας στα σύνορα έγινε έλεγχος των ταυτοτήτων και μισή ώρα ξεκούραση για καφέ. Κατόπιν έφτασαν στο Βέλινγκραντ στις 8:00 μ.μ. και κατέλυσαν στο ξενοδοχείο Βίτοσα.

Τη δεύτερη μέρα η αποστολή παρέμεινε στο ξενοδοχείο με μπάνιο στην πισίνα και πρόβα του χορευτικού συγκροτήματος για να είναι έτοιμο για την μεγάλη βραδιά που θα ακολουθούσε. Στις 6:30 μ.μ. άρχισε το φεστιβάλ. Μετά την εκδήλωση ο δήμαρχος της πόλης Ιβάν Λεπάνοφ και ο υπεύθυνος του αναγνωστηρίου Γκεωργκί Βασίλιεφ οργάνωσαν ένα υπέροχο δείπνο με μουσική και τραγούδια της περιοχής. Μεγάλο κέφι έγινε όταν άρχισε να ηχεί η ποντιακή και η κρητική λύρα με τον Παύλο Αμανατίδη και τον Αναστάσιο Σιαμανδούρο, στο νταούλι και στο τραγούδι ήταν ο Ραφαήλ Αμανατίδης, που έπαιξαν παραδοσιακούς χορούς του Πόντου και της Κρήτης. Η βραδιά τελείωσε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Την τρίτη ημέρα η αποστολή επισκέφθηκε το μουσείο της πόλης όπου είδαν την ιστορία της μέσα από φωτογραφικό και χειρονακτικό υλικό και έμαθαν την ιστορία της ηρωίδας Βέλα Μπέλα απ’ όπου πήρε το όνομα η πόλη του Βέλινγκραντ μετά τη συνένωση τριών οικισμών. Στη συνέχεια πήγαν στο αναγνωστήριο όπου τους υποδέχτηκε ο πρόεδρος Γκεωργκί Βασίλιεφ όπου τους παρέδωσε αναμνηστικά της πόλης. Κατόπιν πήγαν στο πιο όμορφο μέρος της πόλης στους μικρούς καταρράκτες, με το πιο κρύο νερό της περιοχής που ερχόταν μέσα από το καταπράσινο βουνό και σχημάτιζε μικρή λιμνούλα. Αργότερα επέστρεψαν στο ξενοδοχείο που τους περίμενε το γεύμα. Το βράδυ τα παιδιά πήγαν στο κέντρο της πόλης για την καθιερωμένη βόλτα τους.

Η αναχώρηση έγινε την Τετάρτη 10 Ιουλίου στις 8:30 το πρωί από το ξενοδοχείο. Έκαναν την πρώτη τους στάση στην πόλη Μπλακόευγκραντ όπου έκαναν ψώνια και ήπιαν τον καφέ τους. Η επόμενη στάση τους ήταν στην πόλη Σαντάσκι όπου έφαγαν και μετά από μισή ώρα ξεκούρασης αναχώρησαν για την Ελλάδα και το Μεσαίο
.Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μεσαίου τονίζει την άριστη φιλοξενία των διοργανωτών του φεστιβάλ και ευχαριστεί την υπεύθυνο αποστολής Όλγα Βελιντζέλου, τη μεταφράστρια Κατερίνα Γκενάντιου για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν για την πρώτη συμμετοχή του συλλόγου μας στο φεστιβάλ αυτό. Επίσης τον οδηγό του λεωφορείου Γιάννη Σίμο του οποίου η βοήθεια ήταν υπερπολύτιμη, το Θεοχάρη Γρηγοριάδη για την βιντεοσκόπιση όλης της αποστολής δωρεάν, την Αντωνία Γιαγιά για την διακόσμηση του καλαθιού που προσφέρθηκε στο Δήμο Βέλινγκραντ, το Νικόλαο Στεφανίδη για το βάψιμο του κονταριού του λαβάρου του συλλόγου και τα παιδιά του χορευτικού συγκροτήματος για την άψογη συμπεριφορά τους



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.