Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Στον εισαγγελέα πήγε το θέμα του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας ο Αστέριος Γαβότσης- Αναφορά και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31.05.2013
Στον εισαγγελέα πήγε το θέμα του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας ο Αστέριος Γαβότσης- Αναφορά και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου
Μηνυτήρια αναφορά προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης κατέθεσε σήμερα το πρωί ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πολιτεία με Όραμα», Αστέριος Γαβότσης ζητώντας του να διερευνήσει την ύπαρξη ποινικών ευθυνών του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Δημήτρη Σαραμάντου στην υπογραφή σύμβασης, με απευθείας ανάθεση, του δήμου Ωραιοκάστρου με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για την εκπόνηση της υπηρεσίας με τίτλο «Καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του δήμου Ωραιοκάστρου και γεωγραφική απεικόνιση».
Η δημοτική παράταξη «Πολιτεία με Όραμα» είχε υπερψηφίσει το θέμα, όταν η διοίκηση του δήμου το έφερε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο καθώς θεωρήθηκε σημαντικό ως έργο, με την ένσταση ότι το ποσό ήταν ιδιαίτερα αυξημένο. Στη συνέχεια ωστόσο διαπιστώθηκε ότι το πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας έπαιξε απλά το ρόλο του μεσάζοντα, καθώς προχώρησε στην ανάθεση του έργου σε ιδιωτική εταιρεία με τα μισά χρήματα, ζημιώνοντας το δήμο κατά 45.000 ευρώ περίπου!
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πολιτεία με Όραμα», Αστέριος Γαβότσης κάνει λόγο για διασπάθιση δημοσίου χρήματος από την πλευρά της διοίκησης του δήμου και ζητά να ελεγχθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του δήμαρχου Ωραιοκάστρου. Όπως μάλιστα τόνισε «στόχος μας πάνω από όλα είναι η διασφάλιση και προάσπιση των συμφερόντων των δημοτών του Ωραιοκάστρου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου είχε δεσμευθεί στην παρουσία των συντελεστών της μελέτης σε κάποια από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να τους υποβληθούν τυχόν ερωτήσεις και απορίες από τα μέλη του σώματος. Ωστόσο, μόλις 3 ημέρες από την ημερομηνία λήξης της σύμβασης (3 Ιουνίου) και αποπληρωμής του έργου, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Νωρίτερα, ο Αστέριος Γαβότσης κατήγγειλε με έγγραφό του στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, Αθ. Καρούντζο την 11η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαΐου του 2013. Στην καταγγελία του ο κ. Γαβότσης ανέφερε ότι η εν λόγω συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κανονικά, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη απαρτία. Ο κ. Γαβότσης κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής Ωραιοκάστρου και ζήτησε από τον κ. Καρούντζο να ενεργήσει βάσει του νόμου και να προχωρήσει σε ακύρωση όλων των αποφάσεων, που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνεδρίασης.


Αστέριος Γαβότσης
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης πολιτών      
         «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ»


Ακολουθούν τα σχετικά έγγραφα:


Προς τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.

Θέμα: Καταγγελία της 11ης τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου

Καταγγέλλω την 11η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαϊου του 2013, καθώς η εν λόγω συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κανονικά, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη απαρτία. Σύμφωνα με το άρθρο 96 παρ.4 του ΔΚΚ «Το συμβούλιο λαμβάνει τις αποφάσεις του με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, αν δεν υπάρχει άλλη διάταξη που να ορίζει διαφορετικά». Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι έξι δημοτικοί σύμβουλοι από τις τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και ένας ανεξάρτητος υπογράψαμε κοινό αίτημα για την αναβολή της εν λόγω συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου και το καταθέσαμε πριν την έναρξη της συνεδρίασης στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου καθώς δεν είχαμε λάβει καμία εισήγηση ή συνοδευτικά έγγραφα για τα δεκαέξι θέματα του συμβουλίου, ορισμένα εκ των οποίων κρίνω αρκετά σοβαρά. Ωστόσο, η παράταση προθεσμίας περαίωσης της γέφυρας του Γαλλικού (πρόκειται για τη νιοστή παράταση), η αποδοχή δωρεάν χορηγηθέντων αδρανών υλικών, που παραλήφθηκαν κατά το έτος 2012, από το Λατομείο Μεσαίου και η συγκρότηση δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, δεν αξιολογήθηκαν ως έχουν από την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, η οποία και δεν απέστειλε στα μέλη του σώματος τις σχετικές εισηγήσεις.

Για το λόγο αυτό αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς προηγουμένως να ληφθούν οι σχετικές παρουσίες από την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ως όφειλε.

Θα ήθελα να καταγγείλω τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής Ωραιοκάστρου και σας ζητώ να ενεργήσετε βάσει του νόμου και να προχωρήσετε σε ακύρωση όλων των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνεδρίασης.

Μετά τιμής
Αστέριος Γαβότσης

Επικεφαλής της
ελάσσονος αντιπολίτευσης,
δημοτικός σύμβουλος
Ωραιοκάστρου


                                                          ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ.

Προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Ζητούμε να διερευνήσετε την ύπαρξη ποινικών ευθυνών του Δημάρχου Ωραιοκάστρου Δημήτρη Σαραμάντου στην υπογραφή σύμβασης, με απευθείας ανάθεση, του Δήμου Ωραιοκάστρου με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για την εκπόνηση της υπηρεσίας με τίτλο «Καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Ωραιοκάστρου και γεωγραφική απεικόνιση».
Για την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης ελήφθη, κατά πλειοψηφία, η απόφαση 77/23-3-2012 του Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου που καθόριζε και την αμοιβή του Πανεπιστημίου στα 90.000 ευρώ.
Στη συνέχεια από τη «Διαύγεια» πληροφορηθήκαμε ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας, μετά  την αρ. πρωτ. 3822/6-7-2012 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (διαπραγμάτευση με 3 εταιρίες), το αριθμ. πρωτ. 3983/17-7-2012 πρακτικό εισήγησης κατακύρωσης της επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού  και την απόφαση της συνεδρίασης με αριθμό 147/30-7-2012 της Επιτροπής Ερευνών που ενέκρινε την εν λόγω εισήγηση, ανέθεσε την εργασία στις εταιρίες «ΕUROACTION A.E» και «IDS ΕΠΕ». Το συνολικό κόστος της εργασίας την οποία χώρισε σε 2 μέρη είναι 46.494 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (18.900 + 18.900 + ΦΠΑ 23%). Βλέπουμε δηλαδή ότι μια εργασία την οποία ο δήμος Ωραιοκάστρου ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με το ποσό των 90.000 ευρώ, το Πανεπιστήμιο την ανέθεσε στη συνέχεια σε τρίτους με τα μισά περίπου χρήματα.
Είναι φανερό λοιπόν ότι η εν λόγω σύμβαση (με απευθείας ανάθεση) ήταν υπερτιμολογημένη με αποτέλεσμα ο Δήμος Ωραιοκάστρου να υποστεί ζημία 43.506 ευρώ.
Το υψηλό κόστος της σύμβασης και η απευθείας ανάθεση της εργασίας αποτέλεσαν βασικά στοιχεία της κριτικής την οποία άσκησαν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κατά την αρχική συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Στη συνέχεια, όταν έγινε γνωστό, μέσω της «Διαύγειας», ότι το Πανεπιστήμιο προχώρησε σε ανάθεση της εργασίας σε τρίτους και η διοίκηση έφερε στο δημοτικό συμβούλιο (12-3-2013) την παράταση της συγκεκριμένης σύμβασης, ετέθη στον κ. Σαραμάντο το ερώτημα εάν όντως το Πανεπιστήμιο ανέθεσε την εργασία σε εξωτερικούς συνεργάτες και αυτός το αρνήθηκε.
Το θέμα όμως ετέθη και πάλι από τον κ. Γαβότση, σε επόμενη συνεδρίαση (15-4-2013), με γραπτή αίτηση, επισυνάπτοντας την αρ. πρωτ. 3822/6-7-2012 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας), τότε ο κ. Σαραμάντος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι πραγματικά το Πανεπιστήμιο είχε αναθέσει μέρος της εργασίας (όχι ολόκληρη) σε τρίτους, χωρίς αυτός να το γνωρίζει. Δεν μπόρεσε όμως να δικαιολογήσει την μεγάλη διαφορά των 43.506 ευρώ στο τίμημα.
Ακόμα, δεν είναι δυνατό να γίνει πιστευτός ο ισχυρισμός του κ. Σαραμάντου ότι δεν γνώριζε για την ανάθεση σε τρίτους αφού μία εκ των δυο εταιριών στις οποίες ανέθεσε το Πανεπιστήμιο την εργασία ήταν η «EUROACTION A.E», η οποία είναι στενότατος συνεργάτης του κ. Σαραμάντου για πολλά χρόνια (έχει πάρει δεκάδες απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ακόμα και παράτυπα). Μάλιστα η εταιρία αυτή εκπόνησε παρόμοια μελέτη όταν ο κ. Σαραμάντος ήταν Δήμαρχος στον πρώην Δήμο Καλλιθέας.
Τέλος ο κ. Σαραμάντος προσπάθησε να εξαπατήσει το Δημοτικό Συμβούλιο αφού στη Συνεδρίαση της 12ης Μαρτίου 2013, δήλωσε: «Αν έχουν βάση τα δημοσιεύματα που λέει ο κ. Γαβότσης (αναφέρεται στα επανειλημμένα δημοσιεύματα της ιστοσελίδας www.otroxos.gr) ας τα φέρει να τα δούμε. Δεν έχουν βάση, δεν έχουν καμία βάση....όσον αφορά τη συγκεκριμένη διαδικασία που λέει ο κ. Γαβότσης ότι έχει γίνει ανάθεση στο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο έχει αναθέσει σε άλλες εταιρίες αυτό δεν ευσταθεί γιατί ΕΓΩ ΤΟ ΕΨΑΞΑ και ήθελα να δω αν έχει γίνει πραγματικά αυτό το πράγμα. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ. Και μην ξεχνάμε ότι στην επιτροπή και στην καταγραφή υπάρχουν επιστημονικοί συνεργάτες του Πανεπιστημίου.».
Με βάση τα παραπάνω ζητούμε να διερευνήσετε την συγκεκριμένη σύμβαση και να ελέγξετε τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Δήμαρχου Ωραιοκάστρου κ. Δημήτρη Σαραμάντου.

Συνημμένα: 1) Η απόφαση 77/2012 του Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου
                    2) Η με αρ. πρωτ. 3822/6-7-2012 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας – Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας.
                    3) Η απόφαση της Συνεδρίασης με αριθμό 147/30-7-2012 της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
4) Αποσπάσματα από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου α) συνεδρίαση 23-3-2012, β) συνεδρίαση 12-3-2013 και γ) συνεδρίαση 15-4-2013.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog kallithiotis δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις υιοθετούμε, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.